Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών διακόπτοντας έτσι το σερί των προηγούμενων τριών πτωτικών συνεδριάσεων με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει θετικός κατά 0,30% και στις 854,62 μονάδες. Η επιφυλακτικότητα όμως παραμένει λόγω της αβεβαιότητας στο γεωπολιτικό μέτωπο η οποία παραμένει και με τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης να έχουν διακοπεί εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε οριακά αρνητικός κατά 0,19% και στις 2.055,40 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,56% και στις 1.505,65 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με οριακά κέρδη 0,59% και στις 584,23 μονάδες.
Αν και στην σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε με μεγάλο στήριγμα τον ενεργειακό κλάδο και παρά την μεταβλητότητα να δώσει συνέχεια στην χτεσινή του ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας οι αγοραστικές κινήσεις σαφώς παραμένουν επιφυλακτικές και επιλεκτικές, καθώς ο μέγας λόγος της βουτιάς δεν έχει εξαλειφθεί.
Με τον πόλεμο να μαίνεται η αγορά βλέπει συνέχεια ημέρα με την ημέρα οι οικονομικές συνθήκες να μεταβάλλονται προς το χειρότερο μιας και θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που σταδιακά θα αρχίσει να φαίνεται στους ισολογισμούς των περισσοτέρων εισηγμένων, ειδικά αυτών του μεταποιητικού κλάδου.
Με το πετρέλαιο πλησίον των 120 δολαρίων το βαρέλι και το φυσικό αέριο μια ανάσα από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, κανένας σχεδιασμός δεν μπορούσε να προβλέψει αυτά τα επίπεδα. Εκτός του ενεργειακού κόστους οι ελληνικές επιχειρήσεις που είτε προμηθεύονται προϊόντα από τη Ρωσία, είτε διαθέτουν προϊόντα στη ρωσική αγορά πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς.
Δεδομένης της αποπομπής της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο πληρωμών, SWIFT, σημαίνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές που διατηρούν με τη Ρωσία, θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές μέσω τραπεζών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες.
Εκτός των εισηγμένων θα πρέπει οι επενδυτές να υπολογίσουν και την ζημιά που θα κληθούν να επωμιστούν οι καταναλωτές, σε ένα ήδη αυξημένο πληθωριστικό περιβάλλον με τις αυξήσεις ειδικά στα τρόφιμα να μην έχουν κάνει ακόμη την εμφάνιση τους. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς είναι οι απρόβλεπτες ειδήσεις που ενσωματώνονται σχετικά άμεσα στις τιμές προσπαθώντας να προεξοφλήσουν το οικονομικό αποτύπωμα των εξελίξεων.
Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί η UBS αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας όσον αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών μιας και αυξάνει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 στο 8,5% και στο 5,5%, τονίζοντας πως η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, με το ΑΕΠ να υπερβαίνει το επίπεδο πριν από την πανδημία ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% το γ’ τρίμηνο (13,4% ετησίως) μετά από 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 – το πέμπτο τρίμηνο της συνεχούς επιτάχυνσης (η ισχυρότερη πορεία τα τελευταία 20 χρόνια). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2021, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2021 σε 8,5% από 7,9% προηγουμένως. Η ανάπτυξη του 2021, όπως επισημαίνει, ευνοήθηκε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, από μια αρκετά σταθερή αύξηση των πάγιων επενδύσεων και την ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία, κ.λπ.). Αυξάνει επίσης τις προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2022 στο 5,5% ή 1,5 μονάδες βάσεις πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς και 60 μονάδες βάσης πάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης τα Ελληνικά Πετρέλαια με 6,65% και ο Σαράντης με 5,67% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο με την Motor Oil και την Μυτιληναίος με 4,59% και 4,20% αντίστοιχα να ακολουθούν. Aegean, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη άνω του 2% και Τιτάνας ΟΛΠ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και για άλλη μια συνεδρίαση η Coca Cola σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες κλείνοντας αρνητικά κατά 3,56% με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν κλείνοντας κατά 2,48% και 2,04% αντίστοιχα χαμηλότερα. ΔΕΗ, Jumbo έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Λάμδα, Alpha Bank και Εθνική να κλείνουν ήπια πτωτικά.
Διαβάστε ακόμα
Κατατέθηκε η τροπολογία που επιβάλλει πλαφόν στο κέρδος σειράς προϊόντων και υπηρεσιών
Ηλεκτρική ενέργεια: Στη… στρατόσφαιρα οι τιμές – Πάνω από τα €300 η μεγαβατώρα την Παρασκευή 4/3