search icon

Αγορές

Δεύτερη ημέρα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ανοδικό γύρισμα για τις τράπεζες (upd)

Άλμα για τη Motor Oil και την Ελλάκτωρ με ώθηση από τα μερίσματα - Στόχος να αποφευχθεί μία νέα αναδίπλωση - Στο επίκεντρο το review του MSCI - Ether: Ράλι για το token εν μέσω έρευνας για το Ethereum

(Τελευταία ενημέρωση – 14:09)

Την παρουσία του ελληνικού χρηματιστηρίου σε θετικό έδαφος προσπαθούν να εξασφαλίσουν σήμερα (19/6) οι επενδυτές και προσώρας φαίνεται να το καταφέρνουν. Ωστόσο, η άνοδος είναι εύθραυστη, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται κοντά στα χθεσινά επίπεδα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο ΓΔ ενισχύεται κατά +0,22% και διαπραγματεύεται στις 1.425,41 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.420,37 (χαμηλό ημέρας) και των 1.428,71 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική του άνοδο, με την περαιτέρω απομάκρυνση από τα πρόσφατα χαμηλά διμήνου να επιτυγχάνεται προς το παρόν. Σε περίπτωση αλλαγής σκηνικού, στόχος είναι η διατήρηση έστω ενός μέρους των χθεσινών κεκτημένων, ώστε το Χ.Α. να μην «ακροβατήσει» ξανά πέριξ των 1.400 μονάδων.

Η εγχώρια αγορά συντονίζεται εκ νέου με το κλίμα νευρικότητας και εναλλαγών προσήμων που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κλειστή λόγω αργίας σήμερα η Wall Street, γεγονός που σημαίνει πως πιθανότατα θα ατονήσει ο τζίρος. Οι 1.400 μονάδες αποδείχθηκαν ανθεκτικό σημείο στήριξης, παρόλο που απειλήθηκαν σημαντικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας (17/6).

Στην εγχώρια αγορά υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης, ειδικά όσο παραμένει ευοίωνο το κλίμα στο εξωτερικό. Η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί αισθητά μετά το rebound των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με έξτρα ώθηση από τα απανωτά ρεκόρ της Wall Street. Πλέον οι traders αναζητούν νέες ευκαιρίες και θετικούς καταλύτες, που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε ρότα προσέγγισης των πολυετών υψηλών.

Αύριο ο MSCI ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης ταξινόμησης αγοράς (Annual Market Classification Review) και θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες αγορές. Σε περίπτωση που η Ελλάδα εξασφαλίσει την τοποθέτησή της σε watchlist, ο MSCI πιθανότατα θα παρέχει χρονοδιάγραμμα για μία περίοδο διαβούλευσης, που θα διαρκέσει περίπου 1,5 με 2 χρόνια.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Motor Oil, όπου οι μέτοχοι άναψαν το «πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος-ρεκόρ, ύψους 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ από τον Νοέμβριο. Η αποκοπή σχετικά με το υπόλοιπο μέρισμα ύψους 1,4 ευρώ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,025 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή της Noval Property. Μέρισμα ύψους 0,08 ευρώ «κόβει» επίσης η Trade Estates.

Ξεχωρίζουν Motor Oil και Ελλάκτωρ

Οι τράπεζες διέγραψαν τις αρχικές τους απώλειες, με τους αγοραστές να δεσπόζουν για δεύτερη διαδοχική μέρα, «ανεβάζοντας» τον κλαδικό δείκτη κατά +0,31% στις 1.255,50 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,17% στις 3.452,58 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί οριακά κατά -0,01% στις 2.272,15 μονάδες.

