Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 2,37% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 803,47 μονάδες καθώς οι άκαρπες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανικής και Ρωσικής κυβέρνησης και το νέο άλμα του πληθωρισμού στις Η.Π.Α. επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,58% στις 1.923 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός που γενικότερα ορίζει σε μεγάλο μέρος το τελευταίο διάστημα την κίνηση της αγοράς, έγινε αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων και μετά το άλμα 7,9% σήμερα έκλεισε με απώλειες 4,38% στις 534 μονάδες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί κάθε άλλης εξέλιξης καθώς τα απόνερα στο πεδίο οικονομίας έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς με σημείο αναφοράς όσα διαδραματίζονται στο ενεργειακό μέτωπο. Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και τη διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ. Οι αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα Χρηματιστήρια.

Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον τεχνικά σε καθεστώς πτωτικής αγοράς μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το οχυρό των 800 μονάδων πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις.

Κατά τα λοιπά η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων και του MACD έχει γυρίσει απαισιόδοξη ενώ οι όγκοι που παρατηρήθηκαν σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι πηγαίνοντας ισχυρά πάνω από τα 100 εκατομμυρίων ευρώ δείγμα της έντασης των πωλήσεων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο ΟΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή ήταν οι μόνες μετοχές οι οποίες έκλεισαν με ήπια κέρδη. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Εθνική η οποία υποχώρησε κατά 6,46% με την Πειραιώς και Alpha Bank να ακολουθούν με 5,35% και 5,21% αντίστοιχα. Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο κατέγραψαν πτώση άνω του 3%, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος υποχώρησαν άνω του 2% και ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Eurobank, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Jumbo έκλεισαν με ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμα: 

Έτοιμη για όλα δηλώνει η Λαγκάρντ – Θετικές διαβεβαιώσεις για την Ελλάδα

Τι σημαίνει για την Τσέλσι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοβιτς

Σε νέο υψηλό 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Άγγιξε το 8%