Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την παγκόσμια πανδημία του Covid-19 που συνεχίζει να μαίνεται, το ελληνικό Χρηματιστήριο με ένα δίμηνο ντεμαράζ πέτυχε να περιορίσει τις απώλειές του και να ολοκληρώσει το 2020 με ετήσια απόδοση -11,7%. Αντίστοιχα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κλείνει τη χρονιά στο -15,8% και ο τραπεζικός δείκτης στο -41,3%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε κατά 7,7 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του έτους (με μειωμένο ωράριο λόγω ημιαργίας) έκλεισε οριακά μειωμένος (0,01%) στις 808,99 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 36,8 εκατ. ευρώ. Παρά τις μεγάλες απώλειες στο σύνολο της χρονιάς, αρκετές ήταν οι μετοχές που προσέφεραν μεγάλες αποδώσεις.
Μεταξύ αυτών οι Performance με κέρδη 158%, η Entersoft με απόδοση 151% και φυσικά η ΔΕΗ που πρωταγωνίστηκε μεταξύ των μετοχών του FTSE25, με κέρδη 80%. Ακολούθησαν επίσης η Τέρνα Ενεργειακή με +75,8%, η Mytilineos 21,68% και η Cenergy με απόδοση 27,39%.
Το δίμηνο που άλλαξε την εικόνα
Το έναυσμα της ανόδου για το Χρηματιστήριο και της αλλαγής εικόνας δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου, όταν και έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις για την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Την ημέρα εκείνη το ελληνική Χρηματιστήριο κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο διεθνώς (+11,46%), αποτυπώνοντας το κλίμα αισιοδοξίας για μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον εφιάλτη του COVID-19.
Ιδιαίτερη σημασία, όμως έχει να καταγραφεί πως μέχρι τότε το Χ.Α. κατείχε αρνητική πρωτιά με απώλειες που είχαν φθάσει έως και -35% από την αρχή του χρόνου, όταν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές και οι υπόλοιπες αναδυόμενες κινούνταν συντηρητικά πτωτικά.
Η αισιοδοξία που δημιούργησε η ανακοίνωση του εμβολίου σε συνδυασμό με το πακέτο βοήθειας των 32 δις ευρώ από την Ε.Ε. έφεραν πίσω τους επενδυτές στην ελληνική αγορά, καθώς πλέον υπάρχει και ροή νέου χρήματος αλλά και ανάκαμψη των αιτήσεων για άνοιγμα νέων κωδικών.
Όσο για την νέα χρονιά, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, θα έχει ως σημείο αναφοράς την εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης μέσω των πακέτων στήριξης των οικονομιών σε Ευρώπη και Αμερική. Τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης αναμένεται να αυξήσουν την ρευστότητα της οικονομίας και απασχόληση στην αγορά εργασίας κατά τα προσεχή έτη, επαναφέροντας σταδιακά τις οικονομίες σε επίπεδα κανονικότητας.
Υπάρχουν κερδισμένοι κλάδοι που μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δουν εισροές και ανάπτυξη των εργασιών τους όπως οι κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εταιρίες ψηφιακών εφαρμογών αλλά και παρελκόμενοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι μεσολαβούν (τράπεζες) ή εφάπτονται (δομικά υλικά) στις εν λόγω αναπτύξεις.
Επίσης για την Ελλάδα καταγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Πολλά θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο το πλάνο (Έκθεση Πισσαρίδη) που έχει σχεδιαστεί έχει πλέον τις βασικές του παραμέτρους προσδιορισμένες.
Διαβάστε περισσότερα:
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι συγκρούσεις, οι σχεδιασμοί και η παράταση στο μετοχικό σίριαλ
Αυξάνονται και πληθύνονται οι servicers: Στις 26 οι άδειες από την ΤτΕ – Στα 90 δισ. ευρώ η αγορά
Ρεβεγιόν με ειδοποιητήρια, κλητήρες και φόρους «κατ’εκτίμησιν» της Εφορίας