Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,12%.
Η αγορά προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά μετά τις χτεσινές απώλειες που έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες κατά 5,94% και σε χαμηλά διμήνου με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να έχουν περιορίσει τις θέσεις τους αυτόν τον μήνα και να προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές κινήσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει συμπληρώσει επτά συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ.
Η προσοχή των επενδυτών εκτός από την ενεργειακή κρίση αρχίζει και επικεντρώνεται στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν πάρει την ανιούσα για όλους τους εκδότες. Ενδεικτικά η απόδοση του αμερικανικού 10ετους πλησιάζει το 1,55%, αυτή του βρετανικού 10ετους τίτλου ξεπέρασε το 1%, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετους αναρριχάται στο 0,841%.
Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση αυτό που επισημαίνεται πάντως από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η συνεχής αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα επηρεάσει δομικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων, άρα και την τελική τους τιμή. Αυτή η προοπτική θα συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, υποχρεώνοντας αργά ή γρήγορα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της, προκειμένου να ελέγξει την άνοδο του δείκτη. Και αυτή η αλλαγή, η οποία σαφώς θα είναι στην πλευρά της σύσφιξης, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα η διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου ο οποίος δείχνει καλύτερη συμπεριφορά από την υπόλοιπη αγορά είναι ένα θετικό γεγονός μιας και η πιθανολογούμενη από παράγοντες της αγοράς, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ίσως να δίνει ένα θετικό τόνο, μια που θα έχει πολύ πιο ξεκάθαρους όρους από τη αντίστοιχη της ΔΕΗ.
Βέβαια και σήμερα δεν λείπουν οι θετικές εκθέσεις από τους Ξένους Οίκους με την UniCredit να προχωρά σήμερα σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της νέας έκθεσής της για τις προοπτικές του δ’ τριμήνου, τοποθετώντας την στο εκρηκτικό 8% από 5,7% που προέβλεπε πριν. Η ιταλική επενδυτική τράπεζα προστίθεται στο κύμα των διεθνών οίκων που το τελευταίο διάστημα ανεβάζουν τον πήχη για την ελληνική οικονομία – και μάλιστα πολύ υψηλοτέρα από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5,9%.
Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη στην χτεσινή συνεδρίαση χάθηκε και η στήριξη στις 870 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 857 – 850 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836, 828 – 823 και 795 μονάδες. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του Γενικού Δδείκτη απαιτείται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 949 – 950 μονάδες.
Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και αφού χάθηκαν οι στηρίξεις στις 2094 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 2079 μονάδες, οι αμέσως επόμενες τοποθετούνται στις 2004 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1994 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 – 2240, 2317 και 2371 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,16% η ΕΥΔΑΠ με 2,05% και η Ελλάκτωρ με 1,03% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά Coca Cola, ΟΤΕ, Τιτάνας, Μυτιληναίος, Eurobank, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Σαράντης και Alpha Bank. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η ΓΕΚ Τέρνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,36% και 1,23% αντίστοιχα με τον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΛΧΑ Πειραιώς, Εθνική, ΟΠΑΠ και Motor Oil να υποχωρούν ήπια πτωτικά.
Διαβάστε ακόμα
Σταύρου, Παντελιάδης, Μαυροειδή, Μαχαίρας: Αυτό είναι το μέλλον των Σούπερ Μάρκετ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για γαλλικές φρεγάτες: Χαιρετίζουμε τις συνεχείς αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας