Μια πολύ δύσκολη χρηματιστηριακή εβδομάδα συμπληρώθηκε χθες, η τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, κάτι που είχαν να ζήσουν οι επενδυτές από τις 13 Μαρτίου του 2020. Το κλείσιμο βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 04/06/2021 (817,24 μονάδες). Η αγορά έχασε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της καθώς σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες κατά 11,38%, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος «πρωταγωνίστησε» στην πτώση υποχωρώντας κατά 21,91%.
Με αυτή την πτώση ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει αρνητικός κατά 8,01% από την αρχή του έτους και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών είναι και αυτός αρνητικός κατά 5,17%.
Οι ελληνικές μετοχές ακολούθησαν από κοντά και πάλι την πορεία των διεθνών αγορών και αποτύπωσαν τις ανησυχίες της αγοράς για την κατάσταση στην Ουκρανίας με τους επενδυτές, μέσα σε αυτό το κλίμα, να μην έχουν καμία διάθεση για τοποθετήσεις. Οι μετοχές παραδίνονται στις διαθέσεις των πωλητών οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 820 μονάδες με αυξημένες και πάλι συναλλαγές και φυσικά με την συντριπτική πλειονότητα των μετοχών να υποχωρεί και ελάχιστες να διασώζονται λαμβάνοντας υπόψιν τους και την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Υπό αυτές τις συνθήκες οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας της περυσινής χρονιάς έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, η προστασία του κεφαλαίου έχει γίνει προτεραιότητα και οι διεθνείς εξελίξεις υπαγορεύουν την τάση εντός και εκτός των τειχών.
Ο πανικός έχει επιστρέψει μετά από δύο χρόνια απουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς «κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα» υπό την έννοια των πρωτόγνωρων, για μια ακόμα φορά, καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας.
Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή τη στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η κυβέρνηση καλείται να λύσει χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και τη διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη. Άλλωστε και αυτή την εβδομάδα είδαμε το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύεται συμπαρασύροντας σχεδόν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων σε αλλεπάλληλες αυξήσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent εκτινάχθηκαν σε υψηλό δέκα ετών κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αδυναμία εξασφάλισης ασφάλισης ή τάνκερ είχε ως αποτέλεσμα ένα αποτελεσματικό μποϊκοτάζ εκατομμυρίων ρωσικών βαρελιών κάθε μέρα.
Περίπου τα δύο τρίτα των προμηθειών της χώρας ήταν εκτός ορίων, εκτίμησε η JPMorgan Chase & Co., γεγονός που οδήγησε δυνητικά την τιμή του πετρελαίου να φτάσει τα 185 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.
Αντίστοιχα ο άνθρακας σημείωσε ένα άνευ προηγουμένου ράλι 80% και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έσπασε ρεκόρ τιμών. Το σιτάρι εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, πάνω από 400 ευρώ ο τόνος στο Παρίσι, καθώς η Ουκρανία έκοψε περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών.
Το αλουμίνιο σημείωσε ρεκόρ πάνω από τα 3.800 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και ο χαλκός έκλεισε στο υψηλό όλων των εποχών. Σε αντίθεση με τις κρίσεις του παρελθόντος, όπου οι επενδυτές μείωναν τις μετοχικές θέσεις και κατευθύνονταν προς τα «ασφαλή» ομόλογα ή τις «σίγουρες» καταθέσεις, αυτή την περίοδο βλέπουν το περιβάλλον στα χρηματιστήρια να είναι καθοδικό και τις πραγματικές αποδόσεις σε ομόλογα και καταθέσεις να κινούνται σε σαφώς αρνητικά επίπεδα λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων..
Ειδικότερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, βλέπουμε τις τιμές των μετοχών να προεξοφλούν πολύ χειρότερες εξελίξεις τους επόμενους μήνες για την ελληνική (και τη διεθνή) οικονομία, αγνοώντας τόσο τους ελκυστικούς δείκτες με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα του 2021, όσο και τις προσδοκίες που διαμορφώνονται μέσα από την προβλεπόμενη εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση, με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον, τεχνικά, σε καθεστώς πτωτικής αγοράς μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη, ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής Αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το “οχυρό” των 810 μονάδων, πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις. Όσον αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις το κυρίως ζητούμενο είναι το πόσο αρνητικά θα επηρεάσει την οικονομία και τις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τονιστεί είναι υπάρχει σχετικά μικρή ελληνική έκθεση στις δύο αυτές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2021 προς την Ουκρανία ανήλθαν σε 338,6 εκατομμύρια ευρώ και προς τη Ρωσία στα 206,6 εκατομμύρια όταν οι αντίστοιχες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 21,43 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, οι Ρώσοι τουρίστες δεν υπερβαίνουν το 2%-3% των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Σε επίπεδο εισηγμένων εταιρειών, αξιοσημείωτη έκθεση Ρωσία και Ουκρανία έχουν όμιλοι όπως π.χ. η Coca-Cola 3E, ο Sarantis, η Frigoglass και δευτερευόντως τα Πλαστικά Κρήτης και η ΕΛΤΟΝ Χημικά, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι αλευροβιομηχανίες (Λούλης, Μύλοι Κεπενού, Σαραντόπουλος) καθώς εισάγουν από τις χώρες αυτές σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών. Κλείνοντας λόγω των υποτιμήσεων θα αναμέναμε την αγορά να επιβραδύνει το ρυθμό της και ενδεχομένως να επιχειρήσει κάποια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις, τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο επισημαίνουμε ότι σε ακραίες υποτιμήσεις δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εκδήλωση μιας αντίδρασης, είναι και το τέλος της πτώσης.
Διαβάστε ακόμη:
BofA: Η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστεί – Έως πότε αναμένει πιέσεις
Ο Αμπράμοβιτς προσπαθεί να απαλλαγεί από τη σκιά του Πούτιν (pic)