search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Ήπια κατοχύρωση κερδών μετά τα υψηλά 7ετίας και εν αναμονή της Fitch

O τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που οδηγεί την αγορά με τον δείκτη να καταγράφει διψήφια κέρδη από αρχή του έτους

Με ήπια διόρθωση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,03% και να βρίσκεται στις 950,12 μονάδες.

Οι επενδυτές προχωρούν σε μερική κατοχύρωση κερδών, κάτι αναμενόμενο μετά την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων ημερών όπου οδήγησε την αγορά σε υψηλά επταετίας σπάζοντας την πολύμηνη συσσώρευση του προηγούμενου έτους.

Με την ελληνική αγορά στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου να έχει υπεραποδώσει έναντι των μεγαλύτερων διεθνών αγορών είναι φυσιολογικό να βγαίνουν ρευστοποιήσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν σε αυτά τα επίπεδα μια βάση με τους επενδυτές να έχουν να αξιολογήσουν και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρωτοφανές ράλι των τιμών του πληθωρισμού εν μέσω της παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημία.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7% τον Δεκέμβριο. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το 1982. Τα στοιχεία ακολούθησαν την δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ,την Τρίτη στο Κογκρέσο, ότι δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός, σε μια νέα ένδειξη ότι η Fed ετοιμάζεται να ανοίξει τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της ξεκινώντας από τον Μάρτιο τις αυξήσεις των επιτοκίων.

O τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που οδηγεί την αγορά με τον δείκτη να καταγράφει διψήφια κέρδη από αρχή του έτους με μεγάλη μερίδα των επενδυτών να αναφέρει ότι ανάλογη κίνηση είχαμε στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη του 2020 όπου οι τοποθετήσεις ξένων κυρίως επενδυτών οδήγησε σε διψήφιες και τριψήφιες αποδόσεις.

Από τα θεμελιώδη του τρίτου τριμήνου προκύπτει, ότι οι Ελληνικές Τράπεζες τρέχουν με μια σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς την ενσώματη καθαρή θέση 0,52 φορές. Σε αυτή τη σχέση συνεκτιμώνται η ποιότητα του ενεργητικού, η απόδοση των κεφαλαίων και η αναβαλλόμενη φορολογία.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η πρόοδος είναι προφανής: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σε χαμηλά έξι ετών το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Εκθέσεων παρουσιάζοντας ένα βαθμό κάλυψης, ο οποίος διαφέρει από Τράπεζα σε Τράπεζα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικός. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως πρόκειται για σημαντική αντίδραση με ξένα κεφάλαια με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο που αιφνιδίασε την πλειονότητα των εγχώριων διαχειριστών.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές είναι πιθανόν τις προηγούμενες ημέρες να επιχειρήθηκε μια αρχική προεξόφληση μιας πιθανής ενδεχόμενης θετικής ετυμηγορίας της Fitch αύριο Παρασκευή. Σε περίπτωση όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων που αποκτήθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και τις πρώτες ημέρες του 2022 δεν ρευστοποιηθεί για να «κλειδωθούν» βραχυπρόθεσμες διψήφιες υπεραξίες και συν τω χρόνω συντηρηθούν σταθερά με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, γύρω στα 70 με 100 εκατομμύρια ευρώ για έναν εύλογο αριθμό συνεδριάσεων, τότε όντως η αγορά φαίνεται να οδηγείται σε λύση της 10μηνης συσσώρευσής της, Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 950 – 949 μονάδων, το 1000ρικο παραμένει στο στόχαστρο των αγοραστών.

Σε άλλη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 934 – 930, 913, 904 – 900, 895 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 873 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια μέχρι τις 2366 – 2390 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2240, 2231 2200, 2176, 2161, 2150 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2132, 2120, 2101 (gap), 2095 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,08% και βρίσκεται στις 2.297,05 μονάδες η Μυτιληναίος με 1,09% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη με τα Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες άνω του 1% η Ελλάκτωρ, Eurobank, Σαράντης και ΟΛΠ με την ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Motor Oil, Quest, Jumbo, Πειραιώς να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Το ράλι των τιμών της ενέργειας «συμπιέζει» την οικονομία της Ευρώπης

ΙΟΒΕ: Αλμα στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων

Γεωργιάδης: Καμία διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα για τον ΦΠΑ (vid)

Exit mobile version