Θετικά έκλεισε στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 802,60 μονάδες με άνοδο 0,62%. Ωστόσο το επίπεδο αυτό βρίσκεται μακρικά από τα υψηλά ημέρας και τις 810,64 μονάδες μιας και η ζώνη των 805 με 810 μονάδων για τον Γενικό δείκτη και οι 490 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών συνιστούν ισχυρές αντιστάσεις .
Η υπέρβαση των αντιστάσεων αυτών θα απαιτείσει μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα και το στοίχημα της αγοράς είναι το κατά πόσο θα παραμείνει η ανοδική τάση και τις επόμενες ημέρες με τον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο να δίνουν τον τόνο στην αγορά.
Αυτή η άνοδος μπορεί να συνεχίσει μιας και ο Μάρτιος είναι γεμάτος από επιχειρηματικά νέα με σημαντικό αριθμό εταιρειών να είναι σε διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου όπως η Aegean, η Τράπεζα Πειραιώς και η Ελλάκτωρ με τον κύριο όγκο των δεικτοβαρών εταιρειών να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα χρήσης του προηγούμενου τριμήνου και έτους.
Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα η Optima Bank σημειώνει πως οι ελληνικές μετοχές και ο τραπεζικός κλάδος έχουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι της Ε.Ε και των Αναδυόμενων Αγορών. Μάλιστα το discount του Χ.Α είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 2012, με τις προοπτικές να είναι θετικές, καθώς οι μετοχές διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο EV / EBITDA 12μήνου στο 7,1x, έναντι 9,9x και 9,6x για τις μετοχές στην Ε.Ε και στις Αναδυόμενες Αγορές. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύονται με discount ύψους 30%.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 1.918,10 μονάδες η Alpha Bank με 7,08% έκλεισε με την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησε η ΓΕΚ Τέρνα με 4,35%, η Eurobank με 3,865 και η Aegean με 3,44% ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισε ο Τιτάνας, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο.
Ακολούθησαν ήπια ανοδικά η ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.
Σε αρνητικό έδαφος η Ελλάκτωρ με 3,53% και ακολούθησε η Jumbo, OTE, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης με τον ΟΠΑΠ να κλείνει αμετάβλητος. Ο τζίρος ανήλθε στα 73,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 36,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμα:
Πτωχευτικός Νόμος: Επίσημη πρώτη για τη διαδικασία εξυγίανσης – Τα SOS για τις επιχειρήσεις
Θεοχάρης: Το άνοιγμα του τουρισμού απαιτεί κοινό πλαίσιο κανονισμών
Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα με τις υπεκμισθώσεις – Λύση στο αλαλούμ με τα υποκαταστήματα