Ο χρυσός μπορεί να μην μοιάζει με την πιο συναρπαστική επένδυση αυτές τις μέρες, αλλά το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε ακόμα να αξίζει μια θέση στο χαρτοφυλάκιό σας κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών, σύμφωνα με τον επενδυτή χρυσού και αναλυτή Σάιμον Πόπλ, διευθύνοντα σύμβουλο της Brookville Capital.

Ο χρυσός θεωρείται συνήθως ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς ο πληθωρισμός τρώει τα χρήματά σας, η τιμή κάθε ουγκιάς χρυσού αυξάνεται ταυτόχρονα και σε όρους δολαρίου, αφήνοντάς σας με ένα πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει υψηλό πληθωρισμό, εκτίναξη των επιτοκίων και του κόστους ζωής, καθώς και αυξανόμενη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα. Σε τέτοια σενάρια, οι επενδυτές καταφεύγουν περισσότερο σε πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός και το ασήμι, λόγω των δυνατοτήτων τους για αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει ο Πόπλ, «ο χρυσός υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και αναγνωρίζεται ως πολύτιμος οπουδήποτε στον κόσμο. Όποιο και αν είναι το κοινωνικό, πολιτικό ή οικονομικό κλίμα, ο χρυσός δεν έχει ποτέ μηδενιστεί ή εξαπατήσει έναν επενδυτή. Είναι η απόλυτη μορφή χρήματος».

Γιατί αξίζει ακόμα να επενδύσετε στον χρυσό;

Ο χρυσός έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του πλαστικού νομίσματος, υπό την έννοια ότι οι ποσότητες του είναι πεπερασμένες, με τις χώρες να μην είναι σε θέση να παράγουν περισσότερο χρυσό πάνω από τις ποσότητες που είναι διαθέσιμες προς εξόρυξη. Από την άλλη πλευρά, τα fiat νομίσματα μπορούν να τυπωθούν από τις κυβερνήσεις κατά βούληση, με την υπερπαραγωγή να συμβάλλει συχνά σε καταστροφικές συνέπειες όπως ο υπερπληθωρισμός, σύμφωνα με το euronews.

Ο Πόπλ τονίζει: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα fiat νομίσματα ουσιαστικά υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις που τα εκδίδουν. Η λογική είναι συναρπαστική, αλλά αν τυπώσεις πάρα πολλά χρήματα, η αγοραστική δύναμη μειώνεται, και αναπόφευκτα έχουμε πληθωρισμό – κάνοντας το νόμισμα λιγότερο πολύτιμο.

«Φανταστείτε ότι έχετε ένα κέικ, δεν έχει σημασία πόσες φορές το κόβετε σε φέτες- δεν γίνεται μεγαλύτερο!»

Ο Πόπλ τόνισε επίσης ότι η εκτύπωση περισσότερου χρήματος μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο νομισματικής χαλάρωσης στην αρχή, αλλά αργά ή γρήγορα, οδηγεί σχεδόν πάντα σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ρευστότητα του μετάλλου, καθώς είναι εύκολα μετατρέψιμο σε νομίσματα fiat. Ο χρυσός είναι επίσης σταθερός σε όλες τις χώρες, ενώ πράγματα όπως τα fiat νομίσματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία τείνουν να διαφέρουν σημαντικά σε όλο τον κόσμο.

Ο χρυσός έχει επίσης σχετικά χαμηλή συσχέτιση με τα περισσότερα άλλα περιουσιακά στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, πολύ παρόμοιοι παράγοντες επηρεάζουν περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, τα οποία ακολουθούν σε γενικές γραμμές τις ίδιες κατευθύνσεις, όσον αφορά τις κινήσεις της αγοράς.

Ο Πόπλ επεσήμανε: «Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει ο χρυσός είναι η χαμηλή συσχέτισή του με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι όταν άλλες επενδύσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε περιόδους πίεσης, ο χρυσός συχνά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση ή παραμένει σχετικά σταθερός. Αυτή η χαμηλή συσχέτιση καθιστά τον χρυσό ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου σας».

