search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πισωγύρισμα σε συντονισμό με τις διεθνείς αγορές – Ποιες μετοχές επλήγησαν περισσότερο

Κατοχύρωση μέρους των κερδών από τη διήμερη ανοδική αντίδραση - Ευμετάβλητο το σκηνικό στην εγχώρια αγορά - Ευάλωτη η επενδυτική ψυχολογία - Οι πιέσεις περιορίστηκαν λίγο πριν το φινάλε

Οι πωλητές ανέκτησαν τα ηνία της εγχώριας αγοράς, στο πλαίσιο της κατοχύρωσης μέρους των κερδών από τη διήμερη ανοδική αντίδραση στις 6-7 Αυγούστου, μετά το -6,27% της «Μαύρης Δευτέρας» (5 Αυγούστου). Ευμετάβλητο παραμένει το σκηνικό και η επενδυτική ψυχολογία ευάλωτη, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την έλλειψη διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές λειτούργησε ως «ανάχωμα» για την Αθήνα, η οποία συντονίστηκε με το αρνητικό κλίμα.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη (8/8) ο Γενικός Δείκτης οπισθοχώρησε κατά 11,83 μονάδες ή -0,85% και έκλεισε στις 1.382,46 μονάδες, με τις πιέσεις να περιορίζονται λίγο πριν το φινάλε της συνεδρίασης. Ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ των 1.375,27 (χαμηλό ημέρας) και των 1.388,86 μονάδων (υψηλό ημέρας) και αύξησε εκ νέου την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων. Υποτονικός για ακόμη μία ημέρα ο τζίρος, σε μία λογική συνθήκη καθώς οδεύουμε προς τα μέσα του Αυγούστου.

Πέρα από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό, οι εταιρικές επιδόσεις αποτέλεσαν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι πωλητές εστίασαν στην Jumbo, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση του guidance για τα κέρδη και τις πωλήσεις του 2024. Η μετοχή διολίσθησε περισσότερο από -5% προς τα 22 ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 μηνών. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν επίσης η Motor Oil, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η ΔΕΗ, η Aegean, ο ΔΑΑ και η Εθνική Τράπεζα. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ συνέχισε σε έντονα ανοδικό τέμπο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας

Με πτώση -0,62% ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.208,97 μονάδες. Οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν, με τις τράπεζες να κλείνουν κοντά στα υψηλά ημέρας των 1.210 μονάδων. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,88% στις 3.364,32 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε κατά +0,22% στις 2.199,92 μονάδες.

Στα 98,343 εκατ. ευρώ ανήλθε η συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» τα 6,679 εκατ. ευρώ. Τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαναν η Εθνική (16,752 εκατ. ευρώ), η Jumbo (11,624 εκατ. ευρώ) και η Πειραιώς (11,127 εκατ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 96,136 δισ. ευρώ. Αρνητικά πρόσημα για 58 μετοχές, θετικά για 33, ενώ 29 τίτλοι έμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank έχασε -1,65% στο 1,549 ευρώ και ακολούθησαν η Εθνική (-1,48% στα 7,32 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,53% στα 3,72 ευρώ). Αντίθετα, η Eurobank κέρδισε +0,61% και έκλεισε στο 1,9915 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Jumbo «προσγειώθηκε» κατά -5,33% στα 22,02 ευρώ, στη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τις αρχές Ιουνίου του 2023. Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν επίσης η Motor Oil (-3,68% στα 21,96 ευρώ), ο ΔΑΑ (-2,09% στα 7,49 ευρώ), η Aegean (-1,93% στα 10,68 ευρώ), η Autohellas (-1,91% στα 11,28 ευρώ), η Σαράντης (-1,71% στα 10,36 ευρώ), ο ΟΤΕ (-1,56% στα 14,47 ευρώ), η ΔΕΗ (-1,43% στα 11 ευρώ), η HELLENiQ ENERGY (-1,27% στα 7 ευρώ), η Titan (-1,15% στα 30,15 ευρώ), η Viohalco (-1,09% στα 5,42 ευρώ) και η Ελλάκτωρ (-1,06% στο 1,86 ευρώ). Στον αντίποδα, με κέρδη άνω του +1% έκλεισαν ο ΟΠΑΠ (+1,23% στα 15,61 ευρώ) και η ElvalHalcor (+1,14% στο 1,782 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, έντονες πιέσεις δέχθηκαν η Intracom Holdings (-2,42% στα 3,025 ευρώ), η ΕΧΑΕ (-2% στα 4,4 ευρώ), η Lavipharm (-1,82% στο 0,808 ευρώ) και η Dimand (-1,23% στα 8,8 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον +1% η Optima Bank (+1,92% στα 11,66 ευρώ), η Intrakat (+1,41% στα 5,03 ευρώ), η Fourlis (+1,08% στα 3,73 ευρώ), η Austriacard Holdings (+1,07% στα 5,68 ευρώ) και η Ideal (+1,06% στα 5,73 ευρώ), με την τελευταία να λαμβάνει ώθηση από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι αρνητικοί καταλύτες, τα αποτελέσματα και ο MSCI

