Με σημαντικές απώλειες λόγω του τραπεζικού sell-of ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με ζημιές κατά 2,35%, στις 867,56 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε απώλειες 4,36%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 10,93%, στις 505,46 μονάδες, και σε εβδομαδιαία απόδοση έκλεισε αρνητικός κατά 12,95%, με την πτώση αυτή να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τον Μάρτιο του 2020.
Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της Alpha Bank ότι εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση ανέφερε ότι«η τράπεζα σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η “Alpha Services and Holdings S.A.”, 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου».
Από την άλλη πλευρά, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank μέσω δηλώσεων των CEO τους στο Bloomberg δήλωσαν ότι ούτε χρειάζονται, ούτε σχεδιάζουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μιας και έχουν δρομολογήσει λύσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση του ισολογισμού τους μέσω των τιτλοποιήσεων και του προγράμματος Ηρακλής.
Είναι κοινό μυστικό, αναφέρουν αναλυτές, στην αγορά πως το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε όλες τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους, όχι επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας αλλά για να βελτιώσουν την ποιότητα του ισολογισμού τους τόσο επειδή θα χρειαστεί να κάψουν κεφάλαια στο πλαίσιο της τιτλοποίησης δανείων, όσο κυρίως επειδή χρειάζονται νέο χρήμα για να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Σχετικές παροτρύνσεις έχει κάνει στις τραπεζικές διοικήσεις και η ΤτΕ εστιάζοντας επίσης στη βελτίωση των κεφαλαίων τους καθώς μεγάλο μέρος αποτελεί ο αναβαλλόμενος φόρος.
Στη σημερινή συνεδρίαση η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank είχε ως συνέπεια το κλείδωμα της μετοχής στο limit down, με σημαντικό ανεκτέλεστο πωλήσεων. Στο 0,868 κατά 30% χαμηλότερα, με «ουρά» πωλητών και θεαματική εκτίναξη των Συμβολαίων στην αγορά Παραγώγων, λίγο πριν την έναρξη της σχετικής διαδικασίας (στις 14:00) για «κλείσιμο» (στην τρέχουσα) σειρά και μετακύλιση (στην επόμενη, μηνός Ιουνίου). Σχεδόν 80.000 ΣΜΕ επί της μετοχής, σε προβολή τιμής ακόμη χαμηλότερα (στα 0,806 ευρώ), με χρηματιστηριακούς παράγοντες να την αποδίδουν στην προσπάθεια εντοπισμού της τιμής που θα γίνει η εν λόγω αύξηση.
Στο ταμπλό τώρα και στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,06%, στις 2.085,55 μονάδες και εβδομαδιαίες απώλειες 5,18% η Aegean με 4,35%, ο Τιτάνας με 2,53%, η Coca Cola με 1,72%, η ΔΕΗ με 1,66%, η Motor Oil με 1,26% και ο Σαράντης με 0,23% ήταν οι μόνες που έκλεισαν με θετικό πρόσημο ενώ με αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με την Alpha Bank στο -27,21%, την Πειραιώς στο -5,7%, την Eurobank στο -4,13% και την Εθνική στο -3,65% και ακολούθησε η Τέρνα Ενεργειακή με απώλειες 2,46% ενώ ήπια καθοδικά έκλεισαν η Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΛΠ. Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.
Ο τζίρος ανήλθε στα 200,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 155 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,7 εκατομμύρια τεμάχια.
Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση
Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της BETA ΑΧΕΠΕΥ, τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εκτροχιάστηκε από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης με ένα ισχυρό σε ένταση και τζίρο ημερήσιο σώμα το οποίο θα χρειαστεί αρκετή δουλειά από τους αγοραστές για να αναιρεθεί. Συνήθως ημερήσιες κινήσεις ανάλογης έντασης ακολουθούνται από αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Οι ταλαντωτές οδεύουν μετά από αρκετούς μήνες σε υποτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας πλέον απωλέσει την ανοδική τους τάση. Ωστόσο ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται στις 825 μονάδες ενώ η ανοδική τάση της Αγοράς θα αναιρεθεί πλήρως στο ακραίο σενάριο υποχώρησης κάτω από τις 785 μονάδες. Στις ανακοινώσεις της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες.
Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς.
Διαβάστε ακόμα:
Έλον Μασκ: Έκκληση για περισσότερο διάλογο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία
Το «στοίχημα» του μεγιστάνα της Louis Vuitton που πάει κόντρα στο ρεύμα
Τι κοινό έχουν οι τηγανητές πατάτες και τα αεροσκάφη; – Απαντά ένας παγκόσμιος ηγέτης