Υψηλό έτους σημείωσε ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας άνοδο κατά 1,63%. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 929,26 μονάδες και στο υψηλό της ημέρας. 

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 62,06 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 32.924.631 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,79%.

Η αγορά πέτυχε να κάνει νέα υψηλά μέσα από την πλειονότητα των τίτλων, χωρίς όμως ο τραπεζικός κλάδος να δίνει τις βοήθειες που τόσο περιμένει η αγορά ώστε η σημερινή διάσπαση και τα νέα υψηλά να είναι αξιόπιστα και για την συνέχεια της ανοδικής κίνησης.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα είναι πιθανόν να οδηγήσει την αγορά σε νέα υψηλά με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τα θετικά νέα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό με τα νέα από τον τουρισμό να είναι πολύ θετικά και να κινούνται στο ανώτατο όριο των προβλέψεων για τις εισπράξεις με τους εγχώριους αναλυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει να διαφαίνεται σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και επιστροφή του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Στη σημερινή συνεδρίαση, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+7,19%), των ΕΛΠΕ (+5,93%), της ΕΥΔΑΠ (+5,22%), της Viohalco (+3,75%), της ΕΧΑΕ (+3,42%) και της Elvalhalcor (+3,14%). Αντιθέτως, πτώση σημείωσε μόνο η μετοχή της Jumbo (-0,23%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (+6,17%), του Πετρελαίου (+3,22%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,15%) και των Πρώτων Υλών (+3,07%), ενώ μικρή πτώση σημείωσε μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (-0,12%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank, διακινώντας 13.337.679 και 4.489.795 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 19,765 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 5,224 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 90 μετοχές, 32 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καταγράφει πολύ υψηλότερη τιμή (επιπλέον +7%) από αυτή που έχει σήμερα αν δεν υπήρχαν τα πλαφόν στάθμισης στην κύρια ομάδα των δεικτοβαρών μετοχών που έχει στη σύνθεση του. Παρόλα αυτά το Χ.Α. δείχνει δυνατό να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών όσο και από πλευράς εξελίξεων. Το σημαντικό για την αγορά είναι να δοθεί το μήνυμα της διάθεσης των χαρτοφυλακίων να διαφυλάξουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, τα οποία αν διατηρηθούν και στις επόμενες συνεδριάσεις, υπό την προϋπόθεση όμως να επιτραπούν δίχως μεγάλο κόστος οι εσωτερικές διορθώσεις, θα ανοίξουν το μεγάλο δρόμο για την μεγάλη επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα, ήτοι στις 950 μονάδες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Beta ΑΧΕΠΕΥ, ο Αύγουστος ολοκληρώνεται με την επιστροφή των αγοραστών στο ταμπλό σε συνεδριάσεις όπου η παρουσία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν εμφατική ως προς τις ημερήσιες αποδόσεις. Παρά τα μικρά μεν, ανοδικά δε, ημερήσια βήματα του Γενικού Δείκτη το ταμπλό δείχνει να αφυπνίζεται και να αποκτά νέους πρωταγωνιστές συντηρώντας το ενδιαφέρον.

Ο Σεπτέμβριος εκτός από την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου έχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΕΠ β’ τριμήνου, αξιολογήσεις και Γερμανικές εκλογές) που θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον ανανεώνοντας την προεξοφλητική διάθεση των επενδυτών.

Διαβάστε ακόμα:

«Στάμου» vs «Δημητρίου»: Η μάχη του ρυζόγαλου

e-ΕΦΚΑ – παράλληλη απασχόληση: Nέα ειδοποιητήρια για 5.722 ασφαλισμένους

Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει «φούσκα» στα κρυπτονομίσματα – «Μείνετε μακριά»