Την περασμένη άνοιξη ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα υπολόγιζαν ότι, πριν από τα τέλη του χρόνου το χρηματιστήριο θα έχει περάσει τις 900-950 μονάδες.
Τελικώς, o στόχος επετεύχθη στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο η οδός Αθηνών, ως μια ρηχή αγορά, απογοήτευσε τον Αύγουστο, καθώς τα hedge funds αποχωρούσαν μετά τα κέρδη των εκλογών και την αναταραχή στο εξωτερικό λόγω ομολόγων, Κίνας κτλ.
Οι επενδυτές, όμως, που έχουν ποντάρει στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα περίμεναν και τελικά οι 900 μονάδες επέστρεψαν πριν από το κλείσιμο των βιβλίων για το 2019.
Βεβαίως, δεν ήταν μόνο η ρηχή αγορά, τα hedge funds ή η καθυστέρηση στο σχέδιο Ηρακλής. Οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούσαν να ποντάρουν στην Ελλάδα με ανοικτό το θέμα της Κίνας σε μια αγορά η οποία έχει αποδώσει ήδη 40%.
Τώρα, όμως, η εικόνα είναι κάπως διαφορετική εφόσον εγκριθεί και το σχέδιο Ηρακλής από τον επόπτη. Οι τιτλοποιήσεις που θα ξεκινήσουν οι ελληνικές τράπεζες και η εξυγίανση των κόκκινων δανείων μέσα από τα σχήματα θα δώσει τις ευκαιρίες και για συμφωνίες. Συγκεκριμένα, τα σχήματα ΑPS θα προχωρούν σε απευθείας συμφωνίες με τα funds για την απόκτηση επιχειρήσεων, ακινήτων κτλ. Ο διαχειριστής διαθέτει μια μεγάλη γκάμα κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις ή οχι, αλλά οι διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον.
Ναι, μεν υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο σ ότι αφορά την πορεία των διεθνών αγορών (χθες έγινε νέο ρεκόρ στον SP 500). Oι ελληνικές τράπεζες εμπεριέχουν ένα ρίσκο καθώς χρειάζεται να υλοποιήσουν γρήγορα τις τιτλοποιήσεις πριν οι διεθνείς αγορές υποχωρήσουν, ωστόσο μπορούν να προχωρήσουν στην ταχύτατη εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών ανοιγμάτων ΝPE’S.
Eκτός από την εξυγίανση, στην αγορά ξεκινούν και αυξήσεις κεφαλαίου (Βriq, Lamda) οι οποίες αφορούν την αξιοποίηση των ακινήτων ή project ακινήτων οι τιμές των οποίων συνεχίζουν την άνοδο.
Την ίδια περίοδο, εντός του 2020 θα ξεκινήσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχουν επιχειρηματικές δουλειές που θα προσελκύσουν τα διεθνή κεφάλαια εντός μια θετικής οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα. Τα επιχειρηματικά αφηγήματα αν και είναι λίγα υπάρχουν. Στον βαθμό που οι ελληνικές Τράπεζες θα στηρίξουν με χρηματοδότηση και την ελληνική μεταποίηση θα δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα είναι διαφορετική μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες διαθέτοντας βεβαίως το ρίσκο μιας ευάλωτης αγοράς που δέχεται την τάση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές.