search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σκληρή «μάχη» για την ανακοπή των πιέσεων (upd)

Αδύναμη η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. - Το sell off στην παγκόσμια αγορά των κρατικών ομολόγων απειλεί τις κρίσιμες στηρίξεις - Coca Cola Hellenic: Γιατί JP Morgan και Jefferies μειώνουν τις τιμές στόχους τους για τη μετοχή - «Πρεμιέρα» για την Optima Bank, ευθύνεται για το 1/3 του τζίρου

(last update 15.05) Από τη μέγγενη του sell off στην αγορά των κρατικών ομολόγων προσπαθεί να «ξεφύγει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν μικρό προβάδισμα στη «μάχη» για το πρόσημο. Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει μία «ανάσα» από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.162 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Στο ταμπλό, τώρα, η Optima Bank τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή τράπεζας έπειτα από 17 χρόνια. Στην «παρθενική» της συνεδρίαση, προς το παρόν, είναι αμετάβλητη στα 7,20 ευρώ, παρότι «ευθύνεται» για το 1/3 του συνολικού τζίρου. Από εκεί και πέρα, οι Εθνική – Πειραιώς – Alpha πραγματοποιούν ράλι έως 3,5%, ενώ απώλειες πέριξ του 2% εμφανίζουν οι Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αναιμική άνοδο κατά 0,47% και διαμορφώνεται στις 1.173,16 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.168,45 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες (από 1.157,24 έως 1.173,91 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48,5 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή αντίδραση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να «ξεκολλήσει» από το χαμηλό 4μήνου, καθώς αυτήν την στιγμή αντιδρά δυναμικά στο +2,76% και τις 906 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, ενισχύεται αισθητά στο +3,5% και τα 5,19 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +2,9% και το 1,27 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +3,1% και τα 2,66 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να αυξάνεται στο +2% και το 1,46 ευρώ.

Η μετοχή της Optima Bank, δε, η οποία εκκίνησε από τα 7,20 ευρώ, υποχωρεί οριακά στο -0,07% και τα 7,194 ευρώ, έχοντας τζίρο 14,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, «πέρασαν» τέσσερα πακέτα αξίας 2,9 εκατ. ευρώ, όλα στην τιμή των 7,20 ευρώ.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,77% και 2.847 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει στο +1,7% και τα 9,15 ευρώ, ενώ κέρδη πέριξ του 1,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΟΤΕ, Aegean και Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Mytilineos διολισθαίνει στο -2,3% και τα 32 ευρώ (νέο χαμηλό 2μήνου), με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή να έπονται στο -2% και στο -1%, αντίστοιχα. Κάμψη κατά 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Autohellas και Cenergy, με τη μετοχή της Quest να χάνει άνω του 2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,02% και 1.937 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει θετικά στο +12,1% και τα 2,77 ευρώ, χάρη στη συμφωνία πώλησης των δανείων στην Παγκρήτια Τράπεζα. Κατά τουλάχιστον 1% διευρύνονται και οι μετοχές των Idea, EXAE, ΕΥΑΘ, Intracom. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συρρικνώνεται στο -1,4% και τα 2,06 ευρώ, με τις μετοχές των Κρι Κρι, Παπουτσάνης και Τεχνικής Ολυμπιακής να χάνουν έως -2%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 52 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 80,1 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

Σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη τάση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει εγκλωβισμένο στη μέγγενη της διεθνούς αβεβαιότητας, καθώς το sell off στα ομόλογα ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στις μετοχές. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλαγιο-καθοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο (χαμηλό 4μήνου).

Οι επόμενες βασικές στηρίξεις τοποθετούνται στην περιοχή των 1.160 μονάδων, καθώς στις 1.162 μονάδες βρίσκεται ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, τυχόν διάσπαση του οποίου θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης.

Το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία κι αυτό, εύλογα, ασκεί πιέσεις στην αγορά του κρατικού χρέους.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου φλερτάρει με το 3%, για πρώτη φορά από το 2011, ενώ άνω του 3,5% καθορίζεται η απόδοση των γαλλικών τίτλων. Στην Ιταλία, παράλληλα, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αγγίζει το 5% και στην Ισπανία το 4,1%. Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και εκτός Ευρωζώνης, με την απόδοση στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα να φθάνουν στο 4,8% (υψηλό 16 ετών) και στα 10ετή βρετανικά ομόλογα στο 4,6%.

Τα απόνερα του sell off φθάνουν και στην Ελλάδα, με την απόδοση στη 10ετία να βρίσκεται στα όρια του 4,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 6μήνου. Τα spreads, από την πλευρά τους, προσεγγίζουν το όριο των 150 μονάδων βάσης.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού ήδη αντανακλάται στην εταιρική κερδοφορία του α’ εξαμήνου, καθώς σε σύνολο 126 μη τραπεζικών εισηγμένων τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 14,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ταυτόχρονα, η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών ενδέχεται να βάλει στον «πάγο» ορισμένες εταιρικές εξελίξεις, με τις εμπλεκόμενες διοικήσεις να μελετούν το ενδεχόμενο αναβολής των κρίσιμων αποφάσεων.

Πάντως, απ’ αυτή τη συνθήκη εξαιρείται η διαδικασία αποεπένδυσης στις τράπεζες, καθώς η Eurobank ολοκληρώνει την επαναγορά του 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αμέσως μετά ξεκινά η διάθεση και ενός πρώτο πακέτου μετοχών στην Εθνική Τράπεζα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,12% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,33%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,11% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,43%. Στη Βρετανία, δε, ο FTSE 100 κερδίζει 0,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι στάσιμα, εν μέσω της εκτίναξης των ομολογιακών αποδόσεων σε υψηλό 16ετίας.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διορθώνει κάτω των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,78% και τα 88,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,71% και τα 90,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού κατέρχεται στο -0,23% και τα 1.837 δολάρια ανά ουγγιά (χαμηλό 7μήνου).

Διαβάστε ακόμα

Ο proedros, τα Τουρκοβούνια και… η ΕΟΚ, ο γαλάζιος εμφύλιος, τα σούπερ κέρδη της Hermes στην Αθήνα και η βίλα Μεταξά στο Σούνιο

Κοντόπουλος: Πιο αυστηρά κριτήρια για την εισαγωγή και παραμονή των εταιρειών στο Χρηματιστήριο

Ιωάννης Μίχος: Οι 5 ευκαιρίες ανάπτυξης για την Epsilon Net – Τι είπε για το λογιστικό λάθος με τα stock options

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version