Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 924,42 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,09%. Στη συνεδρίαση οι πωλητές επικράτησαν σχεδόν σε όλη την διάρκεια της με τους αγοραστές να φαίνονται επιφυλακτικοί στο να απορροφήσουν την προσφορά από τις κινήσεις risk off που εκδηλώνονται ειδικά από τις 12:00 και μετά.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,16%, στις 2.237,66 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,93% και στις 1.548,46 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,53% στις 657,86 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,91%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,74%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,64%.

Η στήριξη των 930 μονάδων δεν προσέφερε πολλά σε μια αγορά που χρειαζόταν τα επίπεδα για να μην αναιρέσει και το βραχυπρόθεσμο θετικό σενάριο. Πλέον, αυτό που θα πρέπει να αντέξει είναι το επίπεδο των 905 μονάδων, ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην επιβεβαιώσει τους απαισιόδοξους, που ανέφεραν ότι η αναρρίχηση σε υψηλά επταετίας ήταν ένα “διάλειμμα” στη μεγάλη συσσώρευση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άμυνες στην Ελληνική αγορά είναι σημαντικές σε σχέση με την επιθετική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια. Με τις διεθνείς αγορές να συνεχίζουν να διορθώνουν προσπαθώντας να αποτιμήσουν τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, και με την FED να κάνει το πρώτο βήμα, είναι φυσιολογικό σε αυτό το κλίμα να συμπαρασύρεται και η εγχώρια αγορά η οποία παρά τα πολύ καλά νέα που ανακοινώνονται και αφορούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να κρατηθεί στα υψηλά των 960 μονάδων έχοντας δείξει πάντως μέχρι τώρα καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Αυτό που μεταφέρεται από τις εγχώριες χρηματιστηριακές είναι ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο σε μια αγορά που παραδοσιακά είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις. Και αυτή η τάση δεν αποκλείεται να ενταθεί σε περίπτωση που επιταχυνθεί η μετατόπιση κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού, ή εκείνα των ισχυρών οικονομιών.

Βέβαια, υπάρχει και η έτερη άποψη που θέλει τα «φρέσκα κεφάλαια» που εισήλθαν να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία ώστε να βελτιώσουν τα σημεία εισόδου τους και την πτώση των αποτιμήσεων, δημιουργώντας ακόμη καλύτερες αποδόσεις σε θέσεις που μακροπρόθεσμα και μόνο αναμένεται να αποδώσουν.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Τέρνα Ενεργειακή με 1,89% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Εθνική, Σαράντη και Ελλάκτωρ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό επίπεδο και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Jumbo με 3,13% και ακολούθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Aegean με πτώση άνω του 2%, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Τιτάνας, ΔΕΗ, CocA Cola, Μυτιληναίος, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα με απώλειες άνω του 1% και ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ ΕΥΔΑΠ και Eurobank με ήπια πτώση. Ο τζίρος ανήλθε στα 89,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 32,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ευρώπη βγαίνει κερδισμένη από το sell-off στις αμερικανικές αγορές

Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο με γαλλικό …άρωμα και 33,4 εκατ. απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Viber στην Ελλάδα το 2021: 1 δισ. κλήσεις – 90 εκατ. ώρες συνομιλιών