«Χλιαρό» το ξεκίνημα εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1,275,34 μονάδες με πτώση 0,37%, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από προσπάθεια περιορισμού των πιέσεων από το profit taking.

Παρόλαυτα ο ΓΔ δεν κατάφερε να διατηρήσει την ήπια άνοδο που κατέγραψε κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας και γρήγορα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας το εξίσου υποτονικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτικό της επιφυλακτικής κατάστασης είναι ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα μειωθούν έως και κατά 1% το 2024.

«Δεν βλέπω τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 2% έως 2,5%» είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, το δημογραφικό και οι δαπάνες για την πράσινη μετάβαση.

Συνεχίζοντας στο μέτωπο της οικονομίας, οι προοπτικές για το χρέος της Ελλάδας είναι αρκετά ευοίωνες, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους θα πρέπει να διατηρήσουν τον δείκτη χρέους σε πτωτική τάση για αρκετά ακόμη χρόνια. Tα μαθηματικά πίσω από τον δείκτη χρέους είναι φυσικά ίδια για την Ελλάδα όπως και για άλλες χώρες. Η πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ εξαρτάται από την τρέχουσα επιβάρυνση του χρέους, την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, τα ονομαστικά επιτόκια και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο. Όμως, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, διότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα πρέπει να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για λίγο καιρό ακόμη, θα έχει μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και οι τόκοι που πληρώνει για το χρέος της είναι χαμηλοί. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος του χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται αρκετά γρήγορα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις 1,275,34  μονάδες με πτώση 0,37, ενώ ο τζίρος συναλλαγών περιορίστηκε στα 82.275.610 ευρώ, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 21.084.076 τεμέχια. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,67% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,08%. Απώλειες 1,10% για τον τραπεζικό δείκτη που βρέθηκε στις 1.056 μονάδες. Συναλικά, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 πτωτικά και 1 παρέμεινε αμετάβλητη.

Η εικόνα των μετοχών

Στις τραπεζικές μετοχές, η ΕΤΕ σημείωσε πτώση 1,78%, η Eurobank απώλειες 1,26% όπως και η Alpha κατά -0,96%, ενώ θετικά έκλεισε η Πειραιώς με κέρδη 0,43%.

Εκτός από την Πειραιώς, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε η ΕΥΔΑΠ με +1,5%, η Motor Oil με +0,49%, ο Σαράντης με +0,37%, η Coca Cola με +0,12% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με +0,06%.

Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν οι ΕΛΠΕ με -1,72%, Aegean με -1,56%, Jumbo με -1,2% και ΟΤΕ με -0,98%, Ελλάκτωρ -1,12%. Με μικρότερες απώλειες 0,6% έκλεισε ο ΟΠΑΠ με υψηλό τζίρο στα 5,99 εκατ. και η ΔΕΗ με -0,7% και 2,7 εκατ. Στηρίξεις στην αγορά έδωσαν κινήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισε η άνοδος 5,36% της Intracom και του ΑΔΜΗΕ με +1,64%.

Διαβάστε ακόμη:

JP Morgan: Η Ελλάδα είναι το επενδυτικό στοίχημα για το 2024 (πίνακες)

COP28: Deal ΗΑΕ με την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ το Smart Park

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