Αμείωτη συνεχίζεται η αποχώρηση εισηγμένων εταιρειών από το Χρηματιστήριο και πλέον η κυβερνητική προσπάθεια διεθνοποίησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να συνοδευτεί από την είσοδο νέων, ισχυρών αλλά και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων – και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα – που θα προσδώσουν νέα δυναμική στην αγορά.
Η πρόσφατη εξαγορά της Paperpack – Τσουκαρίδης από το κινεζικό fund Orlando-Equity Holding Limited θα προσθέσει μέσα στο 2021 ακόμη ένα delisting για το Χρηματιστήριο. Έχοντας συμφωνήσει με τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης, το Orlando-Equity Holding Limited θα αποκτήσει το 90,02% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και, ως εκ τούτου, θα υποχρεούται στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, το κινεζικό fund (διαχειριστής του είναι η China-CEE Management και επενδυτικός σύμβουλος η CEE Equity Partners Limited) σκοπεύει να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze-out) και να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας – έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας – από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται και η διαγραφή των μετοχών της Forthnet από το ταμπλό. Ήδη ο νέος μέτοχος United Group, μέσω της ελεγχόμενης εταιρείας «NEWCO UNITED GROUP HELLAS» προχώρησε στην, αναμενόμενη, υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet που δεν κατέχει (ελέγχει το 84,60% σήμερα). Εφόσον μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης η NEWCO UNITED GROUP HELLAS κατέχει τουλάχιστον 95% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet, θα συγκαλέσει ΓΣ των μετόχων με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο.
Φυλλοροεί το Χ.Α.
Οι δύο αυτές επικείμενες διαγραφές έρχονται να προστεθούν στις αποχωρήσεις (μέσα στο 2020) εταιρειών όπως η Σελόντα και η Νηρεύς (μετά την εξαγορά τους από τις Mubadala-Amerra), η Περσεύς, καθώς και της Καράτζης, ΕΛΤΡΑΚ, FG Europe. Σημειωτέον πως μια ακόμη, αυτή της Newsphone, δεν ήταν επιτυχής καθώς δεν ξεπέρασε το απαιτούμενο ποσοστό του 90%. Είχαν προηγηθεί άλλες όπως οι ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Σφακιανάκης, Grivalia, Κανάκης, Druckfarben, ΥΓΕΙΑ, Μινωικές Γραμμές, Κρητών Άρτος, Νexans Hellas και πιο πίσω, των Κορρές, Envitec κ.α.
Υπολογίζεται πως, για διαφορετικούς λόγους (οικειοθελής αποχώρηση, δημόσια πρόταση, εξαγορά, παρατεταμένη αναστολή διαπραγμάτευσης, συγχωνεύσεις θυγατρικών ή συνδεδεμένων εταιρειών, λόγω πτωχεύσεων κ.α.) πάνω από 30 εταιρείες έχουν αποχωρήσει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου μόνο την τελευταία τριετία (σ.σ. και πάνω από εκατό την τελευταία 10ετία), ενώ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έπονται και άλλες.
Αγνοούνται οι νέες εισαγωγές
Όπως εξηγούν χρηματιστηριακά στελέχη, την τελευταία εξαετία οι «πραγματικές» εισαγωγές εταιρειών είναι ελάχιστες. Τον Ιούλιο του 2014 είχε πραγματοποιηθεί το ΙΡΟ της ΕΛΤΕΧ Άνεμος (στη συνέχεια απορροφήθηκε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η εισαγωγή ορισμένων ΑΕΕΑΠ που ουσιαστικά και λόγω νομοθεσίας δεν απευθύνονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό (διέπονται από ειδικό καθεστώς και δεν απαιτείται δημόσια εγγραφή), καθώς και αυτή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που εισήχθη με απόσχιση από τη ΔΕΗ (μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΗ και επιστροφή σε είδος στους μετόχους της, των μετοχών της νεοσύστατης εταιρίας ΑΔΜΗΕ, κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ).
Ουσιαστικά, η πραγματοποίηση δημόσιων εγγραφών για την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο αποτελούν το μεγάλο «στοίχημα» του 20201 για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Προς το παρόν στην αναμονή για εισαγωγή βρίσκονται κάποιες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) όπως η Noval, η Trade Estate και η Μπλε Κέδρος (η τελευταία ζήτησε ξανά την παράταση εισαγωγής της), καθώς και η Interlife ΑΑΕΓΑ.
