Με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ράλι της τάξης του 40% μέσα στο 2023 και να βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2014 (1.345 μονάδες), το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πετύχει ένα από τα καλύτερα 7μηνα στην ιστορία του.
Κι αυτό, αναμφίβολα, αυξάνει τις προσδοκίες για το υπόλοιπο του 2023, με το φθινόπωρο να θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως μία από τις κρισιμότερες περιόδους για τη μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.
Καθώς, λοιπόν, οι επενδυτές επιλέγουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών κατά τη διάρκεια «αθόρυβων» συνεδριάσεων του Αυγούστου, η προσοχή στρέφεται στον «φορτωμένο» Σεπτέμβριο, ο οποίος βρίθει κρίσιμων εξελίξεων.
Συγκεκριμένα:
Οι αλλαγές στον MSCI Standard Greece θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, με την Πειραιώς να προστίθεται στον βασικό δείκτη και την Τέρνα Ενεργειακή να υποβιβάζεται στον Small Cap.
Οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν την πορεία δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου, τα οποία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας. Ενδεικτικά, στις 4/9 ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ, στις 7/9 η Aegean.
Ο καναδικός οίκος DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου θα δημοσιεύσει το νέο report για την Ελλάδα. Μια αναβάθμιση θα επαναφέρει και επισήμως τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα (για πρώτη φορά από το 2010), δεδομένου ότι ο DBRS συγκαταλέγεται στους πιστοποιημένους οίκους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)
Στις 9 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει, επίσης, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα, με στόχο να παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της επόμενης 4ετίας.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η προσοχή θα στραφεί στη Φρανκφούρτη, όπου η ΕΚΤ θα επικαιροποιήσει τη νομισματική της πολιτικής. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει μια «παύση» στις επιτοκιακές αυξήσεις, αν και δεν αποκλείεται ακόμη μία άνοδος, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος του στόχου.
Μέσα στον Σεπτέμβριο, δε, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες. Η αρχή θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, από την Eurobank, όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διατηρεί ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 1,3%.
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα μεσολαβήσει η ετυμηγορία του οίκου Moody’s. Παρότι διατηρεί την Ελλάδα τρία «σκαλιά» μακριά από το investment grade, μια αναβάθμιση είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Τα κρίσιμα «ραντεβού» του δ’ τριμήνου
Εξίσου «βαρύς» προμηνύεται και ο Οκτώβριος.
Ο Standard & Poor’s στις 20 του μήνα θα δημοσιεύσει το δικό του report για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αυτήν την στιγμή, τοποθετεί την ελληνική αξιολόγηση ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Στις 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει εκ νέου, με τις αποφάσεις για τα επιτόκια να επηρεάζουν άμεσα το επενδυτικό κλίμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σφιχτές συνθήκες περιορίζουν τη διάθεση για ρίσκο και ως εκ τούτου, ασκούν καθοδικές πιέσεις στις μετοχές.
Στα τέλη του Οκτωβρίου ξεκινάει και η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Ενδεικτικά, η Mytilineos θα ανακοινώσει τα μεγέθη της στις 26 Οκτωβρίου, ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.
Στις 14 Νοεμβρίου, επίσης, ο MSCI θα προβεί σε ακόμη μία αναδιάρθρωση των δεικτών του. Το αν θα υπάρξει ελληνικό ενδιαφέρον, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.
Ο πρώτος μήνας χειμώνας ξεκινάει με το report του Fitch, καθώς την 1η Δεκεμβρίου ο αμερικανικός οίκος θα προβεί στην τελευταία επικαιροποίηση της ελληνικής αξιολόγησης για το τρέχον έτος. Ο Fitch διατηρεί την Ελλάδα στο BB+, δηλαδή ένα βήμα πριν το επενδυτικό ΒΒΒ-.
Τέλος, στις 14 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2023.
Εντός φθινοπώρου, παράλληλα, οι αναλυτές περιμένουν και μια σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για πιθανά placements στις εισηγμένες του Ομίλου Viohalco ή/και στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο νέο deal ή κάποια νέα εξαγορά.
Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ
Σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις και της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν ή μη τις προσδοκίες για τις ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Οι πιο σημαντικές ημερομηνίες είναι οι εξής:
- 6 Σεπτεμβρίου – Στοιχεία ΑΕΠ β’ τριμήνου
- 8 Σεπτεμβρίου – Πληθωρισμός Αυγούστου
- 2 Οκτωβρίου – Εργατικό Δυναμικό Αυγούστου
- 10 Οκτωβρίου – Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου
- 18 Οκτωβρίου – Στοιχεία ΑΕΠ για το 2022
- 24 Οκτωβρίου – Στοιχεία ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο
- 3 Νοεμβρίου – Απασχόληση Σεπτεμβρίου
- 10 Νοεμβρίου – Πληθωρισμός Οκτωβρίου
- 6 Δεκεμβρίου – Στοιχεία ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο
- 8 Δεκεμβρίου – Πληθωρισμός Νοεμβρίου
Διαβάστε ακόμη
Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2
Ετσι θα είναι το νέο project αξίας 150 εκατ. ευρώ για το νέο Six Senses στο Πόρτο Χέλι (pics)
Γιατί η ελληνική Ναυτιλία είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