search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ξεφούσκωσε» η ανοδική αντίδραση – Εισαγόμενες πιέσεις «χάλασαν» το κλίμα

Στην περιοχή των 1.250 μονάδων επέστρεψε ο Γ.Δ. - Στάσιμες οι τράπεζες, παρά τη διπλή αναβάθμιση του Moody’s - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν - Πακέτο 37 εκατ. ευρώ στη Eurobank - Σοκ στην Αλουμύλ, η μεγαλύτερη βουτιά από το 2020

Βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές επέστρεψαν στο ταμπλό, ενόσω το θετικό κλίμα από την αναβάθμιση του Moody’s δεν κατέστη ικανό να απορροφήσει τις εξωγενείς πιέσεις. Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να οπισθοχωρήσει εκ νέου στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Η Coca Cola σήκωσε το μεγαλύτερο «βάρος», καθώς διολίσθησε κατά σχεδόν 3% και «έπεσε» στα 26 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος «γύρισαν» και οι Εθνική – Eurobank, ενώ η Jumbo υποχώρησε στα 27 ευρώ. Η Αλουμύλ, δε, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, εμφανίζοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020. Στη Eurobank, επίσης, πέρασε πακέτο αξίας 37 εκατ. ευρώ, στην τιμή του 1,49 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, Alpha Bank και ΔΕΗ ενισχύθηκαν δυναμικά κατά 2%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,55% και διαμορφώθηκε στις 1.251,66 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.258,58 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.249,53 έως 1.267,53 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 104,8 εκατ. ευρώ.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση του προηγούμενου διημέρου, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,14% και τις 981 μονάδες. 

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, περιορίστηκε κατά 1,5% και «έπεσε» κάτω του 1,50 ευρώ, αν και στο τέλος «πέρασε» πακέτο αξίας 37 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,4995 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε κατά -1,1% και αναδιπλώθηκε στα 5,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε κατά +1% και φλέρταρε με τα 3 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, ενισχύθηκε δυναμικά κατά σχεδόν +2% και ανέκτησε το 1,40 ευρώ.

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,36% και 3.051 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνθηκε αισθητά στο +2,2% και τα 9,7 ευρώ, ενώ πέριξ του 1% καθορίστηκε η άνοδος για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Aegean και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola συρρικνώθηκε κατά -3% και «έπεσε» στα 26 ευρώ, με τις μετοχές των HelleniQ Energy, Jumbo και Titan να ακολουθούν άνω του -2%. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda, επίσης, συρρικνώθηκαν πέριξ του 1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,09% και 2.033 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ κατρακύλησε κατά 22,6% και διολίσθησε στα 2,5 ευρώ, καθώς τα οικονομικά μεγέθη προκάλεσαν προβληματισμό στους αναλυτές. Η μετοχή της Fourlis, ταυτόχρονα, απώλεσε 3,3%, ενώ άνω του 1% έφθασε η πτώση για τις μετοχές των Premia, ΑΒΑΞ και Πλαστικά Θράκης. Η μετοχή της Intracom Holdings, τέλος, υποχώρησε κατά 2,3%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 66 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 84,6 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Δεν «κράτησε» το ανοδικό σερί

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση του προηγούμενου διημέρου (Πέμπτη + Παρασκευή), με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 4,5% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και κατά -7% από τα υψηλά έτους (1.345 μονάδες).

Η αδυναμία της αγοράς εδράστηκε κυρίως στην αβεβαιότητα και στη μεταβλητότητα των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία περιμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων. Την Τετάρτη, ενδεικτικά, η Federal Reserve -εκτός απροόπτου- θα διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50%, ενώ την Πέμπτη η Bank of England θα προχωρήσει σε ακόμη μία παρέμβαση, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 5,5%.

Όλα αυτά άφησαν σε δεύτερη μοίρα τη διπλή αναβάθμιση από τον Moody’s, με τον πλέον φειδωλό και «σκληρό» οίκο αξιολόγησης να κάνει την έκπληξη και να «ανεβάζει» την Ελλάδα μόλις ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά τις αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου, μάλιστα, ένας οίκος -ο DBRS– αξιολογεί τη χώρα με επενδυτική βαθμίδα, ενώ ακόμη τρεις οίκοι -οι Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch– κατατάσσουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν το investment grade. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου περιμένουμε το report του S&P.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο Χ.Α. προαναγγέλλονται «πυκνές» στο β’ μισό του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες τίθεται σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης, με την Eurobank εντός της εβδομάδας (22/9) να ξεκινά τις σχετικές διαδικασίες και να καθίσταται η πρώτη τράπεζα, η οποία θα περιέρχεται πλήρως στα χέρια των ιδιωτών.

Επιπλέον, όλες οι εισηγμένες θα πρέπει έως τις 29 Σεπτεμβρίου να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, ενώ τέλος, τις επόμενες ημέρες «ντεμπούτο» θα κάνει η μετοχή της Optika Bank, στην πρώτη τραπεζική IPO έπειτα από πολλά χρόνια.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,11% και τις 456 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,03%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,68%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,50% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,14%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει μικρή κάμψη κατά περίπου 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,84% και τα 91,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,54% και τα 94,4 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,06% και τα 1.947 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

UBS: Πώς αξιολογεί την επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα (πίνακες)

Ρουμπινί: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια – Υπάρχει κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version