(Τελευταία ενημέρωση – 13:26)

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και έντονης νευρικότητας των επενδυτών λαμβάνει σήμερα (21/6) χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δοκιμάζεται στα επίπεδα πέριξ των 1.420 μονάδων.

Ειδικότερα, έχοντας προηγηθεί αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατά -0,15% και διαπραγματεύεται στις 1.419,60 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.415,27 (χαμηλό ημέρας) και των 1.425,90 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Οι πωλητές κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της συνόδου μετά το «μούδιασμα» που προκάλεσε η στάση αναμονής του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος διατήρησε την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έχουμε το rebalancing των δεικτών FTSE Russell, με την είσοδο του αεροδρομίου Αθηνών στον Large Cap να ξεχωρίζει. Σήμερα πραγματοποιείται και το triple witching στα παράγωγα, δηλαδή η τριπλή λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε μετοχές και δείκτες, κάνοντας ακόμη πιο ρευστό το τοπίο στην αγορά.

Στο επίκεντρο παραμένει η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Masdar, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στην ιστορία του Χ.Α. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πιο ηχηρά deals στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.

«Αγκάθι» αποτελεί ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ενώ ακολούθησαν οι φήμες για επέκταση και στον τραπεζικό κλάδο, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να τις διαψεύδουν.

Η εικόνα στο ταμπλό

Με ήπιες απώλειες εξελίσσεται η συνεδρίαση της Παρασκευής για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά -0,15% στις 1.244,97 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,1% στις 3.444,34 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται χαμηλότερα κατά -0,39% στις 2.248,45 μονάδες.

Στα 33,835 εκατ. ευρώ η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να «εκτοξευθεί» λόγω του triple witching στα παράγωγα και του rebalancing στους δείκτες του FTSE. Τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ακολουθεί η Εθνική στα 3,3 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 98,877 δισ. ευρώ. Απώλειες καταγράφουν 49 μετοχές, έναντι 41 ανοδικών και 19 αμετάβλητων τίτλων.

Στις συστημικές τράπεζες έχει δημιουργηθεί ένα δίπολο, καθώς η Alpha Bank και η Πειραιώς διολισθαίνουν κατά -1,25% στο 1,501 ευρώ και κατά -1,03% στα 3,463 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ η Eurobank ενισχύεται κατά +1,2% στα 2,107 ευρώ. Χωρίς μεταβολή, στα 8,082 ευρώ η ΕΤΕ.

Στη υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του -1% καταγράφουν η ElvalHalcor, η Autohellas, η ΕΥΔΑΠ, η Ελλάκτωρ και η Lamda Development. Αντίθετα, ενισχύονται κατά τουλάχιστον +1% η Titan και η Quest Holdings. Στο +1% και στις παρυφές των 8 ευρώ ο ΔΑΑ, λίγο πριν την ένταξή του στον Large Cap.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΕΧΑΕ καταγράφει «βουτιά» 2,2% και διαπραγματεύεται στα 4,9 ευρώ. Πτώση άνω του -1% για τη Lavipharm, την Intrakat, την ΑΒΑΞ, τον ΑΔΜΗΕ και την Ideal. Κέρδη άνω του +1% σημειώνουν η Fourlis και η Τεχνική Ολυμπιακή.

Τα βλέμματα σε MSCI, FTSE και παράγωγα

Στον «πάγο» κράτησε τελικά τη Λεωφόρο Αθηνών ο MSCI, στην ετήσια επικαιροποίηση της λίστας ταξινόμησης των χρηματιστηρίων, καθώς δεν την ενέταξε σε watch list (λίστα παρακολούθησης), με στόχο την αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες αγορές σε «βάθος» 1,5 έως 2 ετών. Η εγχώρια αγορά παραμένει αναδυόμενη, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Οι ελπίδες περιορίζονται πλέον στον S&P Dow Jones Indices, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο να μετατάξει το Χ.Α. στις developed markets, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Ακολουθούν το γ’ τρίμηνο του 2024 οι επικαιροποιήσεις από τον FTSE και τον Stoxx.

Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο εγχώριο ταμπλό, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ανασκόπησης των δεικτών FTSE Russell και Stoxx. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) θα ενταχθεί στον FTSE 25 και θα πάρει τη θέση της Quest Holdings. Επιπλέον, η Optima Bank και η Quest θα προστεθούν στον Mid Cap και θα αντικαταστήσουν την Alumil και την Premia Properties, οι οποίες θα διαγραφούν από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 25 Ιουνίου, καθώς τη Δευτέρα (24/6) το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος. Σήμερα λήγουν επίσης τα συμβόλαια του Ιουνίου (ΣΜΕ) στην αγορά παραγώγων.

