(Τελευταια ενημέρωση 15.54) Σημάδια κόπωσης εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν τα ηνία της αγοράς. Οι εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό, οπωσδήποτε, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην πτωτική κίνηση, η οποία ευτυχώς δεν λαμβάνει ευρείες διαστάσεις, χάρη στην πρόσφατη αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών από τον FTSE Russell.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ελεγχόμενα κατά 0,38% και διαμορφώνεται στις 895,74 μονάδες, χάνοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 890,98 έως 899,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 39 εκατομμύρια ευρώ.
O τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, προσπαθεί -έστω και τεχνικά- να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, καθώς βρίσκεται στο +0,12% και τις 595,95 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύεται στο +2% και το 1,15 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει κέρδη κατά 1,5% και φλερτάρει το 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει περίπου 1,5% και περιορίζεται στα 3,40 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο -0,2% και το 0,98 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +1,50% 1,0065 ευρώ
- Eurobank -0,26% 0,9874 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,42% 3,401 ευρώ
- Πειραιώς +1,94% 1,157 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,45% και 2.167 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola φιγουράρει στην κορυφή των προτιμήσεων των πωλητών, υποχωρώντας στο -2,3% και τα 24,2 ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ ακολουθεί στο -2% και τα 13,4 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Τιτάνα, Viohalco και Jumbo σημειώνουν πτώση άνω του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται στο +1,3% και ανακτά τα 18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για το deal πώλησης του μεριδίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,1%). Θετικά πρόσημα έως 1% παρατηρούνται, τέλος, και σε ΑΔΜΗΕ – Ελλάκτωρ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,57% και 1.390 μονάδες), η μετοχή της Profile διολισθαίνει στο -2,2% και τα 3,27 ευρώ, με τη μετοχή της Cenergy να έπεται στο -1,9% και τα 2,8 ευρώ. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Reds, η οποία σκαρφαλώνει στο +20% και τα 2,4 ευρώ, μετά τη δημόσια πρόταση της Ελλάκτωρ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 70 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,6 δισ. ευρώ.
Κόπωση και διεθνής ανησυχία
H Λεωφόρος Αθηνών, μετά την «αθόρυβη» ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών, προσπαθεί σήμερα να διαχειριστεί τις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό. Άλλωστε, η μεσο-μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει αρνητική, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, των αυξημένων επιτοκίων, του συνεχιζόμενου πολέμου, αλλά και της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. Τελευταία, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα λόγω της γνωστής υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να θέσει όρια τη σημερινή «χασούρα», χάρη στα στηρίγματα από την αναβάθμιση 11 ελληνικών μετοχών στον δείκτη Large Cap του FTSE Russell. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ακόμη 10 μετοχές αναβαθμίστηκαν, επίσης, στον Mid Cap (Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco).
Όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα, το θετικό είναι ότι η ελληνική αγορά έχει επαναπροσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, κάτι που δικαιολογημένα δημιουργεί συνθήκες κόπωσης σε ορισμένους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο είναι αρκετά αισιόδοξες, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η εξασφάλιση ορισμένων επιπλέον «καυσίμων» το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το κύριο ερώτημα, ωστόσο, εξακολουθεί να συνίσταται στο κατά πόσο θα ξεπεραστούν οι μεγάλες αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες (όπως φαίνεται και σήμερα) συνεχίζουν να ταλανίζουν τους επενδυτές, περιορίζοντας τη διάθεση για ρίσκο και επηρεάζοντας τη ρηχή αγορά της Λεωφόρου Αθηνών.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,66% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,14%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,23% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,40%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,51%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones διολισθαίνουν κατά περίπου 250 μονάδες εν μέσω των ανησυχιών για την επιτοκιακή πολιτική.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούνται σε καθοδική τροχιά εξαιτίας των φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,45% και τα 89,45 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -1,47% και τα 95,30 δολάρα ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,65% και τα 1.751 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης:
Οι τρεις σταθμοί για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης