search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικό ξεκίνημα για τον Δεκέμβριο με κέρδη 1,1% για το Γενικό Δείκτη

Η αγορά σήμερα βελτίωσε την τεχνική της εικόνα, χωρίς όμως να έχουν ξεπεραστεί οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας μέσω της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Όμικρον

Θετικά ξεκίνησε ο Δεκέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με άνοδο 1,10% και να διαμορφώνεται στις 876,92 μονάδες.

Η αγορά σήμερα βελτίωσε την τεχνική της εικόνα, χωρίς όμως να έχουν ξεπεραστεί οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας μέσω της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Ως αποτέλεσμα, αν και η εικόνα της αγοράς είναι θετική, με τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν σε θετικό έδαφος, οι όποιες προσδοκίες για ένα ράλι μέχρι το τέλος του χρόνου, επαναλαμβάνοντας τον περσινό Δεκέμβριο, έχουν ελαχιστοποιηθεί σημαντικά.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, θα αποδειχτεί τελικά ότι παρά τα πολύ θετικά νέα που βγήκαν όλη τη χρονιά, μόνο το πρώτο τρίμηνο υπήρξαν οι καταλύτες που οδηγήσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πιο υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι όποιες προσδοκίες να μεταφέρονται για τη νέα χρονιά, όταν και οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας θα είναι καλύτερες.

Επίσης, θα υπάρχει μiα καλύτερη εικόνα για τις οικονομικές επιδόσεις, την τουριστική σεζόν και την δημοσιονομική πειθαρχία. Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, δεν αποκλείεται και η Ελλάδα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας περισσότερα ξένα κεφάλαια.

Αυτή η επιφυλακτικότητα απεικονίζεται και στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, με τους επενδυτές να μην αυξάνουν το μετοχικό τους ρίσκο, παρόλο που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και 8% σε πιο χαμηλά επίπεδα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Άλλωστε, οι επενδυτές αναμένουν τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης, με τις εξελίξεις γύρω από το στέλεχος «Όμικρον» του πανδημικού ιού να είναι ο νέος «πονοκέφαλος» που υπεισέρχεται στις κυβερνητικές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, στον δρόμο προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα δεδομένα της Covid-19 βρίσκονται στο επίκεντρο των συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που η φράση – κλειδί «ανοιχτή οικονομία και κοινωνία» παραμένει το σταθερό σημείο στον ορίζοντα και επαναλαμβάνεται σταθερά στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι προσπαθεί να κρατήσει απόσταση από τη μεγάλη στήριξη των 853 μονάδων, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει άμεσα στις 830 μονάδες. Χρειάζεται η σημερινή αντίδραση, που την οδήγησε στην ζώνη των 875 – 880 μονάδων να συνεχιστεί, ώστε να δούμε ξανά μια αλλαγή της κύριας τάσης από αρνητική σε θετική.

Η κίνηση που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες μάς δίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην τεχνική εικόνα για το θετικό σενάριο, ενώ διακυβεύεται και η σημαντική στήριξη των επιπέδων. Πάντως, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι διεθνείς αγορές και κατ΄ επέκταση και το ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν εισέλθει σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και κάθε μέρα θα είναι μία άλλη μέρα για τις Μετοχές, τα Εμπορεύματα, τις Ισοτιμίες, τα Ομόλογα και τα Κρυπτονομίσματα, με τους αναλυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς, τυπικά, έχουν κλείσει βιβλία οι ξένοι, ενώ με την λήξη της χτεσινής συνεδρίασης, ολοκληρώθηκαν και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω των εξαμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες MSCI.

Στο ταμπλό τώρα και στους βασικούς δείκτες, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,11% και στις 2.100,82 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,57% και στις 1.515,98 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 1,75 και στις 563,57 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, η Ελλάκτωρ με 3,45% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με τις Jumbo, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%. Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Σαράντης, Πειραιώς, Coca Cola, Eurobank και ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας, ΔΕΗ και Motor Oil έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν τα ΕΧΑΕ, Aegean και ΕΥΔΑΠ, με την Τέρνα Ενεργειακή να καταγάραφει απώλειες άνω του 1% και ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 62,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη

AWS – Nasdaq – Goldman Sachs υπόσχονται τεκτονικές αλλαγές στο στήσιμο των χρηματαγορών

Ελλάκτωρ: Εξώδικο από τη Reggeborgh στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σε ένα Infographic

 

Exit mobile version