Αναδίπλωση την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο

Πισωγύρισμα έπειτα από δύο ημέρες κερδών στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ακολούθησε αντίθετη πορεία σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές. Σε μία ιστορική συνεδρίαση, λόγω του deal μεγατόνων για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar -του επενδυτικού κολοσσού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-, επικράτησαν τελικά οι τραπεζικές πιέσεις και το «σφυροκόπημα» σε Motor Oil και HELLENiQ ENERGY εξαιτίας του έκτακτου φόρου που επιβλήθηκε στα διυλιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης «κράτησε» τις 1.420 μονάδες, παρόλο που ενδοσυνεδριακά απειλήθηκαν ακόμη και οι 1.410 μονάδες. Με τη σημερινή συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί η τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, ο ΓΔ ενισχύεται κατά +1,05% και πρέπει να «πέσει» κάτω από τις 1.406,91 μονάδες (κλείσιμο 14ης Ιουνίου) για να απολέσει τα εβδομαδιαία κέρδη του. Μόλις +0,48% η άνοδος των τραπεζών το ίδιο διάστημα, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους.

Σε χαμηλό διμήνου η Alpha Bank, καθώς βρέθηκε χθες στο 1,52 ευρώ, που αποτελεί το χειρότερο κλείσιμο από το 1,518 ευρώ της 16ης Απριλίου (χαμηλό έτους). Ενδοσυνεδριακά απειλήθηκε και το 1,5 ευρώ, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στο 1,487 ευρώ. Πρόκειται για τη μοναδική τραπεζική μετοχή που κινείται σε πτωτικό έδαφος από την έναρξη της φετινής χρονιάς, καθώς υποχωρεί κατά -1,23%. Στα 3,576 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία, κάτω πλέον από την Jumbo (3,638 δισ. ευρώ).

Άσχημη περίοδο διανύει και η Πειραιώς, η οποία έχασε -1,85% το τελευταίο διήμερο και έχει κάνει ένα αρνητικό 5Χ6 που της έχει κοστίσει συνολικά -8,4%. Χθες έκλεισε κάτω από τα 3,5 ευρώ και απομακρύνθηκε περαιτέρω από τα 4 ευρώ του placement, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ο τίτλος έχει να δει χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ το χαμηλό 5μήνου συνοδεύεται από συρρίκνωση της φετινής επίδοσης σε μονοψήφιο ποσοστό (+9,34%). Στα 4,375 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Πιο ήπιες είναι οι πιέσεις που έχουν δεχθεί τα άλλα δύο «βαριά» τραπεζικά χαρτιά, τα οποία διατηρούνται σε ισχυρά ανοδική πορεία εντός του 2024. Ειδικότερα, η Eurobank κερδίζει +29,31% φέτος και η Εθνική «σκαρφαλώνει» κατά +28,49% το ίδιο διάστημα. Βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, με την Eurobank να αποτιμάται στα 7,737 δισ. ευρώ και την ΕΤΕ στα 7,392 δισ. ευρώ.

Αναμφίβολα, τα βλέμματα είναι στραμμένα από χθες στην πορεία των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι αγοραστές έδωσαν boost στη μέχρι πρότινος μητρική, με αποτέλεσμα να ισοφαρίσει το υψηλό 24ετίας των 16,88 ευρώ. Το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στα 17,1 ευρώ της 21ης Φεβρουαρίου 2000. Μάλιστα, η Axia ανέβασε τον πήχη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 24,8 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα που έχει να δει από το Δεκέμβριο του 1999. Χθες «άγγιξε» τα 17 ευρώ στα υψηλά ημέρας, κάνοντας τριήμερο ράλι +3,56%, με τα φετινά κέρδη να ανέρχονται στο +28,27%. Στο 1,751 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Σε νέο υψηλό 11μήνου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μείωσε την απόσταση από τα 20 ευρώ, στα οποία «κλείδωσε» το deal πώλησής της. Η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί premium άνω του 4% σε σύγκριση με τα 19,18 ευρώ, δηλαδή την τιμή που διαπραγματευόταν η μετοχή όταν έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις. Οι buyers «ανέβασαν» χθες την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,35 ευρώ, κλείνοντας την «ψαλίδα» στο περίπου 3%. Παράλληλα, μετρά τέσσερις ημέρες σωρευτικής ανόδου +4,03% και ενισχύεται κατά +21,7% φέτος. Αμέσως υψηλότερο κλείσιμο τα 19,4 ευρώ της 11η Ιουλίου 2023. Αποτιμάται στα 2,285 δισ. ευρώ.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, που υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει περίπου 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, είχε άμεσο αντίκτυπο στο ταμπλό. Η Motor Oil οπισθοχώρησε εκ νέου κάτω από τα 25 ευρώ, πλησιάζοντας το πρόσφατο χαμηλό 5μήνου των 24,4 ευρώ. Αντίστοιχα, η HELLENiQ ENERGY βρέθηκε υπό των 8 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, κλείνοντας στα 7,95 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, περιορίστηκαν τα φετινά κέρδη των δύο εταιρειών διύλισης (Motor Oil +4,04% – HELLENiQ ENERGY +9,2%), όπως και η χρηματιστηριακή τους αξία (Motor Oil 2,738 δισ. ευρώ – HELLENiQ ENERGY 2,429 δισ. ευρώ).

Σε καθοδική πορεία για πέμπτη συναπτή μέρα παρέμεινε ο ΟΠΑΠ, χάνοντας αθροιστικά -2,14%. Έκλεισε στα 14,6 ευρώ, σε απόσταση «αναπνοής» από το χαμηλό έτους των 14,5 ευρώ. Η μετοχή υποχωρεί κατά -5,01% φέτος και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 5,4 δισ. ευρώ. Βρίσκεται στην 5η θέση του σχετικού πίνακα, ανάμεσα στον ΟΤΕ (5,64 δισ. ευρώ) και τη Metlen (5,1 δισ. ευρώ).

Κάτω από τα 3,2 ευρώ η Intracom Holdings, σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ έτους των 3,15 ευρώ. Αν και διαπραγματευόταν ακόμη και πάνω από τα 4 ευρώ και σε πολυετή υψηλά επίπεδα, πλέον οπισθοχωρεί κατά -6,31% εντός του 2024. Διεύρυνε το χαμηλό 14 μηνών η Fourlis, η οποία έκλεισε στα 3,8 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά «άγγιξε» ακόμη και τα 3,765 ευρώ, ενώ χαμηλότερα επίπεδα έχει να δει από τις 7 Απριλίου 2023 και τα 3,68 ευρώ. Υπό των 21 ευρώ έκλεισε ο ΟΛΘ, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2020, με τη φετινή του επίδοση να διαμορφώνεται στο -8,77%.

«Ανάσες» μετά τα ρεκόρ στην Wall Street

«Φρένο» στις απανωτές υπερβάσεις έβαλαν την Πέμπτη οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq, κλείνοντας σε πτωτικό έδαφος, σε αντίθεση με τον Dow Jones που αποκόμισε κέρδη σχεδόν 300 μονάδων. Εντός της ημέρας, πάντως, ο S&P 500 κινήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 5.500 μονάδες. Με ήπια πτώση αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) της Wall Street, ενώ αξιόλογα είναι τα εβδομαδιαία κέρδη των δεικτών.

Προσωρινό χαρακτήρα φαίνεται πως είχε η αντίδραση των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι κυριότεροι δείκτες αναδιπλώνονται σήμερα, με τον ιταλικό FTSE MIB και τον ισπανικό IBEX 35 να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις (-1% και -1,1% αντίστοιχα). Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, υπό την πίεση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία. Το απότομο «φρένο» στο τεχνολογικό ράλι επηρέασε τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες στο ταμπλό (-1,5%). Νέο ρεκόρ «χτύπησε» ενδοσυνεδριακά ο δείκτης Nifty στην Ινδία.

Διαβάστε ακόμη

The Ilisian: Πώς αλλάζει τα Ιλίσια ο νέος προορισμός της Αθήνας- Αποτύπωμα €1,25 δισ. στην 5ετία (pics)

Zητούν «μαύρα» διπλά και τριπλά λεφτά για καθαρισμό οικοπέδων

Γιάννης Λουμάκης: Είσοδος της Uni Systems σε έργα πληροφορικής για το ΝΑΤΟ – Γιατί «βλέπει» διεθνείς εξαγορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