search icon

Αγορές

Νέες αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο επίκεντρο η αναδιάρθρωση του MSCI (upd)

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο φινάλε του Αυγούστου - Αναμένεται σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας - Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι traders - HELLENiQ ENERGY: Στα 7,7 ευρώ η τιμή στόχος της Goldman Sachs - Euroxx για Austriacard: Τιμή στόχος 9 ευρώ, με upside άνω του 50%

(Τελευταία ενημέρωση – 13:25)

Συσσώρευση και κινήσεις σε στενό εύρος τιμών είναι τα βασικά στοιχεία που επικρατούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στην τελευταία συνεδρίαση του πτωτικού Αυγούστου. Οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες του MSCI τίθενται στο προσκήνιο και αναζωπυρώνουν τη μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά +0,04% και διαπραγματεύεται στις 1.427,45 μονάδες, κινούμενος σε ένα εύρος μόλις 5 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.425,80 μονάδες, ενώ υψηλό ημέρας αποτελούν οι 1.430,82 μονάδες. Επιλεκτικές και σήμερα οι τοποθετήσεις των traders στο ταμπλό, εστιάζοντας περισσότερο στις HELLENiQ ENERGY και Austriacard Holdings λόγω αποτελεσμάτων και στις Motor Oil – τράπεζες λόγω MSCI.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το rebalancing (αναδιάρθρωση) του MSCI, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα. Σημαντικές εκροές αναμένονται για τις περισσότερες μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες του MSCI, κυρίως στη Motor Oil και τις τράπεζες (με έμφαση στην Eurobank), με την συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. να αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, με ισχυρό κεφαλαιακό «κύμα» στις δημοπρασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil διεγράφη από τον MSCI Greece Standard Index, ο οποίος απαρτίζεται πλέον από τους εξής 9 τίτλους: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Metlen και Jumbo. Στον MSCI Small Cap θα διαπραγματεύεται πλέον η MOH. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Με τα αποτελέσματα της HELLENiQ ENERGY και της Austriacard Holdings χθες και της Intralot σήμερα (μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης) ολοκληρώνεται ο κύκλος των ανακοινώσεων του Αυγούστου. Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου επιφυλάσσει εξίσου σημαντικές δημοσιεύσεις εξαμηνιαίων οικονομικών μεγεθών, με τον ΟΠΑΠ και τη Σαράντης να ξεχωρίζουν. Την επόμενη Παρασκευή (6/9) έχουμε και τον «χρησμό» της DBRS για την ελληνική οικονομία. Μία εβδομάδα αργότερα (13/9) ακολουθεί η ετυμηγορία της Moody’s, την οποία περιμένουν διακαώς οι αναλυτές.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Στασιμότητα επικρατεί στο ταμπλό, με τους βασικούς κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Οι τράπεζες υποχωρούν κατά -0,25% στις 1.253,75 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,13% στις 3.463,48 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά +0,37% στις 2.296,45 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29,727 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,22 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις. Μεγάλο πακέτο συνολικής αξίας 4,825 εκατ. ευρώ άλλαξε «χέρια» στην Jumbo, στην τιμή των 22,99 ευρώ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Στα 98,894 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικά πρόσημα για 37 μετοχές, έναντι 50 που υποχωρούν και 11 που μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά +0,65% στα 3,85 ευρώ, ενώ αντίθετα υποχωρούν η Εθνική κατά -0,72% στα 7,774 ευρώ, η Eurobank κατά -0,63% στα 2,037 ευρώ και η Alpha Bank κατά -0,22% στο 1,5565 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» +2,8% καταγράφει η Motor Oil λίγο πριν αφαιρεθεί κι επίσημα από τον βασικό δείκτη του MSCI για τις ελληνικές μετοχές. Ενισχύονται πέριξ του +1% η Lamda Development, η Ελλάκτωρ, η Cenergy Holdings και η Autohellas. Από την άλλη πλευρά, στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται ο ΟΠΑΠ και η Aegean.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πρωταγωνίστρια είναι η Fourlis (+4,1%) με ξεκάθαρη ώθηση από το deal με την Foot Locker. Κέρδη κοντά στο +1% για την Profile και την Intralot. Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες καταγράφουν η ΕΥΑΘ και η Intrakat.

Αρνητικός ο Αύγουστος για το Χ.Α.

«Φρένο» στο διήμερο πτωτικό σερί της 27ης και 28ης Αυγούστου έβαλε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τις απώλειες σε μηνιαία βάση, οι οποίες «αγγίζουν» το -3,47%. Η σημερινή συνεδρίαση απομένει για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, αλλά και η εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά -0,4% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (23/8).

Τρεις ημέρες συνολικών απωλειών -2,1% μετρούν οι τράπεζες, συμβάλλοντας στην καθήλωση του Χρηματιστηρίου στη «ζώνη» των 1.420-1.430 μονάδων. Ο τραπεζικός δείκτης οδεύει προς ισχυρή μηνιαία πτώση (έχανε -3,7% μέχρι χθες), αν και παραμένει εντυπωσιακή η φετινή του απόδοση (+18,4%). Μόνο η Πειραιώς έβγαλε αντίδραση την Πέμπτη. Τριήμερο αρνητικό σερί -2,13% για την Alpha Bank, η Eurobank έχει χάσει -2,38% μέσα σε δύο ημέρες και η Εθνική έχει κάνει ένα πτωτικό 4Χ5 που της έχει κοστίσει αθροιστικά -3,95%.

Στα 7 ευρώ έκλεισε χθες η HELLENiQ ENERGY, υποχωρώντας για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με τις σωρευτικές απώλειες να «αγγίζουν» το -1,96%. Με αυτό τον τρόπο μειώθηκε η απόσταση από το χαμηλό έτους των 6,75 ευρώ, που είχε καταγραφεί τη «Μαύρη Δευτέρα» 5 Αυγούστου. Εντός του 2024 υποχωρεί κατά -3,85%. Η εισηγμένη παρουσίασε χθες τα αποτελέσματά της, όπου τα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου ανήλθαν στα 209 εκατ. ευρώ.

Τριήμερη πτώση -2,26% για την Lamda Development, η οποία έχασε το ορόσημο των 7 ευρώ. Παράλληλα, απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό έτους των 7,65 ευρώ, με την «ψαλίδα» να έχει ανοίξει στο -9,67% από το συγκεκριμένο ρεκόρ. Διατηρείται σε ανοδικό έδαφος φέτος (+2,22%) και αποτιμάται στο 1,221 εκατ. ευρώ.

Στις παρυφές των 2 ευρώ επέστρεψε η Ελλάκτωρ, με τη διαφορά να μειώνεται από το χαμηλό έτους του 1,77 ευρώ. Μέσα σε τρεις ημέρες η μετοχή έχει απολέσει συνολικά -3,37%, ενώ από την έναρξη της φετινής χρονιάς διολισθαίνει κατά -21,18%. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης διαμορφώνεται ελάχιστα κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ.

Συνεχίστηκε το κρεσέντο των πωλητών στην ΕΧΑΕ, η οποία έκανε ένα αρνητικό 5Χ6 που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική πτώση της μετοχής κατά -3,2% στο επίμαχο διάστημα. Φέτος καταγράφει απώλειες της τάξης του -14,43%, δείχνοντας μεγάλη δυσκολία να επανέλθει στα επίπεδα των 5 ευρώ. Η χρηματιστηριακή της αξία καθορίζεται στα 273 εκατ. ευρώ.

Νέα ρεκόρ για Dow Jones και DAX

Με θετικά πρόσημα αναμένεται να ξεκινήσει η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου στην Wall Street, όπως αποτυπώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των βασικών δεικτών. Πιέσεις δέχθηκε χθες ο Nasdaq λόγω της διόρθωσης της Nvidia, ενώ ο Dow Jones σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών κλείνοντας πάνω από τις 41.300 μονάδες. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μια ήπια «προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω προοπτικών για χαμηλότερα επιτόκια.

Σε ανοδική τροχιά διατηρούνται και σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο +0,3%. Ώθηση παρέχουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος κατέβασε ταχύτητα στο 2,2%, δηλαδή σε χαμηλό τριών ετών. Στο +0,3% με +0,6% η κίνηση στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Πιο ήπια η ενίσχυση για τον γερμανικό DAX, ο οποίος προέρχεται από κλείσιμο σε ιστορικό υψηλό, βλέποντας πλέον με αξιώσεις τις 19.000 μονάδες.

Επιστροφή στα κέρδη για τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Κίνα (+2,4% ο Shenzhen Component) και Χονγκ Κονγκ (+1,1% ο Hang Seng) να καταγράφουν «αλματώδη» πορεία. Θετικοί καταλύτες τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμη

Η ώρα των raters – Ποιοι και πότε θα βαθμολογήσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία

Προς ρεκόρ στον τουρισμό – Άγγιξαν τα 21 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο 7μηνο του 2024 (pic)

Α. Σιάμισιης: «Κληρώνει» σε ένα εξάμηνο η τύχη των ερευνητικών γεωτρήσεων σε Ιόνιο – Κρήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version