search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Γλίτωσε (προς το παρόν) τα χειρότερα – Βουτιά έως 4% σε τράπεζες, Coca Cola

Ο Γενικός Δείκτης απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών και έκλεισε στη ζώνη των 790 μονάδων - Πτώση 4% στην Coca Cola, άνω του 3% η κάμψη στην Πειραιώς - Στηρίξεις από Motor Oil, Jumbo και ΤΕΝΕΡΓ

Όρια στην ευρεία ενδοσυνεδριακή πτώση έβαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σταθεροποιήθηκε στη ζώνη των 790 μονάδων, προτού απειληθούν άμεσα οι στηρίξεις των 779 μονάδων. Ρόλο καταλύτη διαδραμάτισε η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βελτίωσε το κλίμα στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγάλη «εικόνα» παραμένει αρνητική, όπως αποτυπώνεται και στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε συγκρατημένες απώλειες κατά 0,88% και διαμορφώθηκε στις 791,42 μονάδες, χάνοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (798,44 μονάδες), αλλά και ανακτώντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας. Νωρίτερα, άλλωστε, η πτώση έφθασε έως το 1,8%. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 783,06 έως 798,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται άνω των 67 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έχανε έως και 4%, υποχώρησε ηπιότερα στο -2,11% και τις 518 μονάδες, τερματίζοντας κοντά στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά 3,4% και περιορίστηκε στο 1,07 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στο -2,6% και το όριο των 3 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank βρέθηκε με απώλειες 2,3%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε στο -0,8%. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,97% και 1.899 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίστηκε στο -4,1% και «έπεσε» στα 21,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Aegean συρρικνώθηκε στο -2,5% και τα 4,48 ευρώ. Η μετοχή της Viohalco, ταυτόχρονα, διολίσθησε στο -2% και τα 3,39 ευρώ, με τη μετοχή της Lamda Development να μειώνεται στο -1,6% και τα 5,5 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1,7% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίες αντέδρασαν στο +0,6% και στο +2,5% αντίστοιχα, χάρη στις πληροφορίες περί αναβολής της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών. Η μετοχή της Jumbo, παράλληλα, σημείωσε άνοδο κατά 2,1%, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξήθηκε κατά 1,1% εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,60% και 1.264 μονάδες), η μετοχή της Ικτίνος ξεχώρισε αρνητικά στο -3,3% και το 0,46 ευρώ, με τις απώλειες στις μετοχές των Fourlis και ΑΒΑΞ να διαμορφώνονται άνω του 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 66 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 57,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Έντονη νευρικότητα στις αγορές 

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρότι κατάφερε να «μαζέψει» σε μεγάλο βαθμό τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, παρέμεινε σε κλοιό πιέσεων, οι οποίες ανάγκασαν τον Γενικό Δείκτη να υπαναχωρήσει στο όριο των 790 μονάδων, απειλώντας -έστω και πρόσκαιρα- ακόμη και το χαμηλό έτους των 779 μονάδων. 

Τα χειρότερα ευτυχώς αποφεύχθηκαν χάρη στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει στις αγορές, μέσω ενός έκτακτου προγράμματος απόκτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη της στερλίνας και στη μείωση των ομολογιακών αποδόσεων. 

Η εν λόγω εξέλιξη, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, βελτίωσε εν μέρει την ψυχολογία των επενδυτών και επέδρασε θετικά στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία περιόρισαν αισθητά τις πρωινές μαζικές ρευστοποιήσεις. 

Ωστόσο, η μεγάλη «εικόνα» δύσκολα αλλάζει, καθώς το αρνητικό «κοκτέιλ» διατηρείται επί τάπητος: Περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, επιδείνωση των γεωπολιτικών ρίσκων στην Ουκρανία, εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τέλος, πιθανότητα ύφεσης σε Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. 

Παρότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσης συρρίκνωσης του ΑΕΠ (αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για φέτος και μικρή επιβράδυνση το 2023), εντούτοις παραμένει ευάλωτη στα μάτια των επενδυτών, κάτι που αποτυπώνεται εμφανέστερα στην αγορά των κρατικών ομολόγων.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε την Τετάρτη -έστω και πρόσκαιρα- στο ψυχολογικό όριο του 5%, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 (υψηλό 5ετίας). Τα spreads (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), ταυτόχρονα, έφθασαν έως τις 270 μονάδες.   

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά προκλήσεων -από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό έως την ενεργειακή κρίση, τα υψηλότερα επιτόκια και την ιταλική αβεβαιότητα- οι οποίες υπονομεύουν το αγοραστικό περιβάλλον, φρενάροντας την όποια διάθεση για επιπλέον ρίσκο.    

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα άκρως θετικά αποτελέσματα των εταιρικών εισηγμένων «πέφτουν» σε ένα βαρέλι… δίχως πάτο, καθώς αδυνατούν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία. «Χωρίς αμφιβολία, οι μαύροι κύκνοι του εξωτερικού περιβάλλοντος, στερούν από το ελληνικό χρηματιστήριο την ευκαιρία να διαγράψει μια θετική πορεία» σχολιάζει, ενδεικτικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΥ. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,58% και τις 386 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,44%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,44% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 1,00%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει 100 μονάδες, σε μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» από το χαμηλό έτους. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε θετικό έδαφος, εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του τυφώνα Ίαν. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,90% και τα 79,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,42% και τα 86,66 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται δυναμικά στο -1,01% και τα 1.652 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης 

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς  

Μνήμες… 2008 στα κρατικά ομόλογα – Σπάει το «φράγμα» του 5% το ελληνικό 10ετές

Η Τουρκία αποχωρεί από το ρωσικό σύστημα καρτών Mir – Υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ

Exit mobile version