search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Με πτώση 1,7% διέκοψε το τρίμηνο θετικό σερί – Προσδοκίες για τη συνέχεια

Με άνοδο 0,82% στη σημερινή συνεδρίαση επέστρεψε πάνω από τις 890 μονάδες - Οι θετικές προβλέψεις των ξένων αναλυτών - Πώς η πορεία των εμβολιασμών και η επανεκκίνηση του τουρισμού ενισχύουν τις προσδοκίες για τη συνέχεια

Σε θετικό έδαφος και στα υψηλά ημέρας μέσω των δημοπρασιών έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο κατά 0,82%, στις 894,85 μονάδες. Ωστόσο παρά τη σημερινή θετική συνεδρίαση σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,7%, διακόπτοντας ένα σερί συνεχόμενων θετικών μηνών στο χρηματιστήριο Αθηνών μετά τον Ιανουάριο όπου και είχε καταγράψει απώλειες κατά 7,36%. Ο τραπεζικός κλάδος είναι και πάλι εκείνος που λειτούργησε επιβαρυντικά για την πορεία της αγοράς.

Για ακόμη έναν μήνα η αγορά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την αντίσταση της ζώνης των 900 με 920 μονάδων δείχνοντας ότι ακόμη οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την πορεία της οικονομίας αν και οι θετικές προβλέψεις των ξένων αναλυτών ήταν συνεχείς όλον αυτόν τον μήνα αναβαθμίζοντας συνεχώς προς το θετικότερο τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας και ανεβάζοντας συνεχώς τα ποσοστά ανάπτυξης του ΑΕΠ σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα report της Morgan Stanley η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δει αύξηση ύψους 12%, η S&P να προβλέπει ότι θα φτάσει στο 18%, στη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες ενώ και η Moody’s η οποία αν και δεν προχώρησε σε επαναξιολόγηση του Ελληνικού πιστωτικού προφίλ όπως πιθανόν περίμενε η αγορά, στην έκθεση της να αναφέρει ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και επιτύχουν, τότε η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί, καθώς επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών και ένα προσιτό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της και τέλος η Citigroup να εκτιμά ότι παρόλο που η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις μεσοπρόθεσμα η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ που θα φέρει η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης θα είναι σημαντική, ενώ εκτιμά πως τη διετία 2021-2022 η ώθηση θα κινηθεί στο 10%, ενώ το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 3,9%, το 2024 στο 3,4% και το 2025 στο 3,3%.

Εάν σε αυτές τις προβλέψεις προσθέσουμε τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ακόμη και αν αυτές επιβάρυναν την αγορά και την οδήγησαν σε πιο χαμηλά επίπεδα όπως ήταν η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2020 και οι πρώτες ενδείξεις αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν ενθαρρυντικές για το momentum της αγοράς και παρέχουν στηρίξεις στις τιμές των εγχώριων μετοχών, αν και νομοτελειακά θα προκαλέσουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Η προεξόφληση της κανονικότητας και των εμβολιασμών αυτομάτως οδηγεί σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της χώρας, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αυτά των ελληνικών εταιρειών. Και παρότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, το αισιόδοξο σενάριο για το 2021 ισχυροποιείται, καθώς σωρεύονται σταδιακά όλο και περισσότερες θετικές ενδείξεις, οι οποίες απλώνονται και για το 2022, οπότε αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση στην ανάπτυξη.

Σαφώς αυτό που θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη είναι η επανεκκίνηση χωρίς προβλήματα του τουρισμού, ενός κλάδου δηλαδή που συμβάλει άμεσα και έμμεσα στην ελληνική οικονομία έως και το 30% του ΑΕΠ. Το πόσο ομαλή θα είναι η σεζόν θα κρίνει σαφώς και τα επίπεδα ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,89%, στις 2.167,17 μονάδες, αλλά αρνητικός κατά 2,05% στον μήνα η Εθνική με 4,19%, η ΕΥΔΑΠ με 2,33%, η Aegean με 2,16% και η Alpha Bank με 2,09% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% η Πειραιώς, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Τιτάνας, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ ενώ Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Τέρνα Ενεργειακή με 0,68% και ακολούθησαν Coca Cola με 0,57%, Eurobank με 0,31% και Βιοχάλκο με 0,22% ενώ ο ΟΠΑΠ, Λάμδα και ΕΧΑΕ έκλεισαν αμετάβλητες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 396 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΗ: Προσφέρει στους κατοίκους το 5% των έργων σε Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονίας

Voucher 200 ευρώ: Πότε θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος για τις αιτήσεις

Τουρισμός για όλους: Αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ξενοδοχεία για δωρεάν διακοπές

Exit mobile version