«Η προσθήκη του στο επενδυτικό σας μείγμα μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο του χαρτοφυλακίου σας και να ενισχύσει τη σταθερότητα».

Ο χρυσός έχει επίσης συνήθως καλές επιδόσεις σε περιόδους υψηλού χρέους, με τον Πόπλ να σημειώνει: “Σε περιόδους αύξησης του χρέους (και δεν έχω ακούσει ακόμη ένα πειστικό επιχείρημα για το γιατί θα μειωθεί), ο χρυσός έχει γενικά καλές επιδόσεις.

«Σε γενικές γραμμές, καθώς το χρέος έχει αυξηθεί – ο χρυσός φαίνεται να έχει ακολουθήσει. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν φορές που το χρέος έχει αυξηθεί, αλλά ο χρυσός έχει πέσει. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα (10+ χρόνια), ο χρυσός φαίνεται να τα έχει πάει καλά. Μου αρέσει η ιδέα της έκθεσης σε κάτι που θα μπορούσε να πάει καλά αν το χρέος συνεχίσει να αυξάνεται.

Αυτό που μου αρέσει σε αυτό είναι ότι αν το νόμισμα στο οποίο είναι οι άλλες επενδύσεις μου έχει κάνει μπάνιο, μπορώ να μετατρέψω τον χρυσό μου σε διαφορετικό νόμισμα ή μπορώ να τον μετατρέψω πίσω στο ίδιο νόμισμα, αν το επιλέξω. Εξαρτάται από εμένα. Μου αρέσει η ιδέα να έχω μια επιλογή».

«Για παράδειγμα, ας πούμε ότι η στερλίνα έχει υποτιμηθεί έναντι πολλών κορυφαίων νομισμάτων, όπως το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ και το γιουάν. Αν έχω κάποιες από τις επενδύσεις μου σε χρυσό, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στα νομίσματα, είναι η τιμή του χρυσού που έχει σημασία για μένα».

Οι επενδύσεις σε χρυσό μπορούν να γίνουν είτε άμεσα,μέσω ράβδων χρυσού, χρυσών νομισμάτων και κοσμημάτων, είτε έμμεσα, μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων χρυσού και μετοχών εταιρειών εξόρυξης χρυσού. Συχνά οι αρχάριοι ή αρχάριοι επενδυτές που επιχειρούν για πρώτη φορά να μπουν στην αγορά χρυσού επιλέγουν να επενδύσουν σε χρυσό έμμεσα, προκειμένου να αποκτήσουν μια αίσθηση της αγοράς προτού επιχειρήσουν να εμβαθύνουν.

Ωστόσο, ο χρυσός δεν είναι έντοκο περιουσιακό στοιχείο, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, όπως αυτό στο οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές μπορεί να εξακολουθούν να είναι λίγο διστακτικοί στο να επενδύσουν σε χρυσό.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να επιλέξουν τον χρυσό έναντι άλλων τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων αυτή τη στιγμή, ο Πόπλ λέει: “Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να έχουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει χρυσό. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σημαντικός ο “χρόνος στην αγορά” και όχι ο “συγχρονισμός της αγοράς” – γι’ αυτό θα πρότεινα να μπείτε στην αγορά.

«Αν οι άνθρωποι ανησυχούν για το timing, θα μπορούσαν πάντα να μπουν σε μια χρονική περίοδο».

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Bloomberg: Μετρημένη η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων – Ο εκλογικός κίνδυνος «ξυπνά το τέρας» του πληθωρισμού

Kομισιόν προς ΟΛΠ: Σε προβλήτα του ΣΕΦ θα αποβιβάζονται οι τουρίστες κρουαζιερόπλοιων

Τι αλλάζει από την ερχόμενη Τρίτη για γονικές παροχές και δωρεές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