Αρνητικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,13% και να βρίσκεται στις 907,44 μονάδες. Oι επενδυτές μετά το τέλος της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στρέφουν την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις που ανακοινώνονται ημέρα με την ημέρα αλλά και στις ανησυχίες για τον κινεζικό κλάδο των ακινήτων οι οποίες επιβαρύνουν και πάλι τους κινεζικούς δείκτες.
Οι ανησυχίες για τα προβλήματα στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας αναζωπυρώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Kaisa Group Holdings ότι αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πιέσεις ρευστότητας εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών στην αγορά κατοικίας και των υποβαθμίσεων της αξιολόγησης με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους εγχώριους (Κινέζους) επενδυτές της, με την κρίση χρέους στην αγορά ακινήτων της χώρας, να πλήττει και άλλες επιχειρήσεις.
Η Kaisa και η μονάδα της Kaisa Prosperity, ανέφεραν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών τους ανεστάλη εν αναμονή δημοσιοποίησης “εσωτερικών πληροφοριών”, χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες. Η Kaisa έχει τις περισσότερες υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους στο επόμενο έτος από οποιαδήποτε κινεζική εταιρεία του κλάδου, μετά από την Evergrande, οι υποχρεώσεις της οποίας διαμορφώνονται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίβαρο σε αυτές τις ανησυχίες λειτουργεί η πετυχημένη ΑΜΚ της ΔΕΗ με την υπερκάλυψη της αύξησης, που ακολούθησε τις αντίστοιχες ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, επιτυχίες που αποδεικνύουν ότι το εγχώριο επενδυτικό οικοσύστημα έχει αλλάξει επίπεδο. Και, ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι κρουνοί των λιμναζόντων κεφαλαίων, μπορούν κάλλιστα να στραφούν προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό που αναμένουμε στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι οι μετοχές στην εγχώρια αγορά θα κινηθεί με φόντο την προσεχή αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου, με το rebalancing να αναμένεται στις 30/11 και την αναμενόμενη αξιολόγηση της Moody’s, στις 19/11.
Πιθανές και οι αλλαγές στους δείκτες FTSE οι οποίες, επισήμως, θα ανακοινωθούν στις 24/11, με ημερομηνία αναδιάρθρωσης την 17η Δεκεμβρίου, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αποτιμήσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της 29/10/2021.
Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 902, ή έστω υψηλότερα των 897 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 893 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), οι 949 – 950 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο των αγοραστών, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 930 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 893 μονάδων, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 882, 877 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 873, 865 και 823 μονάδες. Μόνο με την υπέρβαση του “gap” στις 2240 μονάδες, μπορούν να ισχυριστούν οι “long” ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 – 2234 μονάδες.
Οι στηρίξεις στις 2130, 2113 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2106, 2090 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2079 και 2011 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,19% και βρίσκεται στις 2.196,19 μονάδες ο Σαράντης και ΔΕΗ με 2,08% και 1,74% αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά η ΕΛΧΑ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες ν Πειραιώς, Μυτιληναίος, Coca Cola, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Εθνική, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας και Ελλάκτωρ.
Διαβάστε ακόμη
Τα «ψιλά γράμματα» που πρέπει να προσέξετε στο «Εξοικονομώ 2021» (vid)