Επιφυλακτικά ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να φθάνουν έως το +4,3% και να παρέχουν πολύτιμες στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη. Άκρως ικανοποιητική ήταν και η επίδοση της Coca – Cola. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά δεν έλλειψαν οι εντολές πώλησης σε μεμονωμένος τίτλους, ως απόρροια της έλλειψης διάθεσης για πρόσθετο ρίσκο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε συγκρατημένη άνοδο κατά 0,67% και διαμορφώθηκε στις 834,85 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (829,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε μόλις τέσσερις μονάδες (από 831,50 έως 835,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ -δείγμα της επενδυτικής ένδειας.
Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των προηγούμενων ημερών, κατάφερε να επιστρέψει στο τεχνικό όριο των 500 μονάδων (αγνοούταν από τις 29 Ιουνίου), καθώς ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,68% και τις 508,05 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,3% και τo 0,85 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, αυξήθηκε στο +2,5% και το 0,84 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +2,4% και τo 0,85 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, βρέθηκε στο +1,4% και ανέκτησε τα 3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +4,27% 0,855 ευρώ
- Eurobank +2,40% 0,855 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +1,41% 3,024 ευρώ
- Πειραιώς +2,55% 0,845 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,01% και 2.010 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola πραγματοποίησε δυναμική άνοδο κατά 2,6% και επέστρεψε στα επίπεδα των 23 ευρώ, χάρη στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Three Cents από την IDEAL. Από εκεί και πέρα, η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 1,5%, ενώ η μετοχή της Jumbo ενισχύθηκε κατά 1,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε στο 2,8% και το 1,65 ευρώ, στον απόηχο της ενίσχυσης του ποσοστού της Reggeborgh στο 46%, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης. Πιέσεις άνω του 2% δέχθηκαν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – Lamda Devemopment, με την Aegean να περιορίζεται κατά 1,8%. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απώλεσε τουλάχιστον 1,2% εν μέσω των πληροφοριών για την τύχη του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στη Macquarie. Παρόμοιο ποσοστό απωλειών παρουσίασε και η μετοχή της Motor Oil.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,28% και 1.358 μονάδες), η μετοχή της Premia ξεχώρισε θετικά στο +2%, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ – ΕΧΑΕ ακολούθησαν τουλάχιστον στο +1,5%. Πλαστικά Θράκης και Ικτίνος, αντίθετα, έχασαν άνω του 2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της MIG, η οποία εκτοξεύθηκε στο +12,5% χάρη στα σενάρια «γάμου» ANEK – Attica Group. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο
- Alpha Bank +4,27% 5,7 εκατ. ευρώ
- Jumbo +1,75% 4,1 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ +0,77% 3,9 εκατ. ευρώ
- Motor Oil -1,2% 3,2 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ +1,53% 2,9 εκατ. ευρώ
- Mytilineos -0,74% 2,8 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +1,41% 2,5 εκατ. ευρώ
- Eurobank +2,4% 2,5 εκατ. ευρώ
Βήμα σημειωτόν για τον Γ.Δ.
Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε τη συσσώρευση πέριξ των 830 μονάδων, με τους αγοραστές να βρίσκουν επιλεγμένα στηρίγματα σε τράπεζες και blue chips, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του ελαφρώς βελτιωμένου διεθνούς επενδυτικού κλίματος, το οποίο απορρέει από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Αύριο, μάλιστα, αναμένονται και οι πρώτες ανακοινώσεις για τα μεγέθη του β’ τριμήνου εκ μέρους των ελληνικών εισηγμένων, με τη διοίκηση του Τιτάνα να ανοίγει την αυλαία των δημοσιεύσεων. Mytilineos, Eurobank και Εθνική Τράπεζα θα ολοκληρώσουν το πρώτο «καρέ». Οι αναλυτές, σε κάθε περίπτωση, περιμένουν διατήρηση της καλής εικόνας του α’ τριμήνου, κάτι που δεν αποκλείεται να παράσχει ορισμένα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα προβλήματα και οι ανησυχίες παραμένουν επί τάπητος. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει σήμερα τη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, κατά πάσα πιθανότητα 75 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο από το 1,5% στο 2,25%.
Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επαναφέρει τα σενάρια ύφεσης στην οικονομία, καθώς ουδείς γνωρίζει αν και κατά πόσο η Ρωσία θα κρατήσει ανοιχτές τις κάνουλες του φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Φανταστείτε τις οικονομικές επιπτώσεις, αν για παράδειγμα η Γερμανία ξεμείνει από αέριο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Εξαιτίας όλων αυτών των προκλήσεων, η διάθεση για την ανάληψη ρίσκου παραμένει σχεδόν μηδενική, με τους επενδυτές να προτιμούν τις ασφαλείς τοποθετήσεις και να αποφεύγουν οτιδήποτε ριψοκίνδυνο. Γι’ αυτό, εξάλλου, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η συναλλαγματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά μειωμένη, με τους τζίρους να περιορίζονται κατά καιρούς ακόμη και κάτω των 30 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, στο μεταξύ, έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νέο ομόλογο της CPLP Shipping, η οποία κατάφερε να αντλήσει την προηγούμενη εβδομάδα 100 εκατ. ευρώ. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στα LNG (υγροποιημένο αέριο) πλοία.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,42% και τις 427 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,35%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,67% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,04%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 0,62%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διευρύνεται κατά 120 μονάδες εν όψει της απόφασης της Federal Reserve.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν μικρή άνοδο ενόσω τα αμερικανικά αποθέματα βαίνουν μειούμενα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,03% και τα 95,96 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,82% και τα 105,28 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,29% και τα 1.713 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης
Η μάχη της ταράτσας: Φωτοβολταϊκά ή ηλιακός; (pics)
AXIA: Ισχυρές επιδόσεις για τις τράπεζες στο τρίμηνο – Έρχεται rebound στις μετοχές