Στα 37,712 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο τζίρος, με τα 7,938 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα), κυρίως της Εθνικής Τράπεζας. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κινείται στις παρυφές των 99 δισ. ευρώ. Κέρδη σημειώνουν 44 μετοχές, έναντι 43 που υποχωρούν και 13 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική ηγείται της ανόδου κατά +0,94% στα 8,176 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (+0,54% στα 2,065 ευρώ) και η Πειραιώς (+0,06% στα 3,567 ευρώ). Στον αντίποδα, η Alpha Bank οπισθοχωρεί κατά -1,1% στο 1,531 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Motor Oil «πάτησε γκάζι» μετά την έγκριση του μερίσματος-ρεκόρ και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του ταμπλό, με κέρδη +4,38% στα 25,76 ευρώ. Από κοντά και η Ελλάκτωρ, με την επιστροφή κεφαλαίου του 0,5 ευρώ ανά μετοχή να δίνει κι άλλα «καύσιμα» στη μετοχή, που ενισχύεται κατά +2,8%. Άνοδο +1,8% καταγράφει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο +1,1% και πάνω από τα 19 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εν αναμονή του deal με την Masdar.

Κέρδη +1,5% για την Quest Holdings, ενώ από την άλλη πλευρά, πάνω από -1% χάνουν η Titan και η Metlen. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πέριξ του +1% κινούνται η ΑΒΑΞ, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΑΘ και η Κρι Κρι, ενώ η Lavipharm υποχωρεί περισσότερο από -1%.

«Ανάχωμα» στους πωλητές

Σε «αρμονία» με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένει η Λεωφόρος Αθηνών, παρουσιάζοντας μάλιστα κατά τι καλύτερη εικόνα. Το +1,3% του Γενικού Δείκτη προσέγγισε μόνο ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου ενισχύθηκαν λιγότερο από +1%. Ο ΓΔ έχτισε «μαξιλαράκι» ασφαλείας όταν απειλήθηκαν οι 1.400 μονάδες και «απορρόφησε» μεγάλο μέρος της τριήμερης πτώσης που προηγήθηκε.

Διανύοντας το δεύτερο μισό του Ιουνίου, το Χρηματιστήριο υποχωρεί κατά -0,66% μέσα στο μήνα (με βάση το κλείσιμο της Τρίτης 18/6) και από την έναρξη της φετινής χρονιάς ενισχύεται κατά +9,99%. Ο βαρύτερα σταθμισμένος τραπεζικός δείκτης έβαλε «φρένο» στο τριήμερο -5,65% με μία «ανάσα» ανόδου σχεδόν +2% την Τρίτη (συγκεκριμένα +1,92%). Εντός του Ιουνίου κινείται ανοδικά κατά +0,8%, με την επίδοσή του φέτος να «αγγίζει» το +17,9%.

Ξεκάθαρη πρωταγωνίστρια η ΕΤΕ, όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες, επανερχόμενη πάνω από τα 8 ευρώ. Περιμένει την αναβάθμισή της από την Moody’s, η οποία έχει κάνει upgrade ήδη την Eurobank. Κατέγραψε «άλμα» +3,24% χθες, ενώ είχε προηγηθεί πενθήμερη πτώση που της είχε στοιχίσει -5,81%. Εθνική και Eurobank «μάχονται» για το ποια είναι πιο πολύτιμη, με την κεφαλαιοποίηση της πρώτης να ανέρχεται στα 7,409 δισ. ευρώ και της δεύτερης στα 7,633 δισ. ευρώ.

Στις παρυφές των 11 ευρώ επέστρεψε η ΔΕΗ με +3,1% την Τρίτη και +3,4% στο διήμερο. Με αυτό τον τρόπο, ο τίτλος απομακρύνθηκε από το χαμηλό 7μήνου των 10,6 ευρώ, αλλά συνεχίζει να παραμένει δυσπρόσιτο το υψηλό έτους των 12,67 ευρώ. Οι «ψίθυροι» αναφορικά με το επικείμενο deal με την Masdar αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία πλησίασε εκ νέου το υψηλό 11μήνου των 19,1 ευρώ. Με διήμερο ράλι +1,51% έκλεισε στα 18,88 ευρώ.

«Κύμα» αγοραστών έσπευσε στην Ελλάκτωρ, που είχε υποστηριχθεί και τη Δευτέρα παρά το ευρύτερα αρνητικό κλίμα. Με κέρδη +5,11% «εκτινάχθηκε» από τα 2,35 στα 2,47 ευρώ, αν και παραμένει μακριά από το υψηλό έτους των 2,84 ευρώ. Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 5 μηνών. Η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή έδωσε «φτερά», με την αποκοπή να έχει οριστεί στις 22 Ιουλίου και την έναρξη καταβολής στις 26 του ίδιου μήνα. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 20,2% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο.

