Στο βαθύ κόκκινο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 3,88%, στις 833,16 μονάδες, χάνοντας τη στήριξη των 852 μονάδων. Είχαν προηγηθεί διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις στις οποίες οι επενδυτές είχαν καταφέρει να κρατήσουν την αγορά σε μια ζώνη μεταξύ 860 με 880 μονάδων δίνοντας ελπίδες στην αγορά ότι η αγορά απλά διορθώνει από τα υψηλά της και ετοιμάζεται για την νέα ανοδική κίνηση.
Αντίστοιχα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 4,10% και έκλεισε στις 1.995,96 μονάδες, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 503,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,53% ενώ ο δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,16%, κλείνοντας στις 1.355,09 μονάδες.
Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να δίνει τα πρώτα δείγματα από τις αρχές Ιουνίου για την επερχόμενη πτώση, καθώς υποχωρούσε εβδομάδα με την εβδομάδα, η σημερινή συνεδρίαση με αφορμή το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στην Μύκονο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ξέσπασε προς τα κάτω με την προεξόφληση του αρνητικού σεναρίου στα δύο μέτωπα που αντιμετωπίζει η αγορά, δηλαδή τις πληθωριστικές τάσεις στις ΗΠΑ και της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Αμφότερες οι παραπάνω μεταβλητές δημιουργούν μια φυγόκεντρο δύναμη προς νέα χαμηλά διότι αφενός η επιμονή σε πληθωρισμό άνω του επιτρεπόμενου θα οδηγήσει σε μεταστροφή (ή δέσμευση για μεταστροφή) της νομισματικής πολιτικής της Fed εις βάρος της αγοράς μετοχών, αφετέρου οι συνεχείς μεταλλάξεις επιβραδύνουν την “επιστροφή στην κανονικότητα”.
Όσον αφορά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα όπως αναφέρει σήμερα η Deutsche Bank η εξάρτηση από τον τουρισμό προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η ομαλοποίηση στα διεθνή ταξίδια είναι πιθανό να καθυστερήσει περισσότερο. Η μεγάλη εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι εγχώριοι τουρίστες μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο.
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που δέχτηκε τον μεγαλύτερο όγκο των ρευστοποιήσεων μιας και οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα χειρότερα νούμερα από αυτά που περίμενε η αγορά το πρώτο τετράμηνο θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις άρα και στις τράπεζες οι οποίες θα δούν νέα κόκκινα δάνεια να δημιουργούνται, την στιγμή που προσπαθούν να απεμπλακούν από τα κόκκινα δάνεια που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη κατά βάση δεκαετία. Άλλωστε μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι ακόμη προβληματισμένο για το αν τα χειρότερα για τον τραπεζικό κλάδο μετά τις ΑΜΚ έχουν περάσει με την αβεβαιότητα για το πώς τελικά θα βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων να παραμένει.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στον οποίο όλες οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, η Εθνική με 7,4%, η Eurobank με 7,375, η Βιοχάλκο με 6,85%, η Alpha Bank με 5,99% και η Τέρνα Ενεργειακή με 5,97% σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες με την Λάμδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίο να κλείνουν με απώλειες άνω του 4%, την Aegean, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με απώλειες άνω του 3%, η Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ να κλείνουν με απώλειες άνω του 2% και Τιτάνας, ΟΤΕ και Jumbo να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%.
Ο τζίρος ανήλθε στα 85,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 48,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 90,8 χιλιάδες τεμάχια.
Διαβάστε ακόμα:
Ισραήλ: Eτοιμάζεται για νέα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια προς την Ελλάδα
Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας