Αφήνοντας πίσω το 2021, μια χρονιά με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια, η οποία μπορεί να μη μοίρασε πολλά κέρδη στον Γενικό Δείκτη αλλά με τις αποδόσεις να είναι σημαντικές σε επιμέρους μετοχές ειδικά της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και με την οικονομία να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης, έστω και ως αντίδραση στη βαθιά ύφεση του 2020, το 2022 έρχεται με τον πληθωρισμό να καταγράφει πολυετή υψηλά, που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επιτόκια που συντηρούν εδώ και πολλά χρόνια την ανάπτυξη παγκοσμίως.

Επιπλέον, η πληγή της πανδημίας φαίνεται ότι δεν κλείνει εύκολα και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί όσο και αν την έχουμε συνηθίσει, επηρεάζοντας άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Αναβαθμίσεις

Από την άλλη όμως, αν δεν υπάρξει κάποια ανατρεπτική μεταβολή, το 2022 θα μας φέρει και σταδιακές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους ξένους οίκους, οδηγώντας την οικονομία πιο κοντά ή και εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Fitch κάπου στα μέσα Ιανουαρίου θα μας δώσει την πρώτη αξιολόγηση του έτους. Παράλληλα στις αρχές του β΄ τριμήνου θα ξεκινήσουν τα πρώτα μεγάλα πακέτα στήριξης που θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη της ενώ παράλληλα οι ξένες επενδύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Εγχειρήματα όπως η πώληση των Επιχειρήσεων Αττικής, η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ο διαγωνισμός για την ανανέωση της παραχώρησης της Αττικής Οδού και η εκκίνηση του διαγωνισμού για τον ΒΟΑΚ, το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΗ για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι ζυμώσεις σε μετοχικό επίπεδο στον κατασκευαστικό κλάδο, αναμένεται να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον και να εντείνουν την κινητικότητα σε κλάδους αναφοράς.

Νέες παρουσίες στο ταμπλό

Η νέα χρονιά αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με νέες παρουσίες στο ταμπλό, με τον κλάδο του real estate να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, καθώς ΑΕΕΑΠ βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εισόδου, που ωστόσο ανάλογα την περίπτωση και την ωριμότητα του φακέλου μπορεί να πάει και προς τις αρχές του 2023, η Premia ετοιμάζεται για έκδοση ομολόγου, ενώ η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development, αναμένεται να εισαχθεί το 2022.

Παράλληλα, άλλες τουλάχιστον 4 εισαγωγές στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τοποθετούνται στη νέα χρονιά από τις οποίες ξεχωρίζουν ένας ξενοδοχειακός όμιλος, η Ευρωχαρτική που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εισαγωγής ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και η Μασούτης εξετάζει την είσοδό της στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο έτος καθώς το σύστημά μας εξακολουθεί να είναι τραπεζοκεντρικό και φέτος κινήθηκε σε μια μεταβατική διαδρομή μέσω κυρίως του προγράμματος «Ηρακλής», προκειμένου την επόμενη χρονιά να μειώσει στο σύνολό του τον ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στα επιχειρηματικά δάνεια (ΝPE), o μεσοπρόθεσμος στόχος θα είναι στο 3% για την Πειραιώς, στο 6% για την Eurobank και στο 8% για Εθνική και Alpha Bank. Στο πλαίσιο αυτό οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι πιθανόν να οδηγήσουν τον κλάδο σε αναβάθμιση της ποιότητας των κεφαλαίων τους και ενδεχομένως επιστροφή σε κερδοφορία, προκειμένου το μεγάλο πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου να ξεκινήσει τη λύση του γόρδιου δεσμού.

Αρωγός στην κατεύθυνση αυτή θα είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και ο συνεχιζόμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ που μπορεί να συμβάλλουν σε ανάλογη αύξηση και των δανείων και των επενδύσεων. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,53x την ενσώματη καθαρή τους θέση εμφανίζοντας έκπτωση 20% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ψηφιακή μετάβαση

Το 2022 λόγω της ψηφιακής μετάβασης που έφερε η πανδημία στη χώρα μας αναμένουμε ότι οι εταιρείες πληροφορικής θα πρωταγωνιστήσουν και τη νέα χρονιά με την επανάσταση της ελληνικής οικονομίας να έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της ψηφιοποίησης του κράτους. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα αναπτυχθούν σημαντικά έργα ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα, όπως η ψηφιοποίηση της υγείας, της παιδείας, της δικαιοσύνης κ.ά., με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία και να τονωθεί η απασχόληση στη μετά Covid-19 εποχή.

Ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 εκτιμάται ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας θα κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το β’ εξάμηνο του 2020, με την πρώτη προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ήδη εκταμιευτεί ενώ ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα. Ταυτόχρονα, το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο παραγωγής δεν θα ακολουθήσει μόνο την ψηφιακή εποχή αλλά και την πράσινη μετάβαση.

Οι επενδύσεις σε υποδομές που θα γίνουν στην Ελλάδα είτε αφορούν λιμάνια, είτε οδικούς άξονες ή ενεργειακά έργα θα ενορχηστρωθούν από ένα ψηφιακό κράτος βασισμένο σε νέες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Τέλος, οι εισηγμένες που θα πάρουν μέρος στην ενεργειακή μετάβαση θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία που κατέγραψαν το 2021 με τα έργα που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν με τους πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και η ώθηση που θα δώσουν στις επενδύσεις η οικοδομική δραστηριότητα και η υιοθέτηση πράσινων μορφών ενέργειας, θα βοηθήσουν τη χώρα μας να κλείσει το «επενδυτικό κενό» και να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Συνοψίζοντας και με βάση τα παραπάνω, οι βασικές μας επιλογές για το 2022 αφορούν εταιρείες που έδειξαν ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση, έχουν χαμηλή έκθεση ή αντισταθμίσει το ενεργειακό κόστος και θα ωφεληθούν από τις εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει το 36% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 94% αντίστοιχα του μέσου όρου στην Ευρώπη και 287% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Γεγονός που από τη μια δείχνει ότι υπάρχει δρόμος ακόμη και από την άλλη αφήνει σημαντικά περιθώρια ανόδου για την εγχώρια αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Ποια deals του 2021 έμειναν «προίκα» για τη νέα χρονιά

Ο πολιτικός Καζαμίας του 2022, τα φώτα του Μυτιληναίου, το ξενοδοχείο του Υφαντή και το ντηλ της Βιοϊατρικής 

A.Carlon (Ericcson): Το 5G στην Ευρώπη και τα 3 τολμηρά βήματα της Ελλάδας