search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος εν αναμονή της θετικής έκπληξης από τις τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης περιμένουμε να συνεχίσει την συσσώρευση μεταξύ 880 και 900 μονάδων, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς επικρατεί η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος

Θετικό το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,26% και να βρίσκεται στις 897,09 μονάδες. Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν την προσοχή τους στην αγορά των ΗΠΑ όπου πολλές μεγάλες εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο καθώς και στην Κίνα όπου η οικονομία έτρεξε με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των αναταραχών στην αγορά ακινήτων, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την παραπαίουσα ανάκαμψη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αντιμετωπίζει διάφορες μεγάλες προκλήσεις, όπως την κρίση χρέους της Evergrande, τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, που έστειλαν την βιομηχανική παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Όσον αφορά στην εβδομάδα που ξεκίνησε εξαιρετικά συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, θεωρώντας σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της μεταβλητότητας και του χαμηλού όγκου συναλλαγών και περιμένοντας την θετική έκπληξη από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να υπεραποδίδουν θετικά έναντι της υπόλοιπης αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης περιμένουμε να συνεχίσει την συσσώρευση μεταξύ 880 και 900 μονάδων, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρά την άνοδο των Διεθνών Αγορών, οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας των επενδυτών, λόγω του ομολογιακού δανείου της CPLP, ύψους €150 εκατ. και της επικείμενης Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ ύψους €750 εκατ.

Το γεγονός που δεσπόζει στην ατζέντα αυτή την εβδομάδα είναι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Οι Μέτοχοι της Εταιρείας θα κληθούν αύριο Τρίτη να αποφασίσουν το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων, την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. Πέρα από τους όρους της αύξησης, θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο Επενδυτή “Spear WTE Investments” (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης. Εφόσον η συνέλευση δώσει την έγκρισή της, ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση των μετοχών μέσω της διαδικασίας ανοίγματος βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότατα προς τις αρχές Νοεμβρίου.

Η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ, αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο, αφού μετά την αύξηση θα απελευθερωθούν δυνάμεις, που προς το παρόν εστιάζουν στην μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην διαδικασία της αύξησης. Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη, η πλησιέστερη αντίσταση στις 895, 900 – 902, 905, 913 (ημερήσιο “stop short”), 930 και 949 – 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 890 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 888 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 886 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 883 (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών), 874, 864 και 857 – 850 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2184 (gap) και 2200 μονάδων, προκειμένου ο FTSE25 να κινηθεί προς τις 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 – 2240 μονάδες. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2106 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2095 και 2006 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,12% η Eurobank με 2,21% και τα ΕΧΑΕ με 1,35% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Aegean, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Εθνική, Μυτληναίος, ΔΕΗ, Alpha Bank, Σαράντησς ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 1,64% και ακολουθούν ήπια πτωτικά η Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Τιτάνας και ΕΛΧΑ. Υπενθυμίζεται ότι η S&P θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου στις 22 Οκτωβρίου και η MSCI την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου (η Société Générale προβλέπει δύο προσθήκες, ΕΤΕ – ΔΕΗ και διαγραφή της Jumbo, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε τις δύο προηγούμενες φορές στα rebalancing Μαρτίου και Αυγούστου).

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Αύριο αποφασίζει η ΓΣ για αύξηση κεφαλαίου και έγκριση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

ΕΔΑ Αττικής: Νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου

«Στο ζύγι» των θεσμών ο προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα στήριξης

Exit mobile version