Η σημερινή διόρθωση ήταν κυρίως εισαγόμενη και έθεσε υπό αμφισβήτηση κρίσιμα σημεία στήριξης. Η επιστροφή στις απώλειες ήρθε έπειτα από ένα διήμερο, που απέφερε κέρδη σχεδόν +4% στο Χ.Α. Οι πρώτες στηρίξεις, οι οποίες απειλήθηκαν σοβαρά σήμερα, εντοπίζονται στην περιοχή των 1.370-1.375 μονάδων, που αποτελούν τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) 200 ημερών.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές προσπαθούν να σταθμίσουν τον αντίκτυπο της ενδεχόμενης εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης, ειδικά από τη στιγμή που η Fed αρνείται να ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση. Παραμένει επίσης στο προσκήνιο το «αγκάθι» της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι σειρήνες του πολέμου δεν έχουν σταματήσει να ηχούν στην περιοχή. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι γίνονται έντονα αντιληπτοί και στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, μετά την κήρυξη της επαρχίας του Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Το trading της εβδομάδας υπενθύμισε στους πάντες ότι στα Χρηματιστήρια όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι για το διαθέσιμο επενδυτικό κεφάλαιο ισχύει το “μείνε ζωντανός για να παλέψεις και αύριο“», τονίζει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο κ. Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

«Η διαδεδομένη άποψη ότι το dip buying θα επικρατήσει ξανά θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η “κρίση πανικού” που ξεκίνησε στον “παραφουσκωμένο” τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται», προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Τα «φώτα» έπεσαν σήμερα πάνω στην Jumbo, καθώς η διοίκηση κατέβασε τον πήχη για τις πωλήσεις του 2024 στο 4%, από 8% με 10% που ήταν το αρχικό guidance. Μάλιστα, η κερδοφορία αναμένεται να «φλερτάρει» με τα περσινά επίπεδα, καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει εξομάλυνση στην τροφοδοτική αλυσίδα. Στα «ραντάρ» των επενδυτών βρίσκεται και η Τράπεζα Κύπρου, μετά την απόφαση του ΔΣ για επανένταξή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά τους ΟΤΕ και Coca Cola την Τετάρτη, σήμερα ήταν η σειρά της Ideal Holdings να ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Υπερδιπλάσια η αύξηση σε έσοδα και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 43% το α’ εξάμηνο. Σήμερα ανακοινώνει τα εξαμηνιαία οικονομικά μεγέθη της και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Ακολουθούν την Παρασκευή (9/8) η BriQ Properties και η Intercontinental International.

Για τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί οι επίσημες γνωστοποιήσεις όσον αφορά την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Metlen και Motor Oil. Πιθανό το ενδεχόμενο ένταξης της Titan. Σε περίπτωση αλλαγών, αυτές θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επενδυτές θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις θέσεις τους από τις 30 Αυγούστου.

Κέρδη στην Wall Street, απώλειες στις ευρωαγορές

Με δυναμική άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης στην Wall Street, με τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να αποτελούν τον θετικό καταλύτη που έψαχναν οι traders. Οι βασικοί δείκτες κινούνται μεταξύ του +1,3% και του +1,7%. Λιγότερες από τις αναμενόμενες ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αντικρούοντας περαιτέρω σημάδια ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς συντηρούνται οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όσο η Federal Reserve καθυστερεί με τις μειώσεις των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, μόλις μία ημέρα κράτησε η «ανάρρωση» των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς επέστρεψαν στα αρνητικά πρόσημα σήμερα. Πέριξ του -0,3% με -0,4% οι απώλειες για τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, του Λονδίνου, της Μαδρίτης και του Παρισιού, αν και νωρίτερα υποχωρούσαν περισσότερο από -1%. Αλλαγή σκηνικού με κέρδη +0,1% στην Φρανκφούρτη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά και διαπραγματεύεται στις 495 μονάδες.

Σε ήπιους τόνους, μετά από αρκετές ημέρες, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στα ασιατικά χρηματιστήρια. Μεικτά πρόσημα και μεταβολές μικρότερες του +/-1% τα βασικά χαρακτηριστικά, με τους επενδυτές να παίρνουν ορισμένες «ανάσες» μετά το roller coaster που προηγήθηκε, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Nikkei, στον απόηχο του carry trade μεταξύ γιεν και δολαρίου, το οποίο έφερε πρωτοφανείς αναταράξεις στον ιαπωνικό δείκτη.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Μειώθηκαν κατά 75% τα carry trades στις παγκόσμιες αγορές

Wall Street: Αισιόδοξοι οι επενδυτές μετά τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας

ΔΥΠΑ: Από 9/8 οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version