Συνεχίζει να υποαποδίδει η Viohalco, κάνοντας ένα αρνητικό ρεκόρ 10Χ11 με σωρευτικές απώλειες της τάξης του -7,34%, από τα 6,4 ευρώ της 3ης Ιουνίου στα 5,93 ευρώ χθες. Πρόκειται για το χειρότερο κλείσιμο εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, διατηρώντας ωστόσο απόσταση ασφαλείας από το χαμηλό έτους των 5,03 ευρώ. Στον αντίποδα, η θυγατρική Cenergy Holdings επανήλθε δυναμικά με ένα διήμερο ράλι +3,25% και έκλεισε στα 9,2 ευρώ, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό -σε όρους κλεισίματος- των 9,45 ευρώ, που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (11/6). Για τρίτη σερί μέρα υποχώρησε η έτερη θυγατρική και νεοεισελθούσα στο Χ.Α., Noval Property, η οποία βρέθηκε στα 2,7 ευρώ και απομακρύνθηκε περαιτέρω από την τιμή εισαγωγής των 2,78 ευρώ.

Στην κορυφή των mid caps βρέθηκε ο ΑΔΜΗΕ, που «αναρριχήθηκε» κατά +3,77% στα 2,2 ευρώ, στην καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου. Σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα ο τζίρος, ο οποίος «άγγιξε» το 1,38 εκατ. ευρώ. Θετικός καταλύτης τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, με τα συνολικά έσοδα του ομίλου να ανέρχονται στα 109,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση +16,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στα 82,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA και στα 36,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη (ετήσια αύξηση +25,1%).

Κατήλθε του ψυχολογικού ορίου του 1,1 ευρώ η Intralot, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. Έκλεισε χθες στο 1,096 ευρώ, ενώ το χαμηλό έτους εντοπίζεται στο 1,014 ευρώ. Στα 3,06 ευρώ βρέθηκε η ΕΥΑΘ, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τη 17η Νοεμβρίου 2023. Επιπλέον, μετρά τέσσερις ημέρες συνολικών απωλειών -3,16%. Διεύρυνε το χαμηλό 7μήνου η Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία έχει διολισθήσει από τα 2,56 στα 2,41 ευρώ (-5,86%) μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Κλειστή η Wall Street – Χωλαίνουν οι ευρωαγορές

Αρνούνται να αφήσουν το «πόδι από το γκάζι» οι αγοραστές στην Wall Street, με το success story της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα της Nvidia -η πολυτιμότερη πλέον εταιρεία στον πλανήτη- να τροφοδοτεί συνεχώς με κέρδη τους S&P 500 και Nasdaq. Για τον τεχνολογικό δείκτη το χθεσινό ήταν το 7ο συνεχόμενο ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 διεύρυνε το ιστορικό υψηλό του για 31η φορά φέτος. Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street λόγω της Εθνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Χάνεται το ανοδικό μομέντουμ που «έχτισαν» χθες οι ευρωαγορές, αν και η υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμού στο 2% αποτελεί λόγο για χαμόγελα. Οι τιμές καταναλωτή επέστρεψαν σε επίπεδα 2021, πιάνοντας τον στόχο που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), μία ημέρα πριν την ετυμηγορία της για τα επιτόκια. Στο -0,6% ο γαλλικός CAC 40, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες αναλώνονται σε ήπιες μεταβολές, στα όρια του αμετάβλητου. Κέρδη σημειώθηκαν στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Από το τεχνολογικό ράλι επωφελείται ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας «άλμα» +2,9%. Στο +1,2% η άνοδος του Kospi στη Νότια Κορέα.

Διαβάστε ακόμη

«Ρίχνει αυλαία» το ΤΧΣ – Οι δύο εκκρεμότητες (Αττικής – ΕΤΕ) και η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους

Real Consulting: Το χρονοδιάγραμμα της μετάταξης και οι προτεραιότητες της διοίκησης

Εφορία: Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται για συμπληρωματική φορολογική δήλωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version