search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «ξέσπασμα» στο τέλος επανήλθαν οι 1.050 μονάδες – Στασιμότητα στις τράπεζες

Άνω των 1.050 μονάδων επανήλθε ο Γενικός Δείκτης - Στασιμότητα στις τραπεζικές μετοχές, ποια blue chips κατάφεραν να ξεχωρίσουν - Τριήμερο ράλι για την Ελλάκτωρ, στα 15 ευρώ ο ΟΠΑΠ - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος - «Ντεμπούτο» για τη μετοχή της AustriaCard - Η Optima Βank μπαίνει στο Χ.Α. - Πέφτουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Με θετικό πρόσημο τερμάτισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και άκρατη επιφυλακτικότητα. Παρ’ όλα αυτά, προς το τέλος της ημέρας, η ελληνική αγορά βρήκε ορισμένα «καύσιμα» και κατάφερε να επιστρέψει στη ζώνη των 1.050 μονάδων.

Το ανοδικό κλείσιμο, μάλιστα, επιτεύχθηκε παρά τη στασιμότητα των τραπεζών, οι οποίες δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα (+1,6%). Στα υπόλοιπα blue chips, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι Ελλάκτωρ, Mytilineos, Motor Oil, Aegean, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Titan, ενώ η προσοχή στράφηκε και στη ΔΕΗ εν αναμονή των οικονομικών μεγεθών. Στον αντίποδα, ΕΛΠΕ και Lamda διολίσθησαν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,71% και διαμορφώθηκε στις 1.052,43 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.044,96 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.039,07 έως 1.052,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 64,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ανοδικό «ξέσπασμα» της τελευταίας ώρας, με αποτέλεσμα να τερματίσει μόλις στο +0,18% και τις 781 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν η μοναδική, η οποία προσπάθησε να ξεχωρίσει, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,6% και επανήλθε στα 4,6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε αμετάβλητη στο 1,16 ευρώ, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -0,6% και το 1,26 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -0,3% και το 1,98 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Τα βλέμματα σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,75% και 2.552 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα, δεδομένου ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη του 2022. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στο +0,9% και τα 7,8 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Ελλάκτωρ συνέχισε το ξέφρενο ράλι (+16% στο τελευταίο 3ήμερο), καθώς εκτινάχθηκε στο +6% και τα 2,135 ευρώ. Mytilineos, ΟΛΠ, Motor Oil και Aegean ακολούθησαν πέριξ του +1,5%, ενώ ο ΟΠΑΠ εκτινάχθηκε κατά 3% και ανέκτησε τα 15 ευρώ. Άνω του +2,3% έκλεισε και ο Titan. Αντίθετα, η μετοχή των ΕΛΠΕ απώλεσε περίπου 2% και οπισθοχώρησε στα 7,5 ευρώ, με τη Lamda Development να έπεται στο -1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,03% και 1.544 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε θετικά στο +3,3% και το 1,65 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Παράλληλα, ΑΒΑΞ, Entersoft, Κρι – Κρι και Intracom διευρύνθηκαν πέριξ του 3%. Από την άλλη πλευρά, Cenergy, Epsilon και Αλουμύλ έχασαν περίπου 1%, ενώ η μετοχή της AustriaCard, η οποία έκανε ταυτόχρονα ντεμπούτο τόσο στην Αθήνα όσο και στη Βιέννη, διολίσθησε στο -3,2% και τα 12,9 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές σημείωσαν κέρδη, 27 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 28 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 72,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. Ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Στο μονοπάτι της μεταβλητότητας

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στο μονοπάτι της μεταβλητότητας και της στασιμότητας, καθώς οι βασικοί «πρωταγωνιστές», οι οποίοι ανέβασαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.133 μονάδες, λάμπουν πλέον δια της απουσίας τους.

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η απότομη πτώση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος απέχει παρασάγγας από τα μέχρι πρότινος υψηλά επίπεδα των 120 – 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιφυλακτικότητα για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες (Credit Suisse, Silicon Valley Bank, Signature, Silvergate), σε συνδυασμό με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτής της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στις κεντρικές τράπεζες, με τη Federal Reserve να προχωράει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και να υιοθετεί έναν σαφώς ηπιότερο τόνο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, εντείνει τις προσδοκίες για σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης στις ΗΠΑ, παρέχοντας ώθηση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία υποχωρεί στο 4,1%.

Ωστόσο, η διάψευση εκ μέρους της Fed περί σχεδίου καθολικής εγγύησης των καταθέσεων στις αμερικανικές τράπεζες υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων συνεχίζονται και την τρέχουσα εβδομάδα, με τις Fourlis και Titan να δημοσιεύουν άκρως ικανοποιητικές οικονομικές καταστάσεις για το 12μηνο του 2022. Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, είναι η σειρά της ΔΕΗ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ήπιες απώλειες στο -0,47% και τις 445 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,17%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,80%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,12%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 413 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις χθεσινοβραδινές απώλειες.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν σταθεροποιητική τάση, αποτιμώντας τις αποφάσεις της Federal Reserve. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,39% και τα 71,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,43% και τα 77,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +1,80% και τα 1.984 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε ακόμα

Η (χλωμή τη βλέπω) συγκυβέρνηση, η έκπληξη της ΔΕΗ, τα νέα ΙΚΕΑ από τον Φουρλή και… τα ψάρια του Ιονίου

LM10: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις του Λιονέλ Μέσι (instagram pics)

Αυτοκίνητα-φαντασιώσεις με παντοτινό στυλ – Από τη Mercedes SL του 1955 στη Ferrari GT του 1964

Exit mobile version