search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Μάρτης… γδάρτης «ροκάνισε» στο +13,5% τα κέρδη του α’ τριμήνου

Άνοδος 0,8% στην ημέρα και 3% στην εβδομάδα (αλλά και πτώση 6,5% στον μήνα) για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος επανήλθε στη ζώνη των 1.050 μονάδων - Στάσιμες την Παρασκευή οι τράπεζες, θετικά πρόσημα στα blue chips - Νέο ιστορικό υψηλό για τη Mytilineos - Συνέχισε την εντυπωσιακή κίνηση η Motor Oil

Από τις 1.054 μονάδες αποχαιρέτισε τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η διεθνής τραπεζική κρίση, η τραγωδία στα Τέμπη και η πολιτική αβεβαιότητα «έριξαν» την αγορά από τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 8,5 ετών (1.133 μονάδες). Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να χάσει 6,5% μέσα στον μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο τριμήνου, η επίδοση παρέμεινε ικανοποιητική, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να μετράει σωρευτική άνοδο κατά 13,5%, κεφαλαιώνοντας στο έπακρον τους «ισχυρούς» Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οι οποίοι χάρισαν στη Λεωφόρο Αθηνών (έστω και προσωρινά) τον τίτλο της υψηλότερης απόδοσης διεθνώς.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επιστρέψει στη ζώνη των 1.050 μονάδων, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα αφενός στο εξωτερικό, αφετέρου στα επιχειρηματικά deals. Οι εκλογικές αβεβαιότητες, ωστόσο, διατήρησαν την επιφυλακτικότητα.

Η Mytilineos αποδείχθηκε η μεγάλη «πρωταγωνίστρια», πετυχαίνοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό και έχοντας ως στόχο την επίτευξη κεφαλαιοποίησης άνω των 4 δισ. ευρώ. Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή κινήθηκαν επίσης σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, οι τράπεζες εμφάνισαν έντονη μεταβλητότητα, με την Πειραιώς να είναι η μοναδική που ξεχώρισε.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,84% και διαμορφώθηκε στις 1.054,59 μονάδες, κερδίζοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.045,84 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.044,80 έως 1.056,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 89,8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης παρουσίασε αύξηση άνω του 3%, κλείνοντας με αύξηση στις τέσσερις από τις συνολικά πέντε συνεδριάσεις.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος δυσκολεύτηκε να βρει στηρίγματα, με αποτέλεσμα να τερματίσει αμετάβλητος στις 759 μονάδες, χάνοντας 18% μέσα στον Μάρτιο και περιορίζοντας στο 18% τα κέρδη του 2023.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ήταν η μοναδική που ξεχώρισε, καθώς ενισχύθηκε κατά +2,2% και φλέρταρε με το όριο των 2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +0,2% και τα 4,47 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στο 0,7% και το 1,12 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank μειώθηκε στο -0,6% και το 1,21 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Θετικά πρόσημα στα blue chips

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,63% και 2.548 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διευρύνθηκε στο +1,5% και τα 26,2 ευρώ, πετυχαίνοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Η μετοχή της Motor Oil, παράλληλα, ενισχύθηκε στο +2,8% και τα 23,6 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο +7,3% της Πέμπτης. Άνοδο άνω του 3% παρουσίασε και η μετοχή της Lamda Developmet, ενώ οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 2,1% και κατά 2,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή ακολούθησαν τουλάχιστον στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΠΑΠ περιορίστηκε στο -1,5% και τα 14,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,79% και 1.537 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε στο +0,6% και το 1,59 ευρώ, χάρη στην εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Κατά 2,3% διευρύνθηκε, επίσης, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Ideal, Profile, Αλουμύλ, Entersoft, Intracom, Κρι – Κρι, Παπουτσάνη και Πλαστικά Θράκης αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, ΕΥΑΘ και Premia έχασαν από 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 71 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 29 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 73,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Μάρτης… γδάρτης

Η Λεωφόρος Αθηνών αποχαιρετάει έναν άκρως αρνητικό Μάρτιο, μέσα στον οποίο ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 6,5% της αξίας του, «ψαλιδίζοντας» στο 13,5% τα συνολικά κέρδη από τις αρχές του έτους.

Το δυστύχημα στα Τέμπη, η πολιτική αβεβαιότητα, η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 21 Μαΐου και φυσικά, η τραπεζική κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι ενίσχυσαν το σενάριο των ρευστοποιήσεων.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης από το υψηλό 8,5 ετών των 1.133 μονάδων βρέθηκε ακόμη και κάτω των 1.000 μονάδων (σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο), προτού τελικά ανακάμψει ελαφρώς στην περιοχή των 1.050 μονάδων.

Αντίβαρο στην πτώση, οπωσδήποτε, αποτέλεσαν (και αποτελούν) τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα και τα «φρέσκα» επιχειρηματικά σενάρια, τα οποία παρέχουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, βελτιώνοντας εν μέρει την επενδυτική ψυχολογία και αυξάνοντας τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.

Σ’ αυτό το περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η ομολογουμένως επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, πληρώνοντας ένα επιτόκιο κάτω του 4%.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια της Goldman Sachs περί πιθανής ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του Απριλίου (21/4), ποντάροντας σε ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφάνισε ήπια κέρδη στο +0,67% και τις 457 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,71%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,33%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,79% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,45%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 170 μονάδες και επιστρέφει άνω των 33.000 μονάδων.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται σε θετικό έδαφος, εν μέσω των στοιχημάτων για τα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,48% και τα 75,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,67% και τα 79,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,12% και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Βοήθεια… έρχονται κόκκινοι φόροι, το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι μισθοί των CEO και ο γάμος της Πύλου

Ο γάμος Άκτωρ – Ιntrakat αλλάζει το τοπίο στις κατασκευές

Τράπεζες: Πιστωτική επέκταση άνω των 6,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2023 – «Ατμομηχανή» τα δάνεια προς επιχειρήσεις

Exit mobile version