search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 950 μονάδες με το βλέμμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δίνει την τάση στην αγορά - Ώθηση και από την επιχειρηματική κινητικότητα, από ονόματα όπως Ιντρακάτ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco και Όμιλο Θεοδωρόπουλου

Με κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,72% στις 950,95 μονάδες, ακολουθώντας το θετικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας για την Ουκρανία.

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία συνεχίζει να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις προοπτικές μιας διπλωματικής επίλυσης στην περιοχή. Η Wall Street υποχώρησε την Τρίτη, με τον δείκτη S&P 500 να διολισθαίνει σε περιοχή διόρθωσης, εν μέσω αναφορών για μετακινήσεις ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα και μένει να δούμε πως θα απαντήσει η Ουκρανία και η Δύση με όλα τα σενάρια να είναι πλέον ανοιχτά, χωρίς ορατότητα για την επόμενη ημέρα. Αν και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, οι αγορές καλούνται να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα, με τους αναλυτές να καταγράφουν ευρύ φάσμα απόψεων και με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι οι ενέργειες είναι προσχεδιασμένες, τα αναλαμβανόμενα ρίσκα όλων των πλευρών υπολογισμένα και η αναδιάταξη του σκηνικού θα γίνει με χαμηλού βαθμού εντάσεις, χωρίς «τεκτονικούς σεισμούς», σχεδόν «βελούδινα». Άλλωστε σε αυτό το σενάριο φαίνεται να συμφωνούν μέχρι στιγμής παγκοσμίως οι αγορές καθώς καταγράφονται μικρές αναταράξεις στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων.

Εξαίρεση αποτελεί το πετρέλαιο με το μπρεντ να φτάνει τα $97,5, καθώς η ενεργειακή κρίση δύσκολα θα ξεπεραστεί, με την Ε.Ε. να εκτιμά ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν και το 2023.

Όσον αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών και μετά την χθεσινή πτωτική, αλλά με μικρές τελικά απώλειες συνεδρίαση, καθώς η αγορά συμπεριφέρθηκε με ψυχραιμία στις γεωπολιτικές εξελίξεις,  αυτό που αναμένουμε είναι ο τραπεζικός κλάδος να συνεχίσει να δίνει την τάση στην αγορά. Άλλωστε είναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες αποδόσεις οι οποίες είναι διψήφιες και για τις 4 μετοχές των συστημικών κάτι που εύλογα οδήγησε αρκετούς να «κλειδώσουν» μικρό μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους. Ακριβώς λόγω αυτής της υπεραπόδοσης από την αρχή του έτους και συνεκτιμώντας την αυξημένη βαρύτητα στάθμισης, ο κλάδος λειτουργεί ρυθμιστικά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καθώς καθορίζει τις κινήσεις των επενδυτών με θέσεις στα blue chips.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου ώθηση στην αγορά δίνει  το επιχειρηματικό τοπίο το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς από εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η επιχειρηματική κινητικότητα συνεχίζεται αδιάλειπτα, παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους: η Ιντρακάτ ολοκλήρωσε με επιτυχία Α.Μ.Κ. ύψους €53,5 εκατ., στο Ελληνικό δρομολογείται με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ η διαδικασία για το Καζίνο, με τον στρατηγικό επενδυτή σύντομα να αναγγέλλεται, στο χώρο της διέλασης η Cosmos Aluminium συμπράττει με την ΕΤΕΜ του Ομίλου Viohalco για να επεκτείνει τις πωλήσεις στο εξωτερικό, ο Όμιλος Θεοδωρόπουλου προχωρεί σε εξαγορές στον κλάδο Τροφίμων, με στόχο την δημιουργία ενός ευμεγέθους σχήματος και οι εγγραφές νέων εταιρειών στα επιμελητήρια (+35,3% το 2021) καταγράφουν αισθητή άνοδο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα των 950 – 949 μονάδων και οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 931 (ημερήσιο “stop long”), 928 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η ζώνη 902 – 892 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στις 1013 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις 2291, 2266 (ημερήσιο “stop long”), 2255 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2231, 2225 και 2178 – 2158 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 2371, 2390 – 2400 και 2500 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη 0,5% και βρίσκεται στις 2.322,70 μονάδες τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,24% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο με την Πειραιώς, Alpha Bank, Τιτάνα, Σαράντη, Εθνική, ΔΕΗ, Quest, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και ΕΥΔΑΠ, Aegean, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Quest, Jumbo, Ελλάκτωρ και Λάμδα ακολουθούν με ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος μόνο η μετοχή του ΟΛΠ η οποία σημειώνει πτώση 0,07%.

Διαβάστε ακόμη:

Κέρδη ρεκόρ το 2021 για την Rio Tinto – Γιατί είναι δύσκολο να τα επαναλάβει

Η αλληλογραφία του τέως προέδρου της ΕΕΕ με τα πολύπειρα στελέχη της ναυτιλίας Μιχάλη Λάμπρο και Θεόδωρο Κόντε

Κρυπτονομίσματα: Ρευστοποιήσεις αλλά και «έκρηξη» στις κλοπές και τις απάτες

Exit mobile version