Με απώλειες ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,60% και να βρίσκεται στις 912,56 μονάδες.
Η αγορά αξιολογεί τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι το ράλι των τιμών δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης.
Το ράλι των τιμών συντηρεί τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να αναγκαστούν να προχωρήσουν νωρίτερα σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πλέον μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022.
Στη σημερινή συνεδρίαση τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στις μετοχές όπου η αγορά βλέπει πιθανή είσοδο ή έξοδο από τους δείκτες του MSCI, με τις αλλαγές να ανακοινώνονται σήμερα το βράδυ και να ισχύουν από την συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά τις προβλέψεις των αναλυτών μετά τη γαλλική Société Générale, η οποία εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού προβλέπει ότι θα υπάρξουν δύο προσθήκες και μία διαγραφή από τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece, προστέθηκε και η JP Morgan.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικής αξίας 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ της ΔΕΗ είναι καταλυτικής σημασίας και θα έχει ως αποτέλεσμα να περιληφθεί στον εγχώριο δείκτη MSCI Greece Standard στις 17/11.
Πιο αναλυτικά, η γαλλική Société Générale, στο πιο πρόσφατο report της, εξακολουθεί να αναμένει τη διαγραφή του τίτλου της Jumbo (σ.σ. εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε τις δύο προηγούμενες φορές στα rebalancing Μαρτίου και Αυγούστου), ενώ στον αντίποδα οι δύο προσθήκες αφορούν τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. Η εγχώρια αγορά δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει διαγραφή για τον τίτλο της Jumbo, ωστόσο.
Μερίδα της προσβλέπει και την προσθήκη του τίτλου της Μυτιληναίος, εκτίμηση που επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί στα πρόσφατα rebalancing και πολύ πιθανόν να μη συμβεί ούτε και στην τρέχουσα. Το πιο πιθανό, πλην της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ που αποτελούν σίγουρα bets της αγοράς για προσθήκη, είναι ότι η μετοχή της Jumbo θα διατηρηθεί στον δείκτη. Για τη μετοχή της ΔEΗ, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ είναι game changer σε επίπεδο συνολικής κεφαλαιοποίησης, αλλά και free float αφού θα αλλάξει και το μετοχολόγιό της. Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 913, 901 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ή υψηλότερα των 899 (ημερήσιο “stop long”) – 895 μονάδων (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 90 ημερών), οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο.
Οι επόμενες αντιστάσεις στις 930 και 949 – 950 μονάδες. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 895 μονάδων, θα ενεργοποιήσει κινήσεις “stop long” και θα πιέσει προς τις 885, 878 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 864 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 2234 – 2240 (gap), ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2366, 2379 και 2390 μονάδες.
Αρνητική εξέλιξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 2173 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τις 2167 – 2154 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 2138, 2118 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2018 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,67% και βρίσκεται στις 2.198,19 μονάδες η Motor Oil, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Aegena, Jumbo, ΕΛΧΑ και Λάμδα σημειώνουν ήπια κέρδη ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η ΔΕΗ με 4,21% με ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Eurobank, Σαράντη, Εθνική και ΕΥΔΑΠ να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% και η Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα να καταγράφουν ήπιες απώλειες.
Διαβάστε ακόμα:
Lamda: Μέχρι τέλος του έτους ο πρώτος ανάδοχος για τα έργα στο Ελληνικό
Eurobank: Δυναμικό παρών στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων – Πόσες είναι bankable
Κινητή τηλεφωνία: Σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις και την αλλαγή παρόχου