Αν και έληξε με άδοξο τρόπο, το α’ τρίμηνο του 2025 ήταν ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφοντας διψήφια απόδοση. Το επίτευγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη ότι η χρονιά ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να «κυνηγά» τις 1.500 μονάδες και χθες έφτασε να χάσει τις… 1.700 μονάδες, στο πλαίσιο της διόρθωσης από τα υψηλά 15 ετών (Αύγουστος 2010).

Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε το πρώτο τέταρτο της φετινής σεζόν με άνοδο +14,67%, στις 1.685 μονάδες και βρέθηκε στην πέμπτη θέση των αποδόσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, πίσω από τη Ρωσία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Beta Securities, από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου μόνο η Ισπανία βρέθηκε κοντά στα επίπεδα της Ελλάδας.

Σούπερ αποδόσεις επιφύλασσε και ο Μάρτιος, παρόλο που παραδοσιακά πρόκειται για έναν μήνα διόρθωσης. Το ΧΑ σημείωσε κέρδη +4,82% εντός του προηγούμενου μήνα, υπεραποδίδοντας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της ανόδου με απόδοση +6,33%, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες τα blue chips (στο +5,23% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης) και τον ενεργειακό κλάδο (+7,65%). Σε τριμηνιαία βάση η εικόνα ήταν ακόμη καλύτερη για τις τράπεζες (+23,36%), με τον FTSE 25 να ακολουθεί στο +16,19%.

Θετικό ήταν το πρόσημο για τις περισσότερες μετοχές του Large Cap τον Μάρτιο, με τη Metlen, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Aegean να καταγράφουν διψήφια άνοδο. Μάλιστα, οι τρεις πρώτες δέχθηκαν χθες τις ισχυρότερες πιέσεις, διορθώνοντας από τα πολυετή ή ιστορικά ρεκόρ τους. Αυτό, όμως, δεν τις εμπόδισε να ξεχωρίσουν. Σε επίπεδο α’ τριμήνου, ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον +20% η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Coca-Cola HBC, η Εθνική Τράπεζα και η Metlen. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΑΒΑΞ μπορεί κατέγραψε διψήφια πτώση (-10,9%) τον Μάρτιο, ωστόσο η πορεία της στο τρίμηνο ήταν εντυπωσιακή (+34,5%). Στο α’ τρίμηνο ξεχώρισαν επίσης η ΕΧΑΕ, η Autohellas, ο ΟΛΠ και ο ΑΔΜΗΕ, ενώ η Alumil ήταν η πρωταγωνίστρια του περασμένου μήνα.

Ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών

Διάχυτη παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου, την -κατά τον Αμερικανό πρόεδρο- «Ημέρα Απελευθέρωσης» (Liberation Day), οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των ανταποδοτικών δασμών που θα αφορούν όλες τις χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παγκόσμιες αγορές «βάφτηκαν» στο κόκκινο, με τη Λεωφόρο Αθηνών να μην αποτελεί εξαίρεση.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατέγραψε απώλειες άνω των 50 μονάδων, ήτοι περίπου -2,9%, ενώ έφτανε να υποχωρεί πάνω από -3% στα χαμηλά ημέρας, σε ένα sell off χωρίς διακρίσεις. Πρόκειται, δε, για την ισχυρότερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 8 μηνών και συγκεκριμένα από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου. Το ζήτημα είναι εάν η χθεσινή «βουτιά» αποτέλεσε μία εύλογη διόρθωση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναδιάταξη των επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή εάν θα συνεχιστεί η ελεύθερη πτώση, με τους traders να καίνε το «λίπος» από τα αποθέματα του α’ τριμήνου.

Ποια θα είναι η συνέχεια;

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αλλάξει πίστα και υπάρχουν ορισμένοι καταλύτες που… βγάζουν μάτι και οι οποίοι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία. Τον περασμένο Μάρτιο έπεσε και το τελευταίο «οχυρό», αναφορικά με τους οίκους αξιολόγησης που κρατούσαν το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία junk. Η Moody’s έκανε το μεγάλο βήμα και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, αναβαθμίζοντας εν συνεχεία και τις τράπεζες, σε μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης από τον αμερικανικό οίκο, που έχει τη φήμη του «αυστηρού».

Το upgrade από τη Moody’s ανοίγει με τη σειρά του τον δρόμο της μετάταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, από τις προηγμένες αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα. Το ΧΑ είναι σε watchlist (λίστα παρακολούθησης) για αναβάθμιση από τον FTSE Russell και τον S&P Dow Jones Indices. Ο πρώτος θα προχωρήσει σε ενδιάμεση ενημέρωση την επόμενη Τρίτη, 8 Απριλίου, με τη μετακίνηση της Ελλάδας στις developed markets να φαντάζει πλέον πολύ πιθανό ενδεχόμενο, καθώς πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια (σ.σ. στελέχη της ΕΧΑΕ τονίζουν πως το Χρηματιστήριο έχει «τικάρει όλα τα κουτάκια»). Με αυτή την κίνηση, η Αθήνα θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, ο καταλύτης που έχει τις πιο γερές βάσεις για μία ευοίωνη συνέχεια είναι οι ίδιες οι εισηγμένες που απαρτίζουν την ελληνική κεφαλαιαγορά. Καταγράφοντας ρεκόρ κερδοφορίας, οι περισσότερες εταιρείες στηρίζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών τους και προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις. Στο «ζύγι» και τα μερίσματα, όπου αναμένεται να αγγίξουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Το… glow up του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτυπώνεται επίσης από τη σημαντική αύξηση στην κεφαλαιοποίηση και τον τζίρο. Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 117 δισ. ευρώ, ενώ πριν το χθεσινό sell off ξεπερνούσε τα 118 δισ. ευρώ, σε επίπεδα Σεπτεμβρίου 2008. Στο ίδιο μήκος κύματος, η συναλλακτική δραστηριότητα ανέρχεται σε εποχές 2009, φτάνοντας τα 187 εκατ. ευρώ εντός της φετινής χρονιάς. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των τριών πρώτων μηνών, όπου η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξάνεται ραγδαία (Ιανουάριος – 138 εκατ. ευρώ, Φεβρουάριος – 171 εκατ. ευρώ, Μάρτιος – 259 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούμε τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος ενδεχομένως να φέρει τα «πάνω κάτω» σε όλες ανεξαρτήτως τις χρηματιστηριακές αγορές.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Με υπερατλαντική ομπρέλα η ανάπτυξη των data centers της ΔΕΗ

Αύξηση έως και 74% στις τιμές ενοικίων σε γραφεία στην Αθήνα σε βάθος 10ετίας – Οι νέες τάσεις (γραφήματα)

Γιάννης Μασούτης – Αγγελος Κρητικός: Η επί της αρχής συμφωνία και οι αστερίσκοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα