search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Ισχυρή αντίδραση μετά το sell-off

Άνοδος 2,15% για το Γενικό Δείκτη - Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές αλλά και οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ - Αυξημένος ο τζίρος, δυναμική επιστροφή των αγοραστών - Ομόλογα: Άνοδος στις αποδόσεις τους - Citigroup: Επενδυτική ευκαιρία η «βουτιά» στις αγορές

Με ισχυρή άνοδο και απόλυτο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο που τον οδήγησε να κλείσει στα υψηλά ημέρας και άνω των 930 μονάδων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,15% και  ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 932,96 μονάδες αντιδρώντας στην πτώση που κατέγραψε στις προηγούμενες συνεδριάσεις και καταφέρνοντας παράλληλα να καλύψει τις σχεδόν μισές απώλειες από τα υψηλά των 960 μονάδων, γεγονός που τον επαναφέρει σε ανοδικό momentum.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.257,31 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 2,45%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.559,27 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 2,07% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 656,42 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 3,52%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αν και πλήρες εναρμονισμένο με το διεθνές κλίμα δείχνει φέτος ότι μπορεί να κάνει την διαφορά βγάζοντας δύναμη όταν το κλίμα είναι θετικό και υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο, το 2022 μπορεί να είναι η χρονιά του καταφέρνοντας ακόμη και στις αρνητικές συνεδριάσεις να κρατηθεί μακριά από επίπεδα που μπορεί να ακυρώσουν την ανοδική του κίνηση.

Εκτός αυτού οι αρνητικές συνεδριάσεις δίνουν την ευκαιρία σε επενδυτές να τοποθετηθούν σε πιο ελκυστικά επίπεδα χτίζοντας έτσι θέσεις καταφέρνοντας παράλληλα να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις των θέσεων τους.

Σε αυτό το μοτίβο, ο Τραπεζικός κλάδος αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο γιατί έχει μείνει πίσω στην ανάκαμψη, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έπρεπε να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά γιατί στην προοπτική της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά από τον ηράκλειο άθλο της εκκαθάρισης των ισολογισμών, έχει σαφώς βελτιωμένη ορατότητα. Τεχνικά, ο κλαδικός πρέπει να διαπεράσει τις 659 μονάδες, μια αντίσταση που η διάσπαση της μπορεί να δώσει συνέχιση. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο υψηλότερων επιπέδων στον Τραπεζικό κλάδο, θα έχει σαν αποτέλεσμα να απεγκλωβίζονται κεφάλαια που μπορούν να ανατροφοδοτούν και τους υπόλοιπους τίτλους. Και η διάχυση της ανοδικής κίνησης συνήθως είναι σημάδι υγείας μιας ανοδικής μακροπρόθεσμα αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική και ο ΟΠΑΠ με 5,91% και 5,36% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο με την Πειραιώς και την Alpha Bank να ακολουθούν κλείνοντας με 4,48% και 4,03% αντίστοιχα. Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Βιοχάλκο σημείωσαν άνοδο άνω του 2%, Σαράντης, Motor Oil, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% με την Quest, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Coca Cola και Λάμδα να κλείνουν ήπια ανοδικά. Ελλάκτωρ με απώλειες 2,85% και Τιτάνας με 0,28% ήταν οι μόνες μετοχές που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Ο τζίρος ανήλθε στα 90,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 37,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Σφοδρή ανησυχία λόγω Ουκρανίας και νέα άνοδος για τον «γαλάζιο χρυσό»

Θα αλλάξει πολιτική η ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού; – Τι απαντά το νεότερο μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης

Ασύλληπτος πλούτος: Αυτές είναι οι σύζυγοι των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο

Exit mobile version