Η εισαγωγή της ασφαλιστικής εταιρείας, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, καλείται να ξεπεράσει ορισμένα ζητήματα που ανέκυψαν σε ότι αφορά το ενημερωτικό της. Κατά πληροφορίες υπήρξε και παραίτηση μέλους του ΔΣ και πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί πότε θα ολοκληρωθεί η εισαγωγή.
Επί του παρόντος μόνη δεδηλωμένη πρόθεση για εισαγωγή στη Λ. Αθηνών εντός διετίας έχει εκφράσει η Lamda Malls, ενώ μένει να φανεί εάν θα υπάρξει ενεργειακό ΙΡΟ, όπως αναμένεται, αλλά και τι αποτελέσματα θα έχει η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσω του προγράμματος ROOTS. Φυσικά, τα «καθιερωμένα» εταιρικά ομόλογα που στη συνέχεια θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Η κυβερνητική προσπάθεια
Πάντως, είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιαγορά ώστε να λειτουργήσει ως ο δεύτερος βασικός πυλώνας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο παροχής κινήτρων για την προσέλκυση μιας «νέας γενιάς» δυναμικών εταιρειών.
Οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν έναν συνδυασμό που θα λειτουργήσει ευνοϊκά, ενώ τα φορολογικά και άλλα κίνητρα θα τονώσουν το ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα πλέγμα κινήτρων που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών εισαγωγής στο ΧΑ, στη μείωση συντελεστών φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισαχθούν στο Χ.Α., σε επιδότηση των εξόδων για την εισαγωγή τους κ.α.
Φεύγουν τα «κουφάρια»
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και το «ξεκαθάρισμα» του χρηματιστηριακού ταμπλό από κουφάρια του παρελθόντος. Οι χρηματιστηριακές Αρχές επιταχύνουν το τελευταίο διάστημα τη διαγραφή εταιρειών που επί μακρόν βρίσκονται εκτός συναλλαγών. Έτσι, μετά την πρόσφατη οριστική διαγραφή των Μπάμπης Βωβός, Τηλέτυπος, Alpha Γκρίσιν, Πήγασος Εκδοτική και Υιοί Χατζηκρανιώτη, το επόμενο διάστημα ακολουθεί νέο «κύμα» διαγραφών ώστε να αποσυμφορηθεί η σχετική λίστα.
Πέραν των παραπάνω πέντε που αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 4 Δεκεμβρίου, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι εκτός συναλλαγών επί μια οκταετία, όπως η Κεραμεία Αλλατίνη και η Νεώριον Σύρου που τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το 2012, αλλά και η ΝΕΛ (από τον Σεπτέμβριο του 2015), η Axon Συμμετοχών και η Euromedica (σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το Μάιο 2017), η ΕΛΒΙΕΜΕΚ (από τον Οκτώβριο του 2019), η Ναυτεμπορική (από τον Νοέμβριο του 2017), η Μπουτάρης (από τον Οκτώβριο του 2018) και η Folli Follie (από το Μάιο του 2018).
Και εάν για ορισμένες υφίσταται έστω και κάποια πιθανότητα να επιστρέψουν στο ταμπλό, άλλες δεν διαθέτουν επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά συνέπεια η οριστική αποχώρησή τους από το ταμπλό είναι θέμα χρόνου. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κανονισμό, το Χρηματιστήριο Αθηνών προβαίνει σε διαγραφή «όταν η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας του εκδότη καθίσταται μη αναστρέψιμη ή δεν διασφαλίζεται ή απειλείται οριστικά η ομαλή διαπραγμάτευση, καθώς και μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Διαβάστε ακόμα:
Στρατηγική συμμαχία Alpha Bank με Generali – Αλλάζει ο χάρτης της ασφαλιστικής αγοράς
Στην Ελλάδα νέα παρτίδα εμβολίων της Pfizer μέσω της DHL
Απόφαση – χαστούκι του Αρείου Πάγου για 17.000 συνταξιούχους της ΕΤΕ