Με μηνιαία κέρδη της τάξης του 5,2% ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών που θα επανέλθει σε καθεστώς συναλλαγών την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαίου λόγω των αργιών του Πάσχα και της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 910,37 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 45 εκατ.ευρώ.
Αν και η Μεγάλη Εβδομάδα παραδοσιακά στερείται εξελίξεων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια πιο ξεκάθαρη τάση στην αγορά, φέτος το 4ήμερο ήταν διαφορετικό. Θετικά διαφορετικό, καθώς υπήρξε μπαράζ θετικών αναλύσεων από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch θέτουν βέβαια την προϋπόθεση της βέλτιστης αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, έναν καταλύτη που είναι γνωστός εδώ και αρκετούς μήνες στη Λ. Αθηνών, ωστόσο οι συστάσεις τους συνοδεύονται και μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να επιστρέψει η οικονομική ζωή στην κανονικότητα, εξέλιξη που σαφώς θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα καλό 2021 για το ελληνικό ΑΕΠ, αφού το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν θα χαθεί, όπως έγινε με το πρώτο.
Μετά την αναβάθμιση της S&P με σημερινά τους report η Moody’s αναφέρει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο υπέβαλε προχθές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση, προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων της Ελλάδας και την επίτευξη υψηλότερης δυνητικής ανάπτυξης.
Σε σχετικούς όρους, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα λάβει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ (16,8% του ΑΕΠ του 2019), σχεδόν το 60% των οποίων θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων. Αντίστοιχα η Fitch αναφέρει ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά το ριμπάουντ των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ τονίζει πως η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί το 2022.
Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η υγειονομική κρίση θα υποχωρήσει αισθητά στα μέσα του έτους, επιτρέποντας στην κοινωνική επαφή να αρχίσει να ανακάμπτει. Ο οίκος δίνει παράλληλα “σήμα” για το τι είναι αυτό που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας προσεχώς, με την επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή του για τη χώρα μας να είναι στις 16 Ιουλίου, όταν θα έχουν φανεί και τα πρώτα αποτελέσματα της ενισχυμένης εκστρατείας εμβολιασμού καθώς και του ανοίγματος της οικονομίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής που μετά την πρωινή αναστολή διαπραγμάτευσης, επανήλθε σε κανονική διαπραγμάτευση μετά την επίσημη ανακοίνωση της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι ενεργοποιείται ο νόμος Χαρδούβελη και οδεύει προς κρατικοποίηση. Η μετοχή κλείδωσε στο limit down καταγράφοντας απώλειες 30% )στα 0,2005 ευρώ), με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης άνω των 1,26 εκατ. τεμαχίων.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,18%, στις 2.212,69 μονάδες και σε απόδοση μήνα στο +6,25% η Εθνική και ο Τιτάνας με 2,05% και 2,03% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% η Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν ο ΟΠΑΠ, Jumbo και Coca Cola. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Πειραιώς με 11,43%, η ΕΥΔΑΠ με 4,38% και η Ελλάκτωρ με 3,57% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% η Aegean, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια με τις Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Λάμδα, ΔΕΗ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, και Φουρλής να κλείνουν ήπια πτωτικά.
Ο τζίρος ανήλθε στα 75 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 32 εκατομμυρία τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,18 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμα:
Ο… Γολγοθάς προς την εξυγίανση και η «Ανάσταση» των ελληνικών τραπεζών
Εμβολιασμοί 30-45: Πόσοι γράφτηκαν στις πλατφόρμες, πόσοι εμβολιάστηκαν
Γιατί o Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Τιμ Κουκ είναι «στα μαχαίρια»;