search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Κατοχυρώνει θέσεις πέριξ των 650 μονάδων μετά το χθεσινό ράλι

Ξεχωρίζει η Aegean - Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επιστήμονες για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, αλλά και οι διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά ρο χθεσινό ξέφρενο ράλι, σήμερα εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές,  καθώς μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, έρχεται η συνειδητοποίηση ότι ο δρόμος μέχρι να λήξει ο εφιάλτης της πανδημίας είναι ακόμα μακρύς. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, ανέφερε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν πριν τα τέλη του 2020, την ώρα που οι νεκροί παγκοσμίως ανέρχονται στο 1,27 εκατ.

Συνεχίζει την χθεσινή ανοδική του πορεία το Ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό δείκτη παρά το αρνητικό του άνοιγμα να γυρίζει άμεσα θετικός και να σημειώνει άνοδο τώρα κατά 0,93% στις 659,36 μονάδες. Ο δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στις 1560,27 μονάδες με άνοδο 0,52%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στις 955,15 μονάδες με άνοδο 0,85% και ο κλαδικός δείκτης Τραπεζών στις 310,31 μονάδες με άνοδο 0,25%.

Ξεχωρίζει από την αρχή της συνεδρίασης η ΑΡΑΙΓ με άνοδο 12,59% με τιμή 3,9€ μετά την χτεσινή άνοδο όπου και έκλεισε στο limit up, μια ανοδική αντίδραση που την έχει φέρει από αρχή του χρόνου να έχει μαζέψει τις απώλειες της από το -77% στο -53%. Μαζί με την ΑΡΑΙΓ στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης σημειώνουν άνοδο ο ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και ΜΥΤΙΛ.

Σε αρνητική απόδοση ο ΤΙΤC, ΜΟΗ, ΒΙΟ και ΟΛΠ με πτώση περίπου -1,5% χωρίς όμως να υπάρχουν έντονες ρευστοποιήσεις στους τίτλους. Ίδια συμπεριφορά και στις τραπεζικές μετοχές με την ΕΤΕ να είναι στο -0,46%, ΕΥΡΩΒ στο -26% ενώ θετικά έχουν γυρίσει η ΠΕΙΡ με +0,02% και ΑΛΦΑ με +0,63%. Στον δείκτη της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης όπου εκεί οι μετοχές είναι μοιρασμένες σε πρόσημο η ΜΙΓ με +7,6% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο με την ΟΤΕΟΛ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΚΑ, ΚΡΙ και ΕΥΠΙΚ να την ακολουθούν ενώ με αρνητική απόδοση το ΠΛΑΙΣ, ΟΛΥΜΠ, ΠΡΟΦ, ΕΛΤΟΝ και CENER. Υψηλός τζίρος το πρώτο μισάωρο στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν τα κέρδη του χωρίς όμως να πιέζεται μέχρι τώρα η αγορά η οποία σήμερα έχει παρόμοια συμπεριφορά με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,17%, ο δείκτης του Λονδίνου επίσης κινείται ανοδικά κατά 0,51% και ο δείκτης της Γαλλίας CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,59%. Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 και ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB κερδίζουν 0,75% και 0,38% αντίστοιχα. Είναι φανερό από την συμπεριφορά της αγοράς ότι η χτεσινή ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο άλλαξε το view των επενδυτών και ειδικά των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων τα οποία μέχρι τώρα δεν ήξεραν πως θα κινηθεί η οικονομία το 2021 και τι αντίκτυπο θα είχαν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στην πραγματική οικονομία με την ύφεση να υπολογίζεται άνω του 10%.

Αυτή η αλλαγή φέρνει τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να ξαναβάζουν το Ελληνικό χρηματιστήριο στο ραντάρ τους με τις εβδομάδες που απομένουν σε μια χαμένη χρηματιστηριακή αγορά με αποτέλεσμα να δούμε επιλεκτικές τοποθετήσεις που παραδοσιακά γίνονται τις τελευταίες αυτές εβδομάδες προσβλέποντας ότι το 2021 θα είναι ένα έτος ανάκαμψης και όχι άλλη μια χαμένη χρονιά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και φέτος το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει από τις χειρότερες αποδόσεις, κάτι που του δίνει πολύ «αέρα» για να κινηθεί πιο ψηλά.

Η ανακοίνωση για το εμβόλιο μπορεί να μας οδηγήσει σε μία επιστροφή έστω και σε μερική κανονικότητα, ωστόσο είναι μάλλον νωρίς ακόμα για να επουλωθούν όλες οι πληγές. Αυτό έγινε ορατό στην εικόνα των ασιατικών ταμπλό νωρίτερα, με τις μετοχές να κινούνται σε μεικτό έδαφος και την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά να καταγράφει απώλειες, ενώ τα ομόλογα και τα υπόλοιπα «ασφαλή καταφύγια» κινούνται σταθεροποιητικά. Στις ευρωαγορές, μετά το χθεσινό ράλι τηρείται στάση αναμονής.

Τα αμερικανικά futures παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με του Dow Jones και του S&P 500 να καταγράφουν άνοδο, ενώ του Nasdaq κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Το κλίμα στις αγορές επηρεάζουν περαιτέρω και άλλοι κίνδυνοι, πέραν της πανδημίας, όπως οι προοπτικές για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στις ΗΠΑ, που εμφανίζονται πλέον μειωμένες, αλλά και η πιθανότητα νομικών επιπλοκών αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Exit mobile version