search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Έσωσε τα προσχήματα χάρη στο +3% του ΟΤΕ – «Κόκκινος» ο Σεπτέμβριος με πτώση 7,3%

Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στη ζώνη των 890 μονάδων, αλλά η εικόνα σε επίπεδο εβδομάδας, μήνα, τριμήνου και εννεάμηνου είναι απογοητευτική - Στο 11% οι απώλειες μέσα στο 2022 - Goldman Sachs: Χαμηλώνει τον πήχη για τον Γενικό Δείκτη (πίνακας)

Να ωραιοποιήσουν (window dressing) την αρνητική «εικόνα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών προσπάθησαν οι επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε λελογισμένες αγοραστικές κινήσεις, «ψαλιδίζοντας» ελαφρώς τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, μήνα, τριμήνου και εννεάμηνου.  Φυσικά, η μεγάλη «εικόνα» παρέμεινε εξαιρετικά δυσμενής, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό έτους (779 μονάδες).  

Η ελληνική αγορά, μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής, βρέθηκε στο –0,7% στην εβδομάδα, στο -7,3% στον μήνα, στο -2,1% στο τρίμηνο και στο -11,2% στο 9μηνο (δηλαδή από την αρχή του έτους). Παρότι οι συγκεκριμένες απώλειες αποδείχθηκαν ηπιότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη, εντούτοις απέχουν παρασάγγας από τις εκτιμήσεις της προ-πολέμου περιόδου. 

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 792,90 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (788,46 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 789,98 έως 796,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 70 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση του Γ.Δ. (-0,33% και 510 μονάδες), παραμένοντας στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου και εμφανίζοντας κάμψη 2,7% στην εβδομάδα, 7,6% στον μήνα, 1% στο τρίμηνο και 11,1% στο 9μηνο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολίσθησε στο -1,90% και το 0,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη στα 3,02 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς ενισχύθηκαν ήπια πέριξ του 0,5%. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,55% και 1.904 μονάδες), η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ τέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, καθώς εμφάνισε ισχυρά κέρδη κατά +3% και προσέγγισε τα 15 ευρώ. Σχεδόν στο +3% διευρύνθηκε και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εν όψει της δημοσίευσης των μεγεθών του α’ εξαμήνου, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να κινείται περίπου στο +1% και τα 16,5 ευρώ εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 2,2%, ενώ οι μετοχές των Σαράντης και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έκλεισαν με άνοδο της τάξης του 1,5%. Στον αντίποδα, υπό πίεση βρέθηκε η μετοχή της Jumboη οποία υποχώρησε στο -2,2% και τα 13,6 ευρώ. 

Αναφορικά με τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 1.251 μονάδες), η μετοχή της Ικτίνος ξεχώρισε θετικά στο +3,1% και το 0,47 ευρώ, ενώ κέρδη κατά 2,7% παρουσίασε και η μετοχή της EpsilonΑντίθετα, η μετοχή της IDEAL περιορίστηκε κατά 2,3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 52 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 57,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Κινήσεις ωραιοποίησης στο ταμπλό

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπάθησε να μακιγιάρει τις «ουλές» από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και εσχάτως, τους φόβους για επερχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη. Με την αποτιμήσεις, άλλωστε, να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (oversold), οι επενδυτές είχαν τα περιθώρια να προχωρήσουν σε λελογισμένες αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες «ωραιοποίησαν» κάπως την εξόχως αρνητική εικόνα.  

Η τρέχουσα ψυχολογία στα χρηματιστήρια, σε κάθε περίπτωση, παραμένει εύθραυστη, με τους επενδυτές να αποστρέφονται την ανάληψη του περιττού ρίσκου, εν μέσω των εντεινόμενων και πολλαπλών προκλήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διατηρείται κοντά στο ψυχολογικό όριο του 5% (4,80% σήμερα), δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017. Σε υψηλό 10ετίας ή και 14ετίας κινούνται οι αποδόσεις και των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, όπως και των ΗΠΑ.   

Στο μεταξύ, λίγες ώρες απομένουν έως τη λήξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, καθώς έως το βράδυ εκπνέει η σχετική προθεσμία. Όσες, μάλιστα, εισηγμένες δεν ανταποκριθούν στην εν λόγω υποχρέωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα δουν τη μετοχή τους να τίθεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τη Δευτέρα.  

Σε γενικές γραμμές, τα μεγέθη των ελληνικών εταιρειών αποδείχθηκαν άκρως ανθεκτικά, παρουσιάζοντας βελτίωση τόσο σε επίπεδο τζίρου, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Η προσοχή πλέον στρέφεται στο β’ εξάμηνο και στο κατά πόσο το αρνητικό περιβάλλον θα επηρεάσει τους μελλοντικούς δείκτες κερδοφορίας.    

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να τοποθετούνται στις 779 μονάδες (χαμηλό έτους). Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 850 μονάδες.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο οποίος μετράει απώλειες 29% στον μήνα, ενισχύεται στο +0,77% και τις 385 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,57%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,74% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,85%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,36%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones περιορίζεται κατά 100 μονάδες, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό έτους.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές ανακόπτουν τον ανοδική πορεία της εβδομάδας, η οποία προήλθε από τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση της παραγωγής των χωρών του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο -1,96% και τα 79,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,75% και τα 87,83 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κινείται στο +0,43% και τα 1.675 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης 

Είναι πολλά τα λεφτά (στα κανάλια), πεντοζάλη των εργολάβων και ο… αντισυμβατικός κ. Τζώρτζης 

Μάκρη: Στο σφυρί το νησί του Ιονίου και το «θρίλερ» (pics) 

H δυναστεία των Ρότσιλντ – Οι ασύλληπτης αξίας θησαυροί που κατέχει 

Exit mobile version