Σε θετικό έδαφος έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,27% και να κλείνει στις 913,48 μονάδες. Οι αγοραστές επικράτησαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και μέσω τοποθετήσεων σχεδόν σε όλο το εύρος του ταμπλό οδήγησαν την αγορά όχι μόνο στην επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης των 900 μονάδων αλλά και σε υψηλά άνω των 910 μονάδων, ένα επίπεδο που είχαμε να δούμε σε κλείσιμο από τις 19 Φεβρουαρίου πέρισυ.
Ο Γενικός Δείκτης πέτυχε το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 908 μονάδων, που ταυτόχρονα σηματοδοτεί το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 16 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 19/2/2020 και στις 916,8 μονάδες), έστω και αν αυτό επετεύχθη στο “δεύτερο ημίχρονο”, με λίγο περισσότερες εντολές αγορών, στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 8 τίτλους του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.
Μπορεί το σημερινό κλείσιμο να μην έδωσε το απόλυτο μήνυμα της αφύπνισης, αλλά η κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την τελευταία ώρα της συνεδρίασης αποτύπωσε για ακόμη μία φορά ότι αγοραστές υπάρχουν στη αγορά, αρκεί να κινητοποιηθούν. Να κινητοποιηθούν ώστε να σπάσει η τρίμηνη συσσώρευση μεταξύ των 850-920 μονάδων που “ταλαιπωρεί” τον Γενικό Δείκτη και ανακόπτει περαιτέρω επενδυτικές πρωτοβουλίες. Και μπορεί όλον αυτόν τον μήνα από την τελευταία φορά που είδαμε αυτά τα επίπεδα το χρηματιστήριο Αθηνών να διόρθωσε μέχρι τις 850 μονάδες τα στοιχεία όμως που βγαίνουν συνέχεια για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να στηρίζουν το μεσομακροπρόθεσμο σενάριο ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα.
Άλλωστε η αντίδραση της αγορά από το χαμηλό των 850 μονάδων μπορεί να μην έφερε κύματα ευφορίας, όμως η ρευστότητα που εξασφαλίζεται από τις εσωτερικές διορθώσεις τίτλων δείχνει να επαναπροωθείται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το στοίχημα να παραμένει σε πρώτο χρόνο η επιβεβαίωση της διάσπασης των 900 μονάδων και σε δεύτερο εκείνη των 910 μονάδων. Εκεί θα κριθεί και η αντοχή της αντίδρασης, όπως και η στάση των μακροπρόθεσμων στην αγορά, η οποία έχει καθηλωθεί στα τρέχοντα επίπεδα επί διμήνου.
Τα “καύσιμα” βέβαια για την ανάβαση του Γενικού Δείκτη υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από το μέτωπο των αποτελεσμάτων. Δεδομένου ότι το ανοδικό σερί επέτρεψε τις εσωτερικές διορθώσεις σε τίτλους, οι ταλαντωτές έχουν παραμείνει σε ουδέτερες ζώνες, ενώ η ρευστότητα υπάρχει στα χαρτοφυλάκια.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 1,56%, στις 2.220,17 μονάδες, η Alpha Bank με 3,6%, η ΔΕΗ με 2,74%, η Eurobank με 2,65%, η Jumbo με 2,28% και ο ΟΤΕ με 2,01% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% ο ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Εθνική, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα με την Πειραιώς, Σαράντη, ΕΧΑΕ, Τιτάνα και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά.
Σε αρνητικό έδαφος η Τέρνα Ενεργειακή με 0,67% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 0,15% με την Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Aegean να κλείνουν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 69,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 31,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,2 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμα:
BofA: Θετικά σινιάλα για τον τουρισμό από τις κρατήσεις στην Ευρώπη (πίνακες)
Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη
Συντάξεις: 200.000 δικαιούχοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά