search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Το risk off οδήγησε σε πτώση 1,8% και στις 894 μονάδες

Όλες οι πηγές αβεβαιότητας στο φάσμα από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, αλλά και η ενεργειακή κρίση που σοβεί ήδη στη γηραιά ήπειρο, δείχνουν να έχουν παγώσει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου και στο περιφερειακό Ελληνικό χρηματιστήριο -Απουσία των καταλυτών που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια ανοδική κίνηση - Απομακρύνονται οι προσδοκίες για ένα ράλι μέχρι το τέλος του χρόνου

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στα χαμηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 1,83% και να «προσγειώνεται» στις 894,73 μονάδες. Κυρίαρχοι στη συνεδρίαση από την αρχή οι πωλητές, φοβούμενοι ότι η οικονομία θα ξαναζήσει για δεύτερη συνεχόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων καταστάσεις με περιορισμούς σε μέρος του πληθυσμού ή ακόμη και lockdown.

O δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,67% και στις 2.144,58 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,66% και στις 1.571,29 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 3,27% και στις 587,77 μονάδες. Προφανώς οι κάθε λογής ξένοι (αλλά και εγχώριοι θεσμικοί) ρευστοποιούν ακολουθώντας την τάση που είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα τη σημερινή συνέχιση της διόρθωσης, πλην όμως εδώ και μήνες η ελληνική αγορά υποαπέδιδε έναντι των ξένων.

Έτσι και σήμερα, με «ουρά» πωλήσεων -από τη χτεσινή συνεδρίαση- για τον Γενικό Δείκτη οι πρώτες εντολές δόθηκαν από τις 905,85 για να διευρυνθούν σταδιακά έως τις 895,70 μονάδες, επίπεδο κοντά στη σημαντική περιοχή στήριξης 895-892 μονάδων. Με το διεθνές κλίμα να επιβαρύνεται ημέρα με την ημέρα λόγω της επέλασης του τετάρτου κύματος του κορωνοϊού και τις χώρες να ανακοινώνουν περιορισμούς ή ολικά lockdown, όπως ανακοίνωσε η Αυστρία, η κίνηση της αγοράς μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική, καθώς δεν έχει βρει έτσι και αλλιώς τους καταλύτες για να οδηγηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα από τις 930 μονάδες. Επιβαρυντικά λειτουργεί και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, να διορθώσει και να εγκλωβιστεί για άλλη μια φορά μεταξύ της ζώνης των 850 με 930 μονάδων, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά φέτος αυτήν τη διαδρομή.

Πλέον, και ενώ βρισκόμαστε στα τέλη του Νοέμβρη, με το βλέμμα προς τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο, το ερώτημα που ταλανίζει κυρίως εμπόρους και εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές χωρίς απρόβλεπτα και χωρίς λήψη νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση.

Ο έτερος αρνητικός καταλύτης έρχεται από το εξωτερικό. Όλες οι πηγές αβεβαιότητας στο φάσμα από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, αλλά και η ενεργειακή κρίση που σοβεί ήδη στη γηραιά ήπειρο, δείχνουν να έχουν παγώσει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου και στο περιφερειακό Ελληνικό χρηματιστήριο.

Άλλωστε, η άνοδος των τιμών των ενεργειακών πόρων εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί σε νούμερο ένα κίνδυνο στην Ευρώπη, όχι μόνο για την άνοδο του κόστους και την επίδραση αυτού στην τροχιά ανάκαμψης, αλλά και στην άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της. Και οι φόβοι είναι ότι μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική ανάπτυξη στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με την αγορά σαφώς να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση.

Με αυτές τις εξελίξεις, οι προσδοκίες για ένα ράλι μέχρι το τέλος του χρόνου απομακρύνεται κάθε ημέρα και πιο πολύ μιας και οι επενδυτές φοβούνται ότι ένας νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό του 4ου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται σε έξαρση θα μπορούσε να υπονομεύσει εκ νέου την ανάκαμψη των οικονομιών.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο ΟΤΕ με 1%, Ελληνικά Πετρέλαια με 0,5% και Τέρνα Ενεργειακή με 0,29% είναι οι μόνες μετοχές που έκλεισαν με θετικό πρόσημο ενώ με απώλειες άνω του 3% έκλεισαν η Βιοχάλκο, Εθνική και Jumbo, με την ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Σαράντης, Eurobank, ΔΕΗ και Motor Oil ακολούθησαν με απώλειες άνω του 2% με την ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τιτάνας, Μυτιληναίος, Ελλάλτωρ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Λάμδα να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% ενώ ΟΛΠ και Aegean έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 80,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 31,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε θα φανούν οι επιδοτήσεις – Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση (vid)

Τουρκική λίρα: Πτώση χωρίς φρένα – Για πρώτη φορά η ισοτιμία 13 λίρες ανά δολάριο

«Kαβείρια Palace»: Το λαμπερό resort που προσπάθησε να σώσει ο Ψωμιάδης ξανά στο σφυρί με τιμή… Black Friday (pics)

Exit mobile version