Με απώλειες έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις μετά τα υψηλά έτους που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σήμερα κατά 0,22% και να κλείνει στις 915,05 μονάδες, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να κλείνει με απώλειες 0,07% και στις 2.200,59 μονάδες, ενώ ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών διαφοροποιήθηκαν και έκλεισαν θετικά κατά 0,42% και 1,07% αντίστοιχα.
Όσον αφορά στην εβδομαδιαία απόδοση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είναι και ο δείκτης που υπεραπόδωσε κατά 2,79%, με τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να κλείνει με κέρδη κατά 0,39% και τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί κατά 0,07%, με τις Τράπεζες αυτή την εβδομάδα να βγάζουν άμυνες στις ρευστοποιήσεις από τα υψηλά έτους και να κρατάνε ακόμη την αγορά σε ανοδικό κανάλι.
Το ροκάνισμα των πωλητών ήδη έχει στερήσει 15 μονάδες από τον Γενικό Δείκτη, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της 31ης Αυγούστου, με τα όρια πλέον να τίθενται στην πρώτη στήριξη των 910 μονάδων. Βέβαια, η διόρθωση μέχρι τώρα δεν δείχνει να έχει επηρεάσει πολύ την τεχνική της εικόνα, ενώ η ρευστότητα που εξασφαλίζεται αυτές τις ημέρες ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο “διψά” για νέα κεφάλαια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν οι στηρίξεις, την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.
Και μπορεί οι Τράπεζες να είναι αυτές που κράτησαν την αγορά, ο ενεργειακός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής της εβδομάδας λόγω των δυο διαγωνισμών που έτρεχαν και αφορούσαν την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Για την ΔΕΠΑ Υποδομών σύμφωνα με πληροφορίες τη μεγαλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό κατέθεσε η Italgas.
Σήμερα αναμένεται και η υποβολή στη ΔΕΗ των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 49% των μετοχών ΔΕΔΔΗΕ. Βέβαια η αγορά με την συμπεριφορά της έδειξε ότι παρόλες τις επιχειρηματικές συμφωνίες που τρέχουν και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση, νέα κεφάλαια δεν εισρέουν στην αγορά αναμένοντας ίσως τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Τρίτη για το ΑΕΠ της χώρας αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου όπου θα αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική, με πολλούς αναλυτές να μην αποκλείουν αλλαγή στο guidance ειδικά για το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα.
Οι προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πάντως είναι θετικές, καθώς διεθνείς αλλά και ελληνικοί οργανισμοί που παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα από την άνοιξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3%, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν για φέτος ανάπτυξη 3,8%, η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 4,2%, το ΙΟΒΕ 5%, το ΚΕΠΕ 4,7% και η Εθνική Τράπεζα σε τελευταία ανάλυση της εμφανίζεται η πιο αισιόδοξη από όλους προβλέποντας ανάπτυξη 5,7%.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Eurobank με 2,22% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν ήπια ανοδικά η Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεφαλύτρες απώλειες ο ΟΤΕ με 2,27%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Σαράντη και Motor Oil να σημειώνουν πτώση άνω του 1% ενώ ήπια καθοδικά έκλεισαν ο Τιτάνας, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo, Aegean, Λάμδα και ΕΛΧΑ.
Ο τζίρος ανήλθε στα 42,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 22,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμη:
Αερομεταφορές: Στο τοπ 10 της Ευρώπης με τις περισσότερες πτήσεις η Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου
Αυτό είναι το νέο project για ιδιωτική φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη (pics)
«Ναυμαχία» για τα λιμάνια: Οι μνηστήρες για Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο, οι Τούρκοι και το παρασκήνιο