search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσγειώθηκε στις 866 μονάδες – Συνεχίζονται οι γεωπολιτικοί κραδασμοί από την ουκρανική κρίση

Έντονες ρευστοποιήσεις και «σφυροκόπημα» στις τράπεζες που κατέγραψαν και σήμερα απώλειες άνω του 5% - Απώλειες άνω του 2% για Φρανκφούρτη και Παρίσι - Πετρέλαιο: Σε υψηλό 8ετίας οι τιμές του – Ξεπέρασε τα 104$ ανά βαρέλιWall Street: Πτώση 450 μονάδων για τον Dow Jones – Ουκρανία και Fed στο επίκεντρο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Τραπεζικό κλάδο και την Coca Cola να πρωταγωνιστούν στην πτώση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866,31 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,83% καθώς και σήμερα δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων τα οποία μειώνουν τη θέση τους λόγω των γεωπολιτικών κλυδωνισμών.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,9% και στις 2.097,82 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,29% και στις 1.493,27 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 5,78% και στις 602,52 μονάδες.

Η αγορά και σήμερα ακολούθησε το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών ευθυγραμμισμένη με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές με τον Τραπεζικό κλάδο να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πωλήσεων και με την μετοχή της Coca Cola να ακολουθεί μιας και η εισηγμένη έχει από το συνολικό της τζίρο το 5% στην Ουκρανία και το 15% στην Ρωσία. Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές είναι ότι σταδιακά θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις αγορές και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος τόσο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, όσο και των αναταράξεων που υπήρξαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πέραν επομένως από τις αναταράξεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις. Εκτός αυτού η εγχώρια οικονομία καλείται να συνεχίσει την πορεία της για το 2022, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε σχεδιαστεί με την κυβέρνηση να προχωρά σε νέες παραδοχές όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν αυτές οι νέες προκλήσεις μεταφραστούν σε πιέσεις οι οποίες λόγω των εφοδιαστικών διαταραχών θα περάσουν σταδιακά στο δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και αυτό το σενάριο μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα άλλο σενάριο, αυτό της αναμονής από τις κεντρικές τράπεζες, το οποίο θα είναι υποστηρικτικό για τις αγορές, και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά κυρίως για τις οικονομίες. Το ζήτημα όμως είναι το πώς θα αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Δεν πρέπει να ξεχάσει άλλωστε κανείς ότι πριν λίγες μέρες μας προβλημάτιζε το μέγεθος του πληθωρισμού και παράλληλα η αύξηση επιτοκίων με το γεγονός πλέον να προβληματίζει ακόμα περισσότερο τις οικονομίες. Το γεωπολιτικό ρίσκο και μάλιστα μετά από μία πολεμική σύρραξη προβληματίζει, αλλά αν δει κάποιος τα στατιστικά σε όλες τις περιπτώσεις μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές επανέρχονται και πάλι στη ρότα τους.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο ΟΠΑΠ με 1,62% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με τον ΟΤΕ και Quest να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Πειραιώς με 8,19% με την Alpha Bank και την Coca Cola να ακολουθούν κλείνοντας με πτώση 6,35% και 6,04% αντίστοιχα. Εθνική, Σαράντης, Aegean, Λάμδα, Eurobank, ΟΛΠ και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες άνω του 4%, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ έκλεισαν με απώλειες άνω του 2% και Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με ήπιες απώλειες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 108,01 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 53,37 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 146 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Deutsche Bank: Κερδισμένοι και χαμένοι στις αγορές τον Φεβρουάριο – Μήνας κραχ για το ρωσικό χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Αντιμέτωπες με το σοκ του στασιμοπληθωρισμού λόγω Ουκρανίας οι οικονομίες

Reuters: Ένα βήμα πριν από την πτώχευση ο Nord Stream 2

Exit mobile version