search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο όριο για να «σπάσει» το ρεκόρ των 8 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων 

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες την Πέμπτη, αλλά εξακολουθεί να μετράει κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας - Τρίτη ημέρα απωλειών στις τράπεζες, διόρθωσαν Eurobank, Coca Cola και ΔΕΗ - Κέρδη σε Τιτάνα, Viohalco, Mytilineos και Cenergy - Νέο ράλι για τη MIG, η οποία παραμένει άνω του τιμήματος της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς - Κοντά στο 12% το ποσοστό της πλευράς Ηλιόπουλου

Στο «κόλπο» για να επεκτείνει το ρεκόρ των οκτώ διαδοχικών θετικών εβδομάδων -το μεγαλύτερο σερί από το 2012- παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρότι σήμερα δεν κατάφερε να αντισταθεί στους πωλητές, με αποτέλεσμα να κλείσει σε αρνητικό έδαφος.

Αυτήν τη στιγμή, η ελληνική αγορά μετράει συνολική άνοδο περίπου 2% στο τετραήμερο της εβδομάδας και βρίσκεται πολύ κοντά (απομένει μία συνεδρίαση) στο να συμπληρώσει το 9ο συνεχόμενο κερδοφόρο πενθήμερο, κάτι το οποίο θα αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 1999.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, η Λεωφόρος Αθηνών –για τρίτη διαδοχική ημέρα– δεν κατάφερε να βρει «καύσιμα» ώστε να υπερβεί με επιτυχία το ορόσημο των 1.100 μονάδων, και μοιραία υπέκυψε στους πωλητές, οι οποίοι έσπευσαν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους.

Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον εστίασε στη MIG, η οποία ενισχύθηκε δυναμικά στο 0,23 ευρώ και παρέμεινε άνω του τιμήματος της δημόσιας πρότασης του βασικού μετόχου (0,217 ευρώ). Άνοδο κατέγραψε και η Attica Bankη οποία επέστρεψε στα επίπεδα του 0,18 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν οι Titan  Viohalco – Cenergy – Mytilineos. Στον αντίποδα, Coca Cola, Lamda Development και ΔΕΗ δέχθηκαν αξιοσημείωτη πίεση, με τη Eurobank να συμπληρώνει το πτωτικό καρέ.

Πιο αναλυτικά, παρά το αισιόδοξο ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη κάμψη κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 1.091,62 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.093,15 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.088,98 έως 1.098,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 78 εκατομμύρια ευρώ.

3η σερί πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις χθεσινές ισχυρές απώλειες (-1,5%), με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο -0,28% και τις 837 μονάδες, συμπληρώνοντας την 3η πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, περιορίστηκε στο -1,7% και το 1,30 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο -0,4% και τα 2,17 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε στο +1% και τα 4,67 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να σημειώνει μικρά κέρδη στο +0,3% και το 1,35 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Τα βλέμμα σε Viohalco, Titan, Mytilineos και MIG

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,21% και 2.640 μονάδες), η μετοχή της Viohalco διευρύνθηκε στο +1,3% και τα 4,6 ευρώ, επιχειρώντας να ανεβάσει «ρυθμούς» και να «γιγαντώνει» τα κέρδη του 2023 (στο +15% μέχρι στιγμής). Άνοδο 1,8% εμφάνισε και η μετοχή του Τιτάνα, ενώ η Mytilineos ενισχύθηκε στο +1,2% και τα 24,6 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό). ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Autohellas ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΠΑΠ, από την πλευρά τους, τερμάτισαν στο +1%. Στον αντίποδα, η Coca – Cola υποχώρησε κατά -2,6% και έχασε τα 23 ευρώ, με τις Lamda Development, Aegean και ΔΕΗ να διορθώνουν πέριξ του -1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 1.630 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε θετικά στο +3,8% και τα 3,95 ευρώ. Fourlis και Παπουτσάνης αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1%, ενώ Τεχνική Ολυμπιακή και Πλαστικά Θράκης απώλεσαν έως 2%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία συνέχισε για 2η ημέρα το ανοδικό comeback, ενισχυόμενη στο +2,1% και το 0,176 ευρώ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Euroxx «έκοψε» τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η μετοχή της MIG, στο μεταξύ, εντυπωσίασε για ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς πραγματοποίησε άνοδο στο +4,6% και το 0,235 ευρώ, δηλαδή σταθερά άνω της τιμής της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς (0,217 ευρώ). Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι ο μετοχικός πόλεμος μεταξύ του μετόχου πλειοψηφίας και της οικογένειας Ηλιόπουλου εξακολουθεί να μαίνεται. 

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 69 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 75,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. 

 Οι μετοχές που ξεχώρισαν 

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι 

Υψοφοβία πριν τις 1.100 μονάδες 

Η Λεωφόρος Αθηνών, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την υπέρβαση των 1.100 μονάδων, οι οποίες αγνοούνται από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, καθώς οι επενδυτές εμφάνισαν νέα σημάδια… υψοφοβίας. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά παραμένει σε… καλό φεγγάρι, με τις εισροές ξένων κεφαλαίων να «φουσκώνουν» τις αποτιμήσεις των εισηγμένων -δίνοντας ένα έξτρα κίνητρο στους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται μην χάσουν το… πάρτι.   

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το αγοραστικό κρεσέντο έχει διαχυθεί σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό -από τη μεγάλη έως τη μικρή κεφαλαιοποίηση, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.   

Τα σενάρια για νέα deals, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, αλλά και το «δυνατό» comeback των τραπεζών εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς «τροφοδότες» της ανοδικής τάσης, σε συνδυασμό φυσικά με την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Και μην ξεχνάμε, επίσης, το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν να περιμένουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές.   

Από την άλλη πλευρά, ας έχουμε υπόψη και τον κίνδυνο μιας επικείμενης ισχυρής διόρθωσης, δεδομένου ότι το ανοδικό ράλι «τρέχει» εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επομένως, κάποια στιγμή είναι εύλογο να επέλθει κόπωση, με τους επενδυτές να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.   

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό το κλίμα είναι ελαφρώς βελτιωμένο, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τα «σύννεφα» της επερχόμενες ύφεσης σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, αυξάνοντας τη διάθεση για ρίσκο.  

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες στις δύο όχθες του Ατλαντικού (ΕΚΤ και Federal Reserve) ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες (Μάρτιος, Μάιος), αναβάλλοντας για το β’ εξάμηνο την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές     

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει μικρές απώλειες στο -0,26% και τις 463 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,41% και ο βρετανικός FTSE 100 περιορίζεται κατά 0,17%. Αντίθετα, ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά 0,48% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,51%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει κάμψη 380 μονάδων, καθώς τα μάκρο «δείχνουν» νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές είναι σχεδόν αμετάβλητες, εν μέσω των ανοδικών πιέσεων στα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,52% και τα 79,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,39% και τα 85,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,36% και τα 1.838 δολάρια ανά ουγγιά.    

Διαβάστε ακόμη

Οι δόσεις και τα πανηγύρια στο Μαξίμου, η Τρ. Πειραιώς κάνει νέα δημόσια πρόταση στη MIG, ο Εξάρχου μιλάει με τον Μακέδο και ο δήμος… ξέχασε ένα πρόστιμο

Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης (Accusonus): Από ένα ημιυπόγειο στην Πάτρα στο… ρετιρέ του Facebook

Το σπίτι της επικής κρεοφαγίας – Σπάνιες κοπές στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα

Exit mobile version