Χωρίς τη βοήθεια των περισσότερων δεικτοβαρών μετοχών, ο Γενικός Δείκτης  στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να παραμείνει σε ανοδική τροχιά κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.271,20 μονάδες με την αγορά να διατηρεί θετικό momentum στον απόηχο του επιτυχημένου roadshow στο Λονδίνο.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα Τετάρτη, με άνοδο 0,51% στις 1.271,20 μονάδες, σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο τζίρος στα 107,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,24 εκατ. σε 24 πακέτα, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 24,8 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης Large Cap σημείωσε άνοδο 0,39%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap ενισχύθηκε 0,4%. Συνολικά, 65 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 35 πτωτικών

Σε γενικές γραμμές, η θετική κίνηση της Εθνικής Τράπεζας και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ισχυρή άνοδο 3,48%, λειτούργησαν ενισχυτικά, ενώ στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκε η Alpha Bank.

Άνοδος σημειώθηκε και για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 0,28% στις 1.073,81 μονάδες, με την Eurobank να κλείνει στο +1,11%, την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,07%, την ΕΤΕ να κερδίζει 0,55%, ενώ με πτώση 1,65% έκλεισε η Alpha Bank. Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνω του 1% ήταν τα κέρδη για Cenergy (1,77%), OTE (1,15%), Lamda (1,14%), ΓΕΚ Τέρνα (1,06%). Ακόμη, ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο +0,61%, η Motor Oil στο +0,97%, η Aegean στο +0,57% και η Coca Cola στο +0,75%. Κατοχύρωση κερδών για ΔΕΗ (-0,56%) και Μυτιληναίο (-0,44%). Πτωτικά ΕΥΔΑΠ (-2,15) και Σαράντης (-0,86%).

Εν τω μεταξύ στο μέτωπο της οικονομίας, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας για το 2024, μετά το ισχυρό rebound μετά την πανδημία  η οποία θα αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της τόσο για το ΑΕΠ, όσο και για τον πληθωρισμό, στις επικείμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Politico ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,4% φέτος και 2,5% ετησίως το 2024. Κατά τον τελευταίο γύρο των επίσημων προβλέψεων του Ιουνίου, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκτιμήσει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το τρέχον έτος, 3,0% για το 2024 και 2,7% για το 2025.

Μάλιστα όπως επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ, προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2% για το 2024 και επαναφορά στο 2,4% για το 2025. Η ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή, με την ιδιωτική κατανάλωση να στηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης και τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Η γρήγορη μείωση της ανεργίας συμβάλλει στην αύξηση των μισθών, ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώνονται και οι πραγματικές επενδύσεις αυξάνονται, παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Παράλληλα, θετική είναι συνολικά η εικόνα στις διεθνείς αγορές καθώς διατηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που ετοιμάζεται να «πανηγυρίσει» τα κέρδη Νοεμβρίου, καθώς ώθηση πέρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνει και η πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, με ακόμη πιο ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι είχε ανακοινωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Στην Ευρώπη εξίσου ευοίωνο είναι το κλίμα μετά τα ενθαρρυντικά νέα από τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία. Για το ερχόμενο έτος, η ΕΚΤ θα διατηρήσει περιοριστική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024, καθώς παρακολουθεί κατά πόσον οι εξελίξεις στους μισθούς εγκυμονούν τον κίνδυνο διατήρησης του πληθωρισμού σε υπέρμετρα υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα όπως δήλωσε και ο κ. Στουρνάρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι πιθανό να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων πριν από τα μέσα του 2024, ενώ αντίθετα οι αγορές προεξοφλούν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη

Τι κερδίζουμε με την πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. από το δάνειο του πρώτου μνημονίου

ManpowerGroup: Οι Top Δεξιότητες Επικοινωνίας που Αναζητούν οι Εργοδότες από τους Απόφοιτους

Μασούτης: Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με περισσότερους ελέγχους, ψηφιακά εργαλεία και θέσπιση πραγματικών κριτηρίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