search icon

Αγορές

Κάτω των 1.100 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πιέσεις έως 3% στις τράπεζες (upd)

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος για 2η διαδοχική ημέρα, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα σενάρια των εκλογών - Πιέσεις στις τράπεζες, πτωτικά και τα υπόλοιπα blue chips - Θετική έκπληξη για τις μετοχές του Ομίλου Viohalco - Société Générale: Βλέπει πιθανότητα «εξόδου» της Τέρνα Ενεργειακή από τον MSCI Greece Standard

(last update 15.30) Σε δοκιμασία τελούν οι στηρίξεις των 1.100 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι αναλυτές, όπως είναι εύλογο, σπεύδουν να αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, με αποτέλεσμα οι πωλητές να διατηρούν τον έλεγχο της αγοράς για 2η διαδοχική ημέρα.

Οι τράπεζες τίθενται στο επίκεντρο των πιέσεων, με τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα να χάνουν έως 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Jumbo υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά των 21,6 ευρώ, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και οι ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Quest. H Cenergy, από την πλευρά της, οδεύει προς ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (4,5 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,91% και διαμορφώνεται στις 1.095,37 μονάδες, χάνοντας 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.105,42 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.093,24 έως 1.102,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 32,5 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη διορθωτική κίνηση, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -2,44% και τις 804 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -3% και τα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο -2,7% και τα 2,13 ευρώ, στον απόηχο του report της Morgan Stanley περί μη προσθήκης στον MSCI Standard Greece. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -2,6% και τo 1,15 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ανέρχεται στο -1,7% και το 1,32 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,17% και 2.648 μονάδες), η μετοχή της Jumbo περιορίζεται στο -1,3% και τα 21,3 ευρώ, αναδιπλώνοντας από το ιστορικό υψηλό των 21,6 ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, χάνει 1,4% και οπισθοχωρεί στα 15,1 ευρώ. Πέριξ του 1% καθορίζεται η κάμψη και για τις μετοχές των Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Quest. H μετοχή της Σαράντης, δε, συρρικνώνεται στο -2,8% και τα 6,6 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco εκτινάσσεται στο +3,1% και τα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να κερδίζει 3%. Titan και ΟΛΠ, τέλος, ενισχύονται κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,38% και 1.610 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο +2,4% και εκτοξεύεται στο ιστορικό υψηλό των 4,5 ευρώ. Τεχνική Ολυμπιακή και ΑΒΑΞ ακολουθούν τουλάχιστον στο +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ διολισθαίνει στο -1,6% και το 1,8 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Παπουτσάνης, Premia, Intrakat, Epsilon να περιορίζονται άνω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη MIG, η οποία κατρακυλάει στο -17% και το 0,18 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 67 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 75,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

Συνεχίζεται η διόρθωση

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις πέντε διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κατέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» κέρδη και να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κάτι το οποίο έρχεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα.

Το τι ακριβώς θα «ξημερώσει» την επομένη της 21ης Μαΐου αποτελεί, αυτήν την στιγμή, το μεγάλο ερωτηματικό της ελληνικής αγοράς, με τους αναλυτές -σε κάθε περίπτωση- να προσδοκούν τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης τετραετίας, η οποία θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ακόμη κι αν απαιτηθεί η διενέργεια και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, οι επενδυτές επιλέγουν να ρευστοποιήσουν τα μεγάλα κέρδη, τα οποία ακολούθησαν τη διόρθωση του Μαρτίου και τα οποία πρόσκαιρα έφεραν τη Λ. Αθηνών άνω των 1.100 μονάδων.

Ο προάγγελος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον Standard & Poor’s (αναβάθμιση του outlook), τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη (πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% το 2022), καθώς και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα δημιούργησαν, αναμφισβήτητα, ένα θετικό «κοκτέιλ» για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μάλιστα, αυτό το «κοκτέιλ» θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, εφόσον δεν μεσολαβούσαν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική σταθερότητα. Κι αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει και την ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 2022, καθώς οι εισηγμένες έχουν περιθώριο έως την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται -κατά γενική ομολογία- ως εξαιρετικά, με την κερδοφορία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας και τις διοικήσεις των εταιρειών να μοιράζουν συνολικά μερίσματα 2,4 έως 2,6 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, δηλαδή.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,59% και τις 466 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,43%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,46%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,84% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones περιορίζονται κατά 150 μονάδες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εταιριών τεχνολογίας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές είναι σχεδόν αμετάβλητες, εξαιτίας των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,24% και τα 78,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,28% και τα 82,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,04% και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η φορολογική υπόθεση που… πάει βόλτα, το ντέρμπι Περιστέρη – Γρύλλου κατά Γκριμάλντι και η Louis Vuitton πάει στην Amanzoe

Το story πίσω από το νέο 5* τουριστικό project των 182 εκατ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία (pics)

Ράντσο, κήποι και ελευθερία: 7 εντυπωσιακά θεματικά πάρκα για τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version