Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει στο ξεκίνημα απώλειες 2,78% και να βρίσκεται στις 944,05 μονάδες, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και την εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία, όπως παραδέχονται και στελέχη της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, φέρνει πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων από πλευράς της.
Ειδικότερα, οι εντάσεις σχετικά με τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας εισέρχονται σε μια αποφασιστική εβδομάδα με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι μπορεί να επίκειται εισβολή και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία – ήδη υπάρχει σύσταση στους Έλληνες να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα – καθώς και το τραγικό συμβάν με τον θάνατο Ελλήνων ομογενών από ουκρανούς στρατιώτες.
Λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 3,22% στις 939 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 72 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι με το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών αγορών ο γερμανικός DAX κινείται με απώλειες 3,3% στις 14.916 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC40 καταγράφει απώλειες 3,2% στις 6.827 μονάδες ενώ Μιλάνο και Μαδρίτη υποχωρούν σχεδόν 3%. Έτσι και το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε τουλάχιστον στο άνοιγμα να αποτελέσει εξαίρεση με τον τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο των πωλήσεων μιας και είναι και ο κλάδος που έχει δώσει τα περισσότερα κέρδη από την αρχή του χρόνου και με την Coca Cola να ακολουθεί λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται η μετοχή στη Λονδίνο. Αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές είναι ότι το μείγμα μεταξύ των αβεβαιοτήτων για την ουκρανική κρίση, ο πληθωρισμός και η άνοδος των αποτιμήσεων εγχωρίων, λειτουργούν πλέον ανασταλτικά σε μέρος του επενδυτικού κοινού που παραμένει σκεπτικό για το μέλλον της ανόδου την στιγμή που η εικόνα στο εξωτερικό δεν είναι αισιόδοξη.
Τεχνικά αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να δίνει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 950 – 961 μονάδων, θα αυξήσει τις ελπίδες του για κίνηση προς τις 1013 και 1060 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 936, με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 931 (ημερήσιο “stop long”), 917 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η ζώνη 900 – 885 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 2200 – 2240 μονάδες, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη στήριξη, με ενδιάμεση στήριξη στις 2300 και 2280 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και όσο ανθίστανται, οι “buyers” έχουν ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2390 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2200, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις και 2175 – 2135 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 3,34% και να βρίσκεται στις 2.296,51 μονάδες, με καμία μετοχή να είναι σε θετικό πρόσημο, η Alpha Bank και Eurobank με 5,07% και 5% αντίστοιχα σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες με την Coca Cola και Πειραιώς να ακολουθούν με 4,62% και 4,64% αντίστοιχα. Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Aegean, ΔΕΗ καταγράφουν απώλειες άνω του 3%, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Quest, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας, Motor Oil καταγράφουν απώλειες άνω του 2% και ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης καταγράφουν ήπια πτώση.
Διαβάστε ακόμη
Ενεργειακή καταιγίδα μέχρι αρχές του 2023
Ισχυρό πλήγμα στο θαλάσσιο εμπόριο από τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας (γραφήματα)