Σε μία συνεδρίαση, όπου δέσποσε η ιστορική συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι sellers κατάφεραν την επισκιάσουν, βάζοντας στο στόχαστρο τις μετοχές των τραπεζών και των διυλιστηρίων. Με αυτό τον τρόπο μπήκε «φρένο» στο διήμερο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο κατάφερε ωστόσο να διατηρηθεί πάνω από τις 1.420 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/6) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,49 μονάδες ή -0,31% και έκλεισε στις 1.421,71 μονάδες. Έντονο (ξανά) το στοιχείο της μεταβλητότητας, καθώς ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος 23,13 μονάδων. Υψηλό ημέρας οι 1.434,66 μονάδες και χαμηλό ημέρας οι 1.411,53 μονάδες. Με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, το Χ.Α. ενισχύεται κατά +1,05% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (1.406,91 μονάδες).

Με «όχημα» το ηχηρό deal που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεχώρισε με κέρδη άνω του +1%, «αγγίζοντας» ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα 17 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 24ετίας. Πιο ήπια η άνοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία μείωσε την «ψαλίδα» της τρέχουσας τιμής και της τιμής του deal (20 ευρώ). Αμέσως έσπευσαν οι χρηματιστηριακές να αναβαθμίσουν της τιμές-στόχους για τα δύο «χαρτιά», με την Axia να τοποθετεί τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 24,8 ευρώ, με περιθώριο ανόδου σχεδόν 50% από τα τωρινά επίπεδα. Δυναμική ήταν επίσης η ενίσχυση της ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Motor Oil και της HELLENiQ ENERGY «μάτωσαν», μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης. Στο «κόκκινο» και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες λόγω της βαρύτητάς τους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο ανοδικής αντίδρασης στο ταμπλό. Ισχυρές οι απώλειες για όλες τις συστημικές, πλην της Eurobank. Αρνητικό στοιχείο για την εγχώρια αγορά αποτελεί ο μη συντονισμός της με το κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, σε μία θετική μάλιστα συγκυρία για το Χ.Α.

«Έκρηξη» τζίρου λόγω του big deal

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις ήταν πιο έντονες στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κλείσει με πτώση -1,16% στις 1.246,79 μονάδες. Πιο ήπιες πιέσεις δέχθηκαν οι υπόλοιποι δείκτες, με τον FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) να υποχωρεί κατά -0,22% στις 3.447,91 μονάδες και τον Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) να κινείται χαμηλότερα κατά -0,78% στις 2.257,27 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών «εκτινάχθηκε» στα 159,395 εκατ. ευρώ και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία-ορόσημο για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στα 7,51 εκατ. ευρώ η αξία των πακέτων. Αθροιστικά το δίδυμο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε τζίρο περίπου 56,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 1/3 επί του συνόλου των σημερινών συναλλαγών. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 98,835 δισ. ευρώ. Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό, με 46 ανοδικές μετοχές, 53 πτωτικές και 23 αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς διολίσθησε κατά -1,8% στα 3,499 ευρώ και ακολούθησαν με εξίσου ισχυρές απώλειες η Alpha Bank (-1,55% στο 1,52 ευρώ) και η Εθνική (-1,34% στα 8,082 ευρώ). Στο -0,24% και τα 2,082 ευρώ έκλεισε η Eurobank.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα διυλιστήρια ηγήθηκαν της πτώσης, καθώς η Motor Oil «προσγειώθηκε» στο -3,36% και τα 24,72 ευρώ, όπως η HELLENiQ ENERGY, στο -2,87% και τα 7,95 ευρώ. Αντίθετα, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν η ΔΕΗ (+2,1% στα 11,17 ευρώ), η Jumbo (+1,75% στα 26,74 ευρώ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,44% στα 16,88 ευρώ) και η Titan (+1,37% στα 29,65 ευρώ). Στο +0,89% και τα 19,35 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μειώνοντας τη διαφορά από την τιμή του deal που καθορίστηκε στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημαντικές απώλειες σημείωσαν η Alumil (-2,91% στα 2,67 ευρώ), η Intracom Holdings (-2,6% στα 3,19 ευρώ), ο ΟΛΠ (-2,53% στα 25,05 ευρώ) και η Fourlis (-1,3% στα 3,8 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Dimand έβγαλε αντίδραση και απομακρύνθηκε από τα ιστορικά χαμηλά, κερδίζοντας σήμερα +2,6% στα 8,3 ευρώ.

Στο κάδρο το upgrade του MSCI

Τα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης για την ταξινόμηση των αγορών (Annual Market Classification Review) ανακοινώνει σήμερα ο MSCI, με έμφαση στο εάν η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή μετάταξή της στις αναπτυγμένες (developed) αγορές. Σε περίπτωση που το Χ.Α. ενταχθεί σε watchlist, θα μεσολαβήσουν περίπου 1,5 με 2 χρόνια (τέλη 2025 με αρχές 2026) για την τελική αναβάθμισή του στις ώριμες αγορές. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθήσουν και άλλοι index providers, με τον FTSE και τον Stoxx να παίρνουν σειρά το γ’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurobank Equities. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη που παραμένει αναδυόμενη (emerging).

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών γιόρτασε σήμερα τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στην ιστορία του, καθώς η Masdar, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ΗΑΕ, εξαγοράζει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πιο ηχηρά deals στον τομέα των ΑΠΕ σε επίπεδο ΕΕ. Αρχικά αποκτά το 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη συνέχεια θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του 100%.

Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα, με premium περίπου 4% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο (19,18 ευρώ). Στα 2,4 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση της εξαγοράς και στα 3,2 δισ. ευρώ το enterprise value. Σήμερα ήταν επίσης προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου οι μέτοχοι ενέκριναν την πληρωμή μερίσματος ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Από ιστορικά υψηλά επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης για τον S&P 500 και τον Nasdaq στην Wall Street. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά επιστρέφει στις συναλλαγές έπειτα από μονοήμερη ανάπαυλα λόγω της αργίας της Juneteenth (δεύτερη ημέρα ανεξαρτησίας των Αμερικανών). Με μεικτά πρόσημα εξελίσσεται η σημερινή σύνοδος, με τους traders να κατεβάζουν ταχύτητα μετά τα απανωτά ρεκόρ.

Κέρδη σήμερα για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ξεχωρίζουν ο ιταλικός FTSE MIB (+1,3%) και ο γαλλικός CAC 40 (+1,1%). Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στην ετυμηγορία της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%, παρά την υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμού στο 2%, που αποτελεί τον επίσημο στόχο της BoE. Μεικτές τάσεις κυριάρχησαν στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής μετά την απόφαση της Κίνας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Περιστέρης για το deal με Masdar: Ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά στη χώρα και στις προοπτικές της

Bank of England: Διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% – Αύγουστο βλέπουν την πρώτη μείωση οι αγορές

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 46.160 ευρώ στη Miele Hellas

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