search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ράλι του Απριλίου και τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα – Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν

Τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα προσφέρουν ισχυρά στηρίγματα στην ελληνική αγορά, η οποία δείχνει να έχει αφήσει (προς ώρας) στην... άκρη τον πολιτικό κίνδυνο - Τα blue chips που κυριαρχούν και οι «μεσαίοι» που αρχίζουν να... ξυπνούν

Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών , Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα στο πρώτο μισό του Απριλίου, έχει κατορθώσει να ανακτήσει το σύνολο των απωλειών του Μαρτίου, να επιστρέψει στις 1.100 μονάδες και να διευρύνει στο +18% τα συνολικά κέρδη του 2023.

Καθ’ όλου άσχημα δηλαδή, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε έναν μήνα πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες ωστόσο, οι επενδυτές δείχνουν να… αγνοούν επιδεικτικά.

Το ακόμη πιο ευχάριστο για τη Λεωφόρο Αθηνών έγκειται στους υψηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς παρά τις διαδοχικές αργίες για το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθόδοξων, οι τζίροι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -προς έκπληξη πολλών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο α’ τρίμηνο οι ροές κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον Μάρτιο.

Κατά το ίδιο διάστημα, δε, παρατηρήθηκε «άλμα» νέων κωδικών στο Χ.Α., καθώς οι ενεργές μερίδες αυξήθηκαν στις 27.000 έναντι 21.600 το α΄ τρίμηνο του 2022. Δηλαδή άνοδος της τάξης του 24,5%.

Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας

Πέραν των αισιόδοξων εταιρικών αποτελεσμάτων και της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό, σημαίνοντα ρόλο στην ανοδική πορεία της αγοράς διαδραματίζουν τα σενάρια για άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -ακόμη και εντός του Απριλίου.

Στις 21 του μήνα, συγκεκριμένα, ο Standard & Poor’s θα εκδώσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Αυτήν την στιγμή, η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου βρίσκεται στο «ΒΒ+», δηλαδή ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.

Παρά το γεγονός ότι το βασικό σενάριο τοποθετεί την προσδοκώμενη αναβάθμιση στο β’ εξάμηνο του 2023, αρκετοί επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις και να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα.

Άλλωστε, στην αγορά υπάρχει μια φήμη, η οποία ενδεχομένως κινείται και στα όρια του αυτοεκπληρούμενης προφητείας, ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα καταστεί πραγματικότητα στις 21 Απριλίου.

«Η αναβάθμιση από την S&P στις 21 Απριλίου συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ράλι» εξηγεί σε πρόσφατο report η Societe Generale.

Την ίδια στιγμή, σε ξεχωριστή ανάλυση, η Goldman Sachs θεωρεί αρκετά πιθανή τη βελτίωση του outlook και, ενδεχομένως, την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης στις 21 Απριλίου.

«Η ελληνική οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων, την επίμονη ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίου και το χρέος σε φθίνουσα πορεία, ακόμη και εν μέσω της αύξησης του κόστους του χρέους» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Η εικόνα στα blue chips

Όλες οι παραπάνω προσδοκίες, όπως είναι εύλογο, αποτυπώνονται και στο ταμπλό, με τα blue chips να ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Μαρτίου και να επιστρέφουν στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

Φυσικά, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να ξεχωρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετράει άνοδο κατά 52% μέσα στο 2023, ενώ μόνο μέσα στο τελευταίο 30ήμερο έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 10%.

Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Aegean, η οποία βρίσκεται στο όριο των 8 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. Μάλιστα, η σωρευτική αύξηση από τις αρχές του έτους προσεγγίζει το εντυπωσιακό 50%.

Η Mytilineos είναι ακόμη μία περίπτωση ελληνικής εισηγμένης, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σκαρφαλώνοντας στα επίπεδα των 28 ευρώ και προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις έως 37%.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά, ωθούμενη από τα σενάρια για ολοκλήρωση του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στην αυστραλιανή First Sentier, έχει επιστρέψει στην περιοχή των 12 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Μην ξεχνάμε και τον ΟΠΑΠ, η μετοχή του οποίου έχει εκτιναχθεί στα 15,4 ευρώ, δηλαδή σ’ ένα επίπεδο που αγνοούταν από το 2010, χάρη στις αισιόδοξες προοπτικές για την κερδοφορία και την ισχυρή επέκταση του διαδικτυακού στοιχήματος.

Οι «μεσαίοι» ξυπνούν

Εκτός των μεγάλων «κεφαλιών» της αγοράς, σιγά – σιγά δείχνει να ξυπνάει και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία εμφανίζει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και οι ευοίωνες προοπτικές, ενδεικτικά, έχουν οδηγήσει τη μετοχή της Cenergy σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (άνω των 4 ευρώ), με άνοδο +37% εντός του 2023.

Κατά 36% διευρύνεται και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρον το «καλό φεγγάρι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και να επιστρέψει στα 4,3 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο καλύτερο επίπεδο από το 2020.

Η μετοχή της Profile αποτελεί ακόμη ένα «φωτεινό» παράδειγμα, έχοντας σημειώνει αύξηση 20% μέσα στο έτος και έχοντας επιστρέψει στα 3,3 ευρώ (υψηλό 10 μηνών), ωθούμενη από την υψηλή τιμή – στόχο της Optima Bank (5,6 ευρώ).

Η Ideal, παράλληλα, χάρη στο πολυσχιδές επιχειρηματικό πλάνο και τις έξυπνες «κινήσεις», βρίσκεται στα 4,6 ευρώ, δηλαδή ένα επίπεδο υψηλότερο κατά 27% από τις αρχές του έτους. Στο +20% καθορίζονται και τα σωρευτικά κέρδη της Fourlis, η οποία πλέον προσεγγίζει το ορόσημο των 4 ευρώ.

Τέλος, η Intrakat, μετά την απόκτηση της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ, έχει όλα τα φόντα να «πρωταγωνίστησει» στον κατασκευαστικό κλάδο και να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την πίττα. Κι αυτό, έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στο ταμπλό, επιστρέφοντας στο 1,7 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί τα γλυκά του Dimitris Economides αλλάζουν τα δεδομένα της ζαχαροπλαστικής

Ανδρέας Βρεττός: Ποιος είναι ο Mr. Ravenna που «νίκησε» τον Σκλαβενίτη (pics)

Οι τέσσερις Eλληνίδες πλοιοκτήτριες που πρωταγωνιστούν το 2023

Exit mobile version