Αρνητικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,79% και να βρίσκεται στις 875,09 μονάδες, με την αγορά να ακολουθεί το αρνητικό περιβάλλον των διεθνών αγορών καθώς το ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίζει να τροφοδοτεί τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Αυτό που επισημαίνεται πάντως από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η συνεχής αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα επηρεάσει δομικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων, άρα και την τελική τους τιμή.

Αυτή η προοπτική θα συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, υποχρεώνοντας αργά ή γρήγορα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της, προκειμένου να ελέγξει την άνοδο του δείκτη. Και αυτή η αλλαγή, η οποία σαφώς θα είναι στην πλευρά της σύσφιξης, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα.

Έτσι, αυτό που διατυπώνεται από χρηματιστηριακές πηγές είναι ότι δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που εντάσσουν στη στρατηγική τους το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Αυτή η αβεβαιότητα αυξάνει τις ανησυχίες για μια πιθανή διόρθωση με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η πιθανότητα ισχυρής διόρθωσης στις αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι η συνέχιση της ανόδου και να αυξάνουν πλέον τις θέσεις τους στα μετρητά, πιθανώς ως απάντηση στο sell-off που σημειώθηκε αυτόν τον μήνα.

Για αυτούς τους λόγους και η ελληνική αγορά έχει παραδοθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στους βραχυπρόθεσμους, με το trading άμεσου κέρδους να θολώνει την τάση σε πολλούς τίτλους.

Αυτή η εικόνα άλλωστε επιβεβαιώνεται και στο rotation στους θετικούς και αρνητικούς τίτλους σε ημερήσιο επίπεδο.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 882 – 891 μονάδες (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών).

Κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 857 – 850 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836μ 828 – 823 και 795 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης οι στηρίξεις στις 2095 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2079 και 2005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων και οι αντιστάσεις στις 2133 – 2146 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 2175, 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,91% ο ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ κινούνται ήπια ανοδικά ενώ σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% η Coca Cola, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, Motor Oil, Εθνική, Aegean, Λάμδα, Βιοχάλκο και Πειραιώς. Ήπια πτώση σε ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα.

 

Διαβάστε ακόμα

Στην Ελλάδα το ΗΒΟ Max – Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση

Σαντζίβ Γκούπτα: Οι Βρετανοί ελέγχουν τον Ινδό μεγιστάνα για απάτη και αυτός πάρταρε στη Μύκονο (pics)

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000  ευρώ